Hlavní obsah

Stávkovou pohotovost lidí z letiště chápeme, fandíme jim, říkají cestující

Petr Švihel
redaktor
Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na Terminálu 1 zažívají v úterý cestující relativně běžný odletový den.

aktualizováno •

Pasažéři mluví o tom, že pracovníkům pražského letiště, kteří vstoupili do stávkové pohotovosti za vyšší odměny, fandí.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letiště Václava Havla Praha v úterý procitlo do prvního rána v situaci, kdy několik stovek pracovníků sdružených do Odborového svazu pozemní a letecké dopravy vyhlásilo stávkovou pohotovost.

Cestujících se ale situace hned napřímo nedotkla. „Dokud tady nebudou z tlampačů hlásit, že letadla nelétají, tak nám to nevadí,“ zmiňuje Lucie, která s manželem Jiřím a dětmi vyráží k moři. O pohotovosti ví, ale zmiňuje, že je to zatím „jenom“ pohotovost.

„Spíš jsem byl nervózní z těch kolon po cestě,“ dodává Jiří a míří s dětmi z terasy, kde sledovali letadla, směrem k přepážkám check-inu.

Další rodiny s kufry na druhém terminálu také připouští, že o situaci na letišti vědí. „Já to ale chápu tak, že se zaměstnanci rozhodli využít problém s kufry a zabojovat o lepší podmínky,“ říká otec rodiny a dodává, že pracovníky chápe a fandí jim. Větší obavy má pouze z toho, zda jim do destinace dorazí kufry.

„Tady je stávková pohotovost? Tak to by mě nenapadlo. Koukali jsme se, jak jim to na gatech šlape a říkal jsem si: Tak tohle je ta krize s kufry?“ popisuje další cestující s dětmi. Tvrdí, že od zpráv, že jsou zpožděná zavazadla, raději informace z letiště před odletem nesledoval.

Foto: Seznam Zprávy

Pro cestující jediná viditelná nepříjemnost v úterý: jezdící schody mezi Terminálem 1 a 2 nejezdí.

Reportér zkoušel oslovit i manuálně pracující personál – zejména pracovníky úklidu. „Nerozumím,“ kroutila hlavou červenovlasá dáma s východním přízvukem tlačící úklidový vozík. Ani ostatní oslovení pracovníci nebyli sdílnější a většinou se mezi sebou nebavili v češtině.

Faktické zápolení o lepší pracovní podmínky ovšem od rána probíhá mimo oči cestujících a veřejnost. Od 9. hodiny se má konat podle informací místopředsedy odborového svazu Marka Sedláka schůzka s vedením.

Chvíli před polednem následně na krátkém tiskovém briefingu Pavel Východský, člen představenstva Letiště Praha uklidňoval veřejnost.

„Mám ujištění pro všechny občany a cestující, že na Letišti Praha se z hlediska provozu nic nemění,“ zmínil.

Na dnešním jednání zástupci odborů předali konkrétní požadavky, které podle člena představenstva v tomto týdnu vedení letiště projedná. Přesně za týden – opět v úterý – si vedení s odboráři domluvili další schůzku, na které se k požadavkům vyjádří.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Marek Sedlák, místopředseda Odborového svazu pozemní a letecké dopravy.

Marek Sedlák popisuje, že odborová organizace na letišti zastupuje průřezem všechny profese působící na letišti. Od bezpečnostních agentur, zaměstnanců, kteří zajišťují bezpečnost civilního letectví, provozní i údržbáře a lidi ze stravování.

Pro Seznam Zprávy popsal, že usilují obecně o lepší zajištění celého provozu i navýšení mezd. „Nechci je dál specifikovat, ale můžeme se o tom bavit, tak že se cítíme podhodnocení,“ popisuje Sedlák a konkrétně dodává, že zaměstnance pálí třeba to, že nemají informace o letních bonusech.

Zmiňuje i to, že situace kolem problémů odbavování kufrů se přenesla i na zaměstnance letiště. „Je to všechno jedno soukolí,“ popsal Marek Sedlák.

Mluví dál o tom, že se zaměstnanci cítí být přetížení. Zároveň i on ujišťuje, že cestující by situaci neměli nijak poznat. Proto zatím nechtějí na letišti ani nikde vyvěšovat ceduli s informací o stávkové pohotovosti.

Co se děje na letišti

Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který působí na pražském Letišti Václava Havla, vyhlásil stávkovou pohotovost. Platí ode dneška do odvolání nebo do případného přechodu na jinou formu protestu.

Důvodem je dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů. Řekl to místopředseda svazu Marek Sedlák. Letiště se požadavkům bude věnovat na mimořádném jednání, uvedla jeho mluvčí Klára Divíšková. Odborový svaz dopravy (OSD), který také sdružuje zaměstnance letiště, s vyhlášením stávkové pohotovosti nesouhlasí.

Personální situace je na letišti podle Sedláka špatná dlouhodobě. „Dlouhodobě je podceňován počet zaměstnanců, vedení letiště se spoléhá na přesčasy,“ řekl. Svaz o podmínkách zaměstnanců s vedením letiště jednal už 12. dubna, zvyšovat mzdy podle Sedláka pražské letiště během roku nemůže. Letos nebyla na rozdíl od předchozích let stanovena mimo jiné letní odměna, uvedl.

Aktualizovali jsme o stanovisko představenstva a odborového svazu.

Doporučované