Hlavní obsah

Stovkám uprchlíků v Praze skončí bydlení zdarma, mohou skončit na ulici

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci v Novém Boru při oslavě velikonočních svátků. Ilustrační fotografie

Od 1. září si i zranitelní uprchlíci budou muset kvůli novele zákona zajistit ubytování sami. Budou tak odkázáni pouze na státní humanitární dávku, která je nyní obvykle 2500 až 5000 korun měsíčně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Praze bydlelo ke konci dubna ve státem hrazeném ubytování 1141 uprchlíků se statusem takzvaných zranitelných osob, na které se nevztahuje časové omezení ubytování zdarma na 150 dní. Vyplývá to z informačního dokumentu, který v pondělí dostali na stůl pražští radní.

Zranitelné osoby tvoří například lidé se zdravotním postižením, celodenně pečující o dítě mladší šesti let, těhotné ženy, studenti, senioři, přičemž polovina z nich jsou děti do 18 let. Status získávají pouze za předpokladu, že si zažádají o humanitární dávku.

Podle dokumentu bylo k letošnímu 26. květnu v Praze 90 636 uprchlíků s dočasnou ochranou. Převažují ženy nad muži, kterých je 58 %, dětí do 18 let je zhruba čtvrtina. Drtivá většina běženců si bydlení zajišťuje sama.

V bezplatném nouzovém ubytování nyní mohou Ukrajinci s dočasnou ochranou standardně bydlet nejvýše 150 dnů. Výjimku mají právě zranitelné osoby, ale od září se i jim novelou takzvaného lex Ukrajina doba bydlení zkrátí na nejvýše 90 dnů bez výjimek.

Běženci, kteří k 1. září budou mít devadesátidenní lhůtu vyčerpanou, budou muset nouzové ubytování opustit nebo po dohodě s ubytovatelem přejít do standardního nájemního vztahu a bydlení si hradit.

To může být podle magistrátního dokumentu problém, protože zranitelní uprchlíci mají nárok pouze na humanitární příspěvek ve výši nižších jednotek tisíc a nemohou žádat o české sociální dávky, jako je příspěvek na bydlení či na péči.

I když Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje humanitární dávku navýšit, nemusí to stačit. „Ukončení státem garantované podpory v bydlení představuje riziko bezdomovectví u těch zranitelných osob, které pobírají humanitární dávku a nebudou schopny vlastními silami uhradit nájem na ubytovnách,“ stojí v dokumentu.

Stávající kapacity sociálních služeb v metropoli podle materiálu nedostačují předpokládané poptávce, a to i s ohledem na nerovnoměrnou koncentraci zranitelných uprchlíků. Nejvíce, konkrétně 270, je jich v Praze 12, kde na jedné ubytovně žije 240 zranitelných běženců. Dalších 142 bydlí v Praze 2 a 103 v Praze 9. Mezi 50 a 100 osobami v nouzovém ubytování mají Praha 3, 5, 6, 8 a 10. Podle dat MPSV je ve státem hrazeném ubytování 285 jednočlenných domácností, 113 dvoučlenných, 73 tříčlenných, 23 čtyřčlenných a 14 více než čtyřčlenných.

Doporučované