Hlavní obsah

Starosta popisuje, jak se Zbirohem prohnala voda

Foto: Josef Štícha

Zatopená čerpací stanice ve Zbirohu.

Silné bouřky zasáhly v neděli i město Zbiroh na Rokycansku. Voda tam zaplavila desítky sklepů a hasiči museli evakuovat obsluhu z tamní čerpací stanice. Podle starosty Zbirohu Josefa Štíchy však ropné látky do okolí neunikly.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Českem v neděli odpoledne postupuje vlna bouřek. První se začaly formovat na jihu země a posléze zasáhly i střední Čechy i Prahu. Mezi nejzasaženější města patří Zbiroh na Rokycansku. Kromě sklepů voda zatopila i kanalizaci, do níž se dostalo bahno, písek a štěrk. Městské čistírny odpadních vod jsou ale v pořádku, říká pro Seznam Zprávy starosta města Josef Štícha.

Kdy přívalový déšť město zasáhl?

Asi ve 13:50 začal prudký déšť a během dvou hodin napršelo přes 80 mm srážek. Za tři hodiny trvajícího deště napadlo přes 100 mm srážek. Je to opravdu vydatné. Zatopilo to benzinovou stanici a samozřejmě i mnoho sklepů. Po celém Zbirohu máme pohotovost.

Jaká je aktuální situace? Začala už voda ustupovat?

Voda trochu opadává, ale pořád je jí ještě všude hodně a musíme stále řešit čerpání vody ze sklepů a podobně.

To je asi hlavně práce pro hasiče…

Ano, pracují tady samozřejmě nejen hasiči ze Zbirohu, ale i z okolních obcí.

+6

Musíte odstraňovat i popadané stromy?

Ne, tak prudký ten déšť nebyl ani žádná vichřice, takže popadané stromy zatím hlášeny nebyly.

Kolik domácností ten přívalový déšť postihl?

Jde o desítky domácností, ale myslím, že tam snad nějaké extra velké škody nebudou. Největší škoda je asi na benzinové stanici, ta je zatopená a dalo by se říct, že bude nějakou dobu mimo provoz. Zprovoznění bude nějakou dobu trvat a bude to stát nějaké peníze.

Neunikly do vody pohonné hmoty z té stanice?

Ropné látky neunikají, žádné ropné skvrny jsme nezpozorovali, takže tam nebezpečí nenastalo, ale samozřejmě zítra bude monitoring a všechno budeme prověřovat. I když voda tekla přes poklopy, chceme mít jistotu, že nedošlo k přeplnění a že nic neodteklo.

To už je letos podruhé, co Zbiroh zasáhla nepřízeň počasí, že?

Ano, v květnu jsme měli kroupy. Tehdy to trvalo asi hodinu, zničilo to úrodu a různé porosty, ale takhle vydatný déšť to nebyl.

Pamatujete ve Zbirohu takovou průtrž mračen?

Pamatuju, ale to jsem byl hodně malý. Samozřejmě čas od času bývají ty srážky velké, ale tohle je opravdu hodně. Myslím si, že takhle prudké srážky v takovém množství jsme tady hodně dlouho neměli.

Co budete dělat teď?

Mělo by se to uklidnit. Teď už prší méně, už je to lepší, ale samozřejmě monitorujeme i naše čistírny odpadních vod, teď jsem tam na jedné byl. Řešíme ještě pročištění kanálů, aby docházelo k průběžnému odtoku a hlavně aby nebyl tak velký přítok, to znamená, aby dešťová voda šla rovnou do potoka tak, jak to má být. Některé kanály se ale ucpaly, protože je tam velké množství vody, která s sebou bere písek i štěrk.

Související témata:
Průtrž

Doporučované