Hlavní obsah

Štíhlejší Úřad práce. Hlásí o 1500 méně zaměstnaneckých úvazků

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Úřad práce propouštěl. O místo přišly vyšší stovky lidí.

Ještě na konci roku 2023 úřad evidoval přes 12 tisíc pracovníků v lednu náhle bezmála 10 600. Odcházet měli především lidé, kteří pracovali na dobu určitou na projektech financovaných z evropských fondů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společně s probíhající digitalizací dávek na Úřadu práce má docházet také ke snižování počtu zaměstnanců.

Během loňského podzimu ještě generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof pro Seznam Zprávy popisoval, že má odhady, o kolik by mohlo být číslo nižší, ale jde jen o hrubé odhady.

Ubylo 1526 úvazků

Aktuálně už je jasno: Úřad práce je „osekaný“ konkrétně o 1526 pracovních úvazků. Na konci roku podle nově zveřejněné Zprávy o činnosti Úřadu práce České republiky měl 12 099 „systemizovaných míst“ a v lednu už jen 10 573.

Systemizovanými místy se rozumí jak projektové pozice, tak kmenové, pod které spadá jak služební poměr, tak místa podle zákoníku práce. Reálně přitom mělo podle mluvčího Úřadu práce Martina Buša ubýt 600 kmenových míst a 900 projektových. Zároveň nelze jednoznačně uvádět, že co místo to jeden pracovník, v potaz je třeba brát i různé zkrácené úvazky.

Z dostupných dat také vyplývá, že Úřad práce je nejštíhlejší za posledních sedm let. V roce 2017 i 2016 evidoval shodně 10 408 míst. V předcházejících letech se dostal s počtem pozic pod 10 tisíc.

Nejvíce zeštíhlila krajská pobočka v Ostravě, ta od ledna hlásí o 243 pozic méně. Výrazný propad úvazků hlásí i Ústí nad Labem a v Olomouci.

Naopak v Liberci se snížil počet o 54 pozic, na generálním ředitelství o 12 a v Praze, kde je dlouhodobý problém s podstavem úředníků, se dokonce počet navýšil o 55 nových pozic.

Podle bilančního dokumentu je snížení počtu pozic „z větší části důsledkem skončení realizace projektů spolufinancovaných z fondů EU a s tím spojeným zrušením systemizovaných míst na dobu určitou“.

Mluvčí úřadu Martin Bušo popisuje, že u 600 takzvaných kmenových pozic mělo jít o takzvané vyvažování –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kdy vytipovaným méně vytíženým pracovníkům nabídli přesun na vytíženější pozice.

Tedy, že v převážné většině přišli o své místo lidé, kteří byli zaměstnaní na konkrétní projekty a na pevně danou dobu. Ostatně už na podzim ředitel Úřadu práce v rozhovoru popisoval, že sice digitalizace uvolní řadě pracovníkům ruce, na druhou stranu ale bude potřebovat nové kapacity pro poradenství.

Doporučované