Hlavní obsah

Staré a nové stavební systémy budou souběžně fungovat od konce listopadu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr dopravy a koordinátor vývoje stavebního řízení Martin Kupka.

Nové a původní systémy stavebního řízení budou podle Martina Kupky připravené k souběžnému používání na přelomu listopadu a prosince. Vláda by měla příští středu rozhodnout, zda se budou muset systémy vyvíjet celé znovu.

Článek

Úřady a stavebníci by mohli začít souběžně používat nové a původní systémy stavebního řízení na přelomu listopadu a prosince. Připravovaný návrh novely stavebního zákona zajistí právní jistotu, aby uživatelé i přes špatně fungující digitalizaci postupovali řádně. Novinářům to dnes na pražské konferenci Setkání lídrů developmentu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Proč se vůbec mělo stavební řízení digitalizovat

Udělování stavebních povolení v Česku až doposud trvalo velice dlouho (podle posledních dat Světové banky jsme na 157. místě ze 190 zemí v kategoriích obtížnosti a také doby potřebné pro získání stavebního povolení).

Celkově trvalo vyřízení povolení v Česku 246 dní, tedy přes osm měsíců, výrazně nad průměrem Evropské unie. Pro srovnání – ve vybraných zemích EU, jako je Dánsko či Finsko, by trvalo vyřízení dva měsíce, u největšího českého souseda Německa čtyři měsíce. Jako jednotné měřítko byla určena hypotetická standardizovaná skladová hala. Po roce 2020 se již žebříček Doing Business nesestavoval.

Kupka byl jmenován koordinátorem vývoje stavebního řízení po odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z vlády ke konci září. Konkrétní řešení představí společně s dalšími ministry ve středu 16. října.

V současnosti týmy zabývající se vývojem stavebního řízení podle Kupky analyzují stav systémů, ale také samotnou historii zadávání zakázek na jejich zřízení. Tam se podle ministra ukázalo, že se v tomto postupu mnohokrát pochybilo, na což upozornil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i rozhodnutí soudu.

Vláda by měla příští středu rozhodnout, jakým způsobem se bude ve vývoji stavebního řízení postupovat dále. Na stole je také možnost, že se budou muset systémy začít vyvíjet celé od znovu. K jakému kroku se Kupka spíše přiklání, zatím nechtěl komentovat.

Na dnešní konferenci nicméně uvedl, že takzvaný agilní vývoj má konkrétně v případě vývoje digitalizace stavebního řízení své limity. Agilní metodu zvolil pro vývoj bývalý ministr pro místní rozvoj Bartoš. Má umožnit rychlý vývoj softwaru a dokáže reagovat na změnu požadavků během práce na systémech.

Doporučované