Hlavní obsah

Stopka na sbírku pro děti v nemocnici? „Nevzdám se,“ hlásí otec

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Část areálu brněnské dětské nemocnice, patřící pod FN Brno, roky čeká na opravy.

Štěpán Neubauer chtěl zahnat tropické teploty na dětském infekčním oddělení. Ve sbírce zajistil více než sto tisíc korun na nákup mobilních klimatizací, jenže vedení FN Brno žádá zrušení sbírky. „Snad je to jen šum,“ reaguje muž.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se patnáctiletý Jan Neubauer po třinácti letech vrátil na infekční oddělení v brněnské dětské nemocnici, jeho rodina zažila nepříjemné překvapení. Honza trpící vzácným syndromem CIPA, kvůli němuž se jeho tělo neochlazuje pocením, na pokoji postrádal klimatizaci stejně jako před lety. Tropická vedra mu podobně jako dalším dětem ztěžovala léčbu.

Otec se rozhodl jednat. Po rozhovorech s tamními lékaři uspořádal sbírku na 17 mobilních klimatizací. Dárci za pár hodin poslali přes sto tisíc korun na nadační fond nemocnice, jenže vedení zařízení požádalo Neubauera, ať sbírku stopne. „Samozřejmě mohou být nějaké racionální argumenty, proč klimatizace umístit nelze. Zatím to vypadá, že takový důvod neexistuje,“ říká Neubauer v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Plánu pomoci malým pacientům se rozhodně nechce vzdát.

Co říkáte na to, že vás nemocnice nabádá ke zrušení sbírky?

Budu mít sérii jednání v nemocnici (rozhovor vznikal ve čtvrtek dopoledne –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pozn. red.) a jen tak lehce se nevzdám. Věřím, že se nakonec ukáže, že to celé byl jen komunikační šum.

Fakultní nemocnice Brno, pod niž dětská nemocnice spadá, veřejně ocenila vaši aktivitu, ale zároveň na váš profil umístila oficiální prohlášení s žádostí o ukončení. Mobilní klimatizace s ohledem na plánované opravy označila za „zmařenou investici“.

Mám nějaké právní vzdělání, takže tuším, co znamená pojem zmařená investice. Nedovedu si vysvětlit, proč by to měly být mobilní klimatizace. Nicméně jsem plný pozitivního odhodlání, že se domluvíme, sbírka bude zachovaná a dárcům se nebudou vracet peníze.

Zároveň bych si dokázal představit jinou komunikaci, než že oficiální vyjádření nemocnice přilepí na můj profil na sociální síti. Myslím, že by bylo férové se mně ozvat a tu věc se mnou probrat.

Pořád doufám, že si řekneme, že jsme to nevzali za správný konec. A dobereme se k tomu, že se děti dočkají klimatizací a budou se i ve svých těžkých stavech léčit v normálních podmínkách.

Jak to vnímáte z lidského pohledu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sám jste uspořádal sbírku, hned se sešlo přes sto tisíc korun na nákup mobilních klimatizací, ale z pohledu nemocnice je to „zmařené“?

Nedovedu si představit scénář, že se mobilní klimatizace v nemocnici nehodí. Chápu, že je to provizorní řešení, ale v provizoriu funguje několik oddělení dětské nemocnice dlouhodobě. Vyhledal jsem si hygienické standardy. Na jednotkách intenzivní péče jsou mezi 22 a 24 stupni. Na tamních pokojích bývá 34 stupňů. Rozumím, že systémová řešení trvají dlouho, že je to politikum a opravy nejsou levné, ale zmařená investice je v tomto případě prostě nesmysl.

Vlastimil Válek ke sbírce

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve FN Brno dlouhodobě působí jako uznávaný radiolog. Konkrétní případ mobilních klimatizací detailně nezná, nicméně odmítl, že by podobným darům mohly bránit zákonné normy. „Legislativa nebrání nijak k tomu, aby kdokoliv daroval zařízení prostředky,“ řekl pro Seznam Zprávy. Zmínil třeba půlmiliardový dar Kellner Family Foundation na plánované onkologické centrum ve FN Motol.

Zároveň připomněl, že Ministerstvo zdravotnictví v brněnské dětské nemocnici plánuje několik investic. „Musíme si uvědomit, že vnitřní klimatizace ve zdravotnictví jsou obecně problém kvůli víření vzduchu, bakteriím, infekcím, prašnosti a řadě dalších věcí. Proto se používají speciální technologie s certfifikací pro zdravotnická zřízení. Důvodů odmítnutí může být víc,“ odhadoval. Nicméně zdůraznil poděkování za všechny dary nemocnicím.

Nemocnice argumentuje plánovanou generální rekonstrukcí. To vás neuklidňuje?

Za 13 let se v tomto ohledu nic nezměnilo a pravděpodobně ani tak rychle nezmění. Teprve mají projekt na zadávací dokumentaci a ještě několik let se nemusí kopnout do země. Dlouhodobý horizont je super, ale ty děti potřebují pomoc dneska. Jestli se za rok zjistí, že klimatizace pro ně nejsou potřeba, tak tady najdu stovku místností, kde se upotřebí.

Prohlášení FN Brno ke sbírce

„Aktivity Mgr. Neubauera si za vedení Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno velmi vážíme. Oficiálně se vedení FN Brno taktéž vyjádřilo pod příspěvek pana Mgr. Neubauera, kde byl autor příspěvku vyzván mimo jiné k ukončení sbírky.

Důvodem pro tento krok je dlouhodobě plánovaná rekonstrukce celého objektu Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno, z čehož vyplývá, že nákup mobilních klimatizačních jednotek by byl zmařenou investicí.

Jak jste plán na pořízení klimatizací konzultoval s lékaři na klinice infekčních nemocí dětské nemocnice?

Každý, koho se to týká a musí na oddělení pracovat ve 34 stupních v obleku a s rouškou, tak je za ochlazení rád. Lidé chtějí dát peníze, doktoři je chtějí využít a vědí přesně, na co a někdo shora zavelí, že to nejde? Samozřejmě mohou být nějaké racionální argumenty, proč klimatizace umístit nelze. Zatím to vypadá, že takový důvod neexistuje.

Nicméně po rozhovorech s lékaři mám pocit, že klimatizace jsou tady žádané. Pokud je chtějí, rád je zajistím. Vytáčí mě, když to nemocnici nestojí ani halíř a pak někdo z klimatizované kanceláře řekne, že to z nějakých nejasných důvodů nejde. Tak lehko se nevzdám. I kdybych měl ty peníze vybrat nazpět, klimatizace nakoupit a nechat je před vchodem, tak ta děcka tam ochlazení mít budou.

Doporučované