Hlavní obsah

Strach ze zálohování. Lidé doma nemají sklady na nesešlapané PET lahve

Foto: Správce zálohového systému na Slovensku.

Plastové lahve a plechovky chce Ministerstvo životního prostředí nově zálohovat.

S odpady dnes nakládají obce. Velká část z nich ale striktně nesouhlasí s novým systémem zálohování plastových lahví a plechovek. Tvrdí například, že lidé doma nebudou skladovat nesešlapané lahve a třídit se kvůli tomu bude méně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo životního prostředí chce zavést systém zálohování plastových lahví a plechovek. Podobně jako u lahví od piva by v ceně byla záloha, kterou člověk dostane zpátky, když obal vrátí. Měla by vyjít na čtyři koruny na láhev nebo plechovku.

Návrh, který zatím čeká na projednání vládou, ale kritizuje celá řada obcí a měst.

„Lidé nevědí, že nesmí lahve sešlapávat“

„Lidé vůbec netuší, že nebudou moct lahve sešlapávat, a budou je doma muset skladovat plné. Přitom se už dnes setkáváme s tím, že na sídlištích se separuje hůře, a to i proto, že lidé nemají doma místo na tříděný odpad,“ vysvětluje starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM), jaký důvod uvádějí obyvatelé, že jim brání v třídění.

Ve městě na Karvinsku se tak obávají, že se zavedením zálohování, se paradoxně může zvýšit objem nevytříděného odpadu.

„Bojím se, že spousta lidí raději oželí čtyři koruny, než aby lahve neporušené skladovali a pak je někam zvlášť nosili,“ dodává Vícha.

A co peníze?

Novelu zákona svorně odsoudili všichni zástupci územně samosprávných celků, jak Svaz měst a obcí, tak Asociace krajů i Sdružení místních samospráv.

„Obří náklady, které má zavedení a provozování systému stát, nejsou peníze, které spadnou z nebe. Někdo je bude muset zaplatit, a tím někým je občan,“ kritizuje Martin Šmída (Piráti), radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství v Olomouckém kraji.

„Některé obce také přímo nebo nepřímo s PET obchodují, mají příspěvku od EKO-KOM, provozují dotřiďovací linky, aby získaly materiál. Jakmile ho mít nebudou, jsou to pro ně ztráty,“ vysvětluje Šmída.

Kolik bude záloha?

  • Zálohu na plechovky i PET lahve Ministerstvo životního prostředí teprve stanoví vyhláškou. Momentálně se ale počítá se čtyřmi korunami. Výše zálohy bude jednotná jak pro PET lahve, tak plechovky.
  • Zálohování není žádnou specialitou Česka. Všichni naši sousedé systém už provozují nebo ho chystají. Zálohování funguje v Německu a na Slovensku. Zatímco u našich západních sousedů se výše zálohy liší podle druhu, na Slovensku je stanovena na 15 centů (3,8 Kč).
  • Systémy se budou spouštět příští rok ale také v Polsku a Rakousku. V případě našeho jižního souseda se počítá se zálohami ve výši 25 centů (6,3 Kč).

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) ale všechny obce na novém systému vydělají.

„My jsme spustili na webu Ministerstva životního prostředí také kalkulačku, aby si každý občan, starosta nebo městský radní mohl spočítat, jaký dopad bude mít zavedení zálohování. Průměrně se jedná o příspěvek do rozpočtu jednotlivých měst a obcí zhruba 39 korun (na jednoho obyvatele, pozn. red.),“ popsal ministr na tiskové konferenci.

Tomu ale Šmída oponuje.

„Ta kalkulačka je úplný nesmysl. Třeba vůbec nepočítá s prodejem materiálu. Obce sice možná ztrátu nepromítnou rovnou do poplatku pro občany, protože to je často politická věc, ale může to jednoduše znamenat, že se prostě opraví méně chodníků,“ dodává radní Olomouckého kraje.

Další auta v ulicích

V centru Prahy se zase obávají, že zálohování přivede do ulic další auta. Povinnost vybírat plastové lahve a plechovky budou mít totiž všechny provozovny nad 50 metrů čtverečních, ze kterých zase bude muset někdo zálohované odpady odvážet.

Anketa

Jste pro zálohování PET lahví a plechovek?
Ano, zmizí nepořádek
36,7 %
Ne, lidé je stejně budou házet do popelnic
63,3 %
Celkem hlasovalo 58928 čtenářů.

„Už dnes máme 75 až 80 tisíc projíždějících aut denně. Budeme hrozně nadšení, když nám přibudou desítky a stovky dalších aut, která nebudou dělat nic jiného než svážet prázdné lahve,“ vadí radnímu pro dopravu Prahy 1 Vojtěchu Ryvolovi.

V tom panuje neshoda mezi městskou částí a Hlavním městem Praha, které zálohování plastových lahví a plechovek naopak podporuje.

Doporučované