Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stačí zboží nekupovat, ono zlevní samo, komentují čtenáři nižší kupní sílu

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Kupní síla Čechů od předcovidových časů znatelně poklesla. Ilustrační fotografie

Na rozdíl od inflace se ceny v Česku do normálu nevrátily. Bude trvat pravděpodobně několik let, než se kupní síla lidem vrátí. Jediná šance, jak ji zlepšit, je zvýšit své příjmy, zní jeden z názorů.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o tom, že ceny, jaké si lidé pamatují z doby před pandemií covidu, se v Česku nejspíš nevrátí.

Přečtěte si původní článek

Petr Gabat: Příčiny inflace vznikly mnohem dříve, přiletěly tři „černé labutě“ v krátké době za sebou. V roce 2008 přišla finanční krize odstartovaná pádem Lehman Brothers, která byla řešena „tištěním peněz“ a jejich sypáním do ekonomiky. Potom přišel covid, zastavená ekonomika a zase sypání peněz do ekonomiky. Nakonec válka na Ukrajině a s tím spojená energetická krize, podpořená nešťastným načasováním Green Dealu.

Tohle dohromady nemohlo skončit jinak než inflací a zchudnutím, upozorňovali na to téměř všichni, ani ekonomika nezná perpetuum mobile. Je lákavé svádět to na ty poslední v řadě a na ty, které nemáme rádi, ale lepší je podívat se na komplexní příčiny problému.

Václav Králík: Tohle je hodně zvláštní. Platy se téměř nikomu nezvedly, benzin, nafta je levnější, a to o dost. Elektřina a plyn jsou už také relativně levné. Tudíž nechápu, jak je možné, že ceny zůstaly na stejné úrovni. Češi hlavně musí přijmout fakt, že předražené zlodějské ceny nemusí vůbec akceptovat. Stačí zboží pouze nekupovat – ono se zlevní samo.

Jiří Strnad: Ve druhé polovině devadesátých let se zavedl tzv. americký model, resp. dejte lidem více peněz, ti potom budou více kupovat, tím více budou muset firmy vyrábět, tím jejich zaměstnanci budou mít vyšší příjmy, tím více budou kupovat atd. Banky v té době naopak začaly půjčky lidem vnucovat. Pokud je trend opačný, tedy lidé budou méně kupovat, tím budou muset firmy méně vyrábět, tím jejich zaměstnanci budou mít nižší příjmy, tím méně budou kupovat atd. „Peníze roztáčejí kola ekonomiky.“

Václav Malý: Bohužel nezdražilo jenom zboží, ale veškeré služby, energie, různé poplatky. Hlavně vzrostly daně, stát nejenom nás zatěžuje čím dál vyššími daněmi, jak přímými, tak spotřebními, zvedá všechny poplatky, které jsou také daněmi. Přitom sám na sobě nešetří. Bují byrokracie, vymýšlejí se různé „programy“, které odčerpávají miliardy, a přitom nefungují, nebo časem zaniknou. Nedává peníze do rozvoje, školství, infrastruktury. Náprava bude trvat desítky let.

Mária Kočíbová: Vnímám, že naplánovaný deficit 230 mld. je sice ohromný, ale mnohem horší je to, když si uvědomím, že 100 mld. z toho jde pouze na obsluhu státního dluhu. To je teda fakt hrůza. Když mám dluh, musím šetřit. Stát bohužel nemůže kašlat na lidi, ale holt musí být hlavně adresný. Mám v živé paměti, jak jsem dostala 5000 Kč na dítě a ptala jsem se - proč ? Vážně to nepotřebuji, to se mělo dát adresně těm, co to skutečně potřebují. Líbilo se mi, jak už vláda avizuje, že i pomoc po povodních musí být adresná, tak snad to dodrží a nebudou rozdávat bez rozmyslu všem. Peníze ať dostávají ti potřební, ti chudí, co mají problém třeba i zaplatit dětem obědy nebo školní pomůcky. (redakčně kráceno)

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Jana Fryčová: Prostý lid umí s penězi zacházet. Jdou prací vydělat. Nejlíp se mají důchodci, co měli 45 let odpracováno a měli finanční gramotnost. Letadla jsou plné důchodců i mladých, ale ti to mají s drahým podnájmem a s dětmi daleko horší. Taková hypotéka na krku, děti na studiích, to dokáže rodiny „rozházet“. Přesto tvrdím, že se máme dobře. Jen teď je bohužel pro mnoho lidi velká tragédie. Myslím, že kdo může, pomůže.

Bořek Malý: No vidíte, z mé sociální bubliny neznám nikoho, kdo by zchudl, spíše naopak. Jestli to nebude spíše něčím jiným. Ono prostě když někdo stagnuje, nevzdělává se a aktivně nevyhledává lepší pracovní nabídky, tak se prostě bude mít hůře a je úplně jedno, za jaké vlády.

Petr Hejna: Kupní síla se již nikdy nevrátí. Od roku 2027 budou platit emisní povolenky na všechna fosilní paliva. To znamená skokové zchudnutí veškerého obyvatelstva, zejména střední a nejnižší kupní síly. Nejde o nějaké rekreační vyjížďky po výletech a rodinách, ale o každodenní ježdění do práce, zdražení tepla, veškerých pohonných hmot potřebných k výrobě. Třeba pečivo bude naprosto exemplární případ. Od zorání pole přes sila, pekárny a supermarkety až po ježdění na nákup. A průmysl to už ani náhodou nerozdýchá a skokově se bude propouštět. To znamená další propad kupní síly…

Ondřej Dráb: Je to začarovaný kruh. Buď musí klesnout ceny, nebo se zvýšit příjmy (což bude opět tlačit na růst cen), jinak půjde česká produkce i obchod nadále dolů. Prostor tam (zejména u obchodu) je. A nemalý. Chybou bylo, že se daň z neočekávaných zisků uvalila jen na vybrané obory. Kdyby se nechala působit plošně, mohli jsme mít ceny v obchodech někde jinde, protože by si všichni (a zejména obchodníci) rychle spočítali, jestli je lepší zaplatit vysokou daň, nebo snížit marži a mít spokojenějšího zákazníka a vyšší odbyt.

Milan Vmilan: Tohle mě vždycky pobaví, ano, Češi zchudli, ale trápí to tak 5 procent nejchudších, možná ani to ne. Když se podíváte na realitní trh, zjistíte, že předražené nemovitosti se zase prodávají jak o závod. Úroky se dvakrát až třikrát zvýšily, a taky to nikomu nevadí, i banky přiznaly, že Češi nemají nejmenší problém splácet refinancované hypotéky. Chudobu si představuji jinak…

Tomáš Kučera: Vše je o tom, jaká je nabídka a jaká je poptávka. To, že se nebude zlevňovat, je jasné, a je to i tím, že v zahraničí kolem nás je vlastně všechno ještě dražší. Nedávno jsem byl v Rakousku, loni ve Slovinsku a ty ceny jsou prostě mnohem vyšší než u nás. Levnější je jen a pouze Polsko, toť vše. Tlak na snížení cen prostě není. Jediná šance, jak zlepšit svoji kupní sílu, je zvýšit své příjmy. Firmy i lidé peníze mají, takže takhle se to srovná a aspoň trochu doženeme západní mzdy. Nezaměstnanost je velmi nízká, stačí se jen rozhlídnout a změnit. Kdo čeká v obchodech na ceny roku 2019, ten se jich v tomto životě určitě nedočká. (redakčně kráceno)

Související témata:

Doporučované