Hlavní obsah

Spotřeba alkoholu se musí snížit. Regulace ale moc nepomůže, píší čtenáři

Foto: ViDi Studio, Shutterstock.com

Čtenáři SZ diskutují, jestli a jakým způsobem by se měl regulovat v Česku alkohol.

Spotřeba alkoholu v Česku je jedna z nejvyšších v Evropě, což české ekonomice způsobuje miliardové škody. Pomohla by vyšší regulace, jak navrhují Piráti? Anebo jde jen o zbytečné omezování? O tom diskutují čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o tom, jestli Češi souhlasí s regulací alkoholu a jaké typy regulace by preferovali.

Přečtěte si původní článek:

Jan Turoň: V diskuzi bude plno řečí o omezování svobody. Jenže alkohol má i další stránky, mimo jiné zdraví nás lidí a náklady spojené s léčením důsledků nadměrného pití. Zdravotní péče není zadarmo, i když si to hodně lidí myslí. Takže omezení spotřeby, nikoliv zákaz (!), je určitě namístě.

  • Martin Lobotka (reaguje): Léčby důsledků jsou i u sportu. Ten zatížíme speciální daní také? Víte, kolik je úrazů na bicyklech, kolečkových bruslích atd.? Zdravotní péče přece není zadarmo.

Tomáš Zemánek: Spotřeba alkoholu by se měla omezit, ale jak vidno, probíhá to přirozenou cestou, tak je lepší nějaké radikální zásahy nedělat. To ale neznamená problém vůbec neřešit. Častější kontroly zaměstnanců a řidičů na silnicích by vůbec neškodily, stejně tak přísnější postupy v případě odhalení.

Hana Staňková: Naše rodina alkohol nepije. Ani nás to nenapadne. Máme akorát Becherovku občas na trávení. Zaujalo mě proto, jak se někde nasává. Pravidelně a ne málo. Reklamu na alkohol bych zakázala úplně a nechápu, proč se musí vyrábět tzv. dětské šampaňské. Už to v dětech vzbuzuje dojem, že alkohol patří do života. A největší nešvar, který vůbec nechápu… učitelce na konci roku prosecco.

Tomáš Kučera: Tak zdražení by asi bylo namístě, zákazy a omezení jsou nesmysl. Prostě lahváč nebo půlčák seženete pořád za peníze jako před deseti až 15 lety a v poměru třeba k průměrné mzdě nebo důchodu je to neskutečně levné. V hospodách to tak samozřejmě není, taky tam nenajdete socku, protože jít na škopek za 50 až 60 Kč, na to ta různá netáhla a nefachčenka fakt nemají. Takže dneska jedete parkem i malým okresním městem a kolem obchoďáků, večerky atd. a je to samý alkoholik na lavičce…

Zdeněk Ullrich: Za mě by byl naprosto v pořádku kompletní zákaz reklamy na alkohol a naopak státní osvětová kampaň. Finální rozhodnutí, zda pít, či nepít, případně jak moc pít, ať si udělá každý sám za sebe. Daně z alkoholu nezvedat v žádném případě. Takhle je to až až.

Milan Spinka: Ten nápad s vyšším zdaněním alkoholu je opravdu povedený, protože by to dopadlo přesně jako s cigaretami. Výběr daně by se v důsledku snížil, protože by si lidé jezdili pro alkohol do zahraničí, nedej bože by se zase rozjel černý trh s lihem a měli bychom na krku další otrávené metylalkoholem.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Petr Kejř: Je třeba hlavně omezit zasahování politiků do života občanů. Stát by měl zajistit pouze nejnutnější funkce, ne se pokoušet řešit neřešitelné. U občanů je nutné hlavně posílit vědomí osobní zodpovědnosti s tím, že každý zodpovídá hlavně za sebe a svoje blízké, a ne se stále spoléhat na stát. Dost by se ušetřilo a zmizely by slaboduché nápady politiků, že stát něco svou regulací vyřeší.

  • Pavel Luk (reaguje): Všichni chceme, aby nám systém do ničeho nezasahoval, ale aby pokud možno za co nejmenších nákladů sanoval veškeré naše nároky. Neboli nekecej mi do toho, kolik vypiju, vykouřím, sním atd. Ale trvám na tom, že mi pak zaplatíte veškeré náklady na zdravotnictví, sociální program, bezpečí… a to vše z pokud možno co nejnižších daní. Posílení osobní zodpovědnosti v tomto případě může vypadat pouze jako odepření zdravotní a sociální péče v zaběhlém formátu. Nemůžete apelovat na osobní zodpovědnost, když vás to nic nestojí, máte pocit, že je to normální a máte na to právo. (Redakčně kráceno)

Pavel Erychleb: Já bych alkohol neomezoval. Ten za nic nemůže. Jenom bych povolil jeho prodej pouze ve speciálních prodejnách, které by nesměly být v nákupním středisku.

Jarmila Kvapilová: Alkohol téměř nepiju, ale jsem nenapravitelná kuřačka. A z tohoto pohledu si dovolím tvrdit, že ani zdražování, ani zákaz reklamy, ani varovné nálepky a další opatření mne od kouření neodradily. Když má člověk skoncovat s jakoukoli závislostí, musí se k tomu rozhodnout sám a mít pevnou vůli (kterou já nemám). Žádná omezení a restrikce ho k tomu nedonutí.

Související témata:

Doporučované