Hlavní obsah

„Strašná situace.“ České fanynky si zoufají nad zrušením koncertů Taylor Swift

Foto: Profimedia.cz

Taylor Swift

„Ve Vídni jsme měly strávit čtyři dny. Bezpečí je ale na prvním místě. Ještěže se koncerty zrušily dříve, než jsme tam dorazily a někomu se něco stalo,“ říká šestnáctiletá Ema, fanynka Taylor Swift.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je to strašná situace. Lístky na Taylor už máme koupené rok. Šest hodin jsme seděly u počítače a sháněly volné vstupenky, aby pak všechny zmizely během pěti minut,“ popisuje zdrcená fanynka Ema.

Do Vídně měla odjíždět s matkou a svými kamarádkami ve čtvrtek odpoledne. „Zrovna jsem si vybírala, co ve Vídni budu nosit, když mi máma četla, že se všechno ruší,“ dodala šestnáctiletá dívka.

Plánované koncerty momentálně nejznámější zpěvačky světa Taylor Swift, které se měly konat od 8. do 10. srpna ve Vídni, byly kvůli hrozbě teroristických útoků zrušeny. Každého ze tří koncertů se mělo účastnit 65 000 fanoušků, kteří nyní smutní nad zrušením plánované akce.

Není to první útok na Taylor Swift

  • Tři plánované koncerty ve Vídni, které se měly uskutečnit dnes, v pátek a v sobotu ve Vídni, ale rakouské úřady zrušily kvůli teroristické hrozbě. Policie předtím oznámila, že v úterý zadržela dvě osoby kvůli podezření z přípravy teroristických útoků v době ohlášených koncertů. Podezřelým z útoků je podle dnešních informací devatenáctiletý Rakušan, plánoval je na dnešek nebo na pátek. Vedle výbušnin zvažoval i použití zbraní a v jeho domě se našly mačety, nože i propagandistické islamistické materiály. K přípravám se podle rakouského ministerstva vnitra přiznal. Cílem jeho plánů neměla být sama zpěvačka, ale její fanoušci. Mladík se radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS).
  • Není to první nesnáz, do které se letos popová hvězda Swift dostala. V polovině července byl v německém městě Gelsenkirchen před jejím koncertem zatčen podezřelý muž, kterého následně obvinili, že Swiftové a jejímu příteli, kterým je Travis Kelce, jedna z největších hvězd amerického fotbalu, vyhrožoval zabitím.

„Samozřejmě mě to mrzí. Ve Vídni jsme měly strávit čtyři dny, abychom měly dostatek času projít si město a v sobotu si zajít na koncert… Bezpečí je ale na prvním místě. Ještě že se koncerty zrušily dříve, než jsme tam dorazily a někomu se něco stalo,“ podělila se Ema o své první pocity.

Srovnávají ji s Beatles

  • Americká zpěvačka a textařka Taylor Swiftová je ve svých 34 letech pravděpodobně největší popovou hvězdou současnosti, její popularitu srovnávají s legendárními The Beatles. V posledních měsících prožívá veleúspěšné období, kdy realizuje velkolepé koncertní turné, časopis Time ji loni v prosinci jmenoval osobností roku a poprvé se dostala na seznam dolarových miliardářů časopisu Forbes. „V rozděleném světě, kde selhává příliš mnoho institucí, našla Taylor Swiftová způsob, jak překonávat hranice a být zdrojem světla. Nikdo jiný na této planetě nedokáže tak dobře zapůsobit na tolik lidí,“ napsal časopis Time ve svém komentáři.
  • Její 11. studiová nahrávka pod názvem Tortured Poets Department (Oddělení utrápených básníků) z poloviny dubna se dostala do čela pořadí alb a zpěvačka překonala svůj vlastní rekord, když její nové skladby obsadily prvních 14 příček v aktuálním vydání hitparády Billboard Hot 100.

Doporučované