Hlavní obsah

Soud řeší zásadní spor o platy, který může zvýšit příjmy mnoha Čechů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Česká pošta zaměstnává okolo 20 tisíc lidí a patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Za stejnou práci máme v regionech různé peníze, brání se u soudů současní i bývalí zaměstnanci České pošty. Soudní spory mohou ovlivnit pohled na platovou politiku v mnoha odvětvích. Pošta mzdovou diskriminaci odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bez zájmu veřejnosti Obvodní soud pro Prahu 1 v těchto dnech řeší více než desítku sporů pracovníků České pošty s jejich zaměstnavatelem. Přesto mohou výsledky překopat pracovní trh v Česku. Žalující tvrdí, že je státní podnik nerovně odměňoval. Jednoduše řečeno podle nich byli pražští kolegové zvýhodněni oproti těm v regionech.

Podle iniciativy Rovná mzda, která nespokojené zaměstnance sdružuje, už státní firma řeší 150 žalob a budou následovat další. „Očekává se, že počet poškozených poroste a že se podaří vymoci nároky všech, kteří se na Rovnou mzdu obrátí. Do konce roku plánujeme podat okolo tisíce žalob,“ sdělili právníci iniciativy.

Doručovatel chce desítky tisíc, řidič sto tisíc

Třeba ve čtvrtek se justice zabývala případem řidiče - balíkového doručovatele Zdeňka K. z Rychnovska. Ten se u soudu ohrazuje, že jeho pražský kolega na stejné pracovní pozici měl o několik tisíc měsíčně víc. Od pošty tak za více než dva roky práce zpětně požaduje desítky tisíc korun. Pošta to odmítá s tím, že je náplň práce v různě vytížených pozicích a pobočkách odlišná.

Žaloby vycházejí z případu olomouckého řidiče Petra Hradila, který měl asi o 3500 korun méně než jeho kolegové na stejné pozici v Praze. Zákoník práce přitom stanovuje, že za stejnou práci náleží zaměstnanci stejná odměna. Hradilovi justice dala za pravdu, i na základě nálezu Ústavního soudu z roku 2021.

I jeho případ shodou okolností nyní řešil obvodní soud v jiném jednání. Řeší, kolika penězi šoféra odškodní. Někdejší doručovatel žádá přes 101 tisíc korun. Obě strany se u soudu o výši částky přely prostřednictvím znaleckých posudků, ve čtvrtek se shodly na konečné částce. Soud má rozhodnout v září.

A termín platí i pro zmíněného Zdeňka K. Soudně se domáhá dorovnání platu od léta roku 2020 do dubna roku 2023. Justice se i na čtvrtečním jednání zabývala náplní práce ve srovnání s jeho pražským kolegou.

Obě strany řešily třeba délku pracovní doby, počty doručených zásilek nebo jízdní doručovací trasy. „Jak jsme uvedli v předchozích jednáních, Česká pošta nikterak nezohledňuje místo výkonu práce při stanovení mzdy,“ řekl obhájce pošty Jan Tulis.

V Praze je prý těžší práce

Podle něj jsou určovány „na základě praxe, složitosti a namáhavosti práce, pracovních podmínek a dalších zákonem stanovených kritérií“.

Advokátní kancelář Tulis&Špryňar v části sporů státní podnik zastupuje. Obhájce u soudu tvrdil, že měl pražský doručovatel složitější práci než jeho kolega z Rychnovska. „Doručuje přibližně o třetinu vyšší počet zásilek. Pan žalobce jezdil většinou delší trasy, zatímco jeho kolega se pohybuje víceméně po Praze a má násobně vyšší počet zastávek,“ namítl Tulis.

Velkou část žalujících pracovníků zastupují advokáti kanceláře FairSquare a tvrzení obhajoby odmítají. „Tento spor navazuje již na několik obdobných z minulosti. Zaměstnanci pošty pracující mimo Prahu pobírali nižší tarifní mzdu než jejich kolegové na stejné pracovní pozici v hlavním městě. Pošta argumentovala i socioekonomickými rozdíly v jednotlivých regionech, ale to je v rozporu se zákoníkem práce,“ řekl advokát Milan Gašparík.

Žalující pracovníci se podle něj rekrutují asi ze šesti či sedmi pracovních pozic, nejde tak jen o doručovatele.

Podle Tulise už pošta minimálně jeden ze sporů nepravomocně vyhrála. „Z takto uplatněných nároků vzešlo jedno rozhodnutí, kterým byla žaloba zaměstnance (nepravomocně) zamítnuta, a klientovi - České poště - tak bylo dáno za pravdu. Další rozhodnutí lze očekávat v průběhu léta tohoto roku,“ dodal.

Predátorské jednání pošty?

Iniciativa Rovná mzda uvedla, že si klienti stěžují na tlak zaměstnavatele. „Česká pošta vyvíjí nepřiměřený nátlak, aby vzali své žaloby zpět. Jednání je vyloženě predátorské, využívá svého silnějšího postavení zaměstnavatele a tím vzbuzuje v našich klientech strach o své živobytí. Z našeho pohledu je takové jednání zcela nepřípustné v situaci, kdy naši klienti pouze uplatňují svá práva,“ namítli.

Seznam Zprávy se na nařčení dotazovaly i vedení České pošty. Mluvčí Matyáš Vitík zopakoval, že státní podnik se zaměstnanci ohledně platů zachází rovně. „Co se týká konkrétních dotazů, nemůžeme na ně vzhledem k tomu, že některé soudní spory stále probíhají, konkrétně odpovědět,“ dodal.

Odboráři pošty navíc mluví o miliardových nárocích zaměstnanců. Pokud budou žalující úspěšní ve sporech podobně jako Petr Hradil, může to překopat pracovní trh v Česku.

Podle odborníků se liší platy na stejných pozicích v Praze oproti regionům třeba v některých hypermarketech, bankovním sektoru a u jiných zaměstnavatelů s regionálními pobočkami.

Podle obhajoby pošta v předešlých letech upravila platová kritéria a většina pracovních pozic se liší. Práci, kterou vykonával Hradil a jeho kolegové, má na starosti externí firma.

Hradil se svých práv u soudů domáhá už osm let. „Klient zůstává v obavách, jestli mu odškodnění vůbec bude přiznáno. Usuzuje z toho, že se spor tak dlouho vleče,“ řekla jeho obhájkyně Marie Škardová.

Doporučované