Hlavní obsah

Soudcovská unie žádá víc peněz na platy zaměstnanců soudů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Soudcovská unie kritizovala snížení růstu platů soudců a označila to za porušení nálezu Ústavního soudu. Zároveň podpořila protesty zaměstnanců soudů, kteří jsou ve stávkové pohotovosti kvůli nízkým mzdám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudcovská unie požaduje okamžité navýšení celkového objemu peněz na mzdy pro zaměstnance soudů a vytvoření samostatné platové tabulky, která by zohledňovala specifika jejich odborné práce. Na závěr dvoudenního sněmu v Táboře dnes přijala usnesení, podle něhož v případě nesplnění legitimních mzdových požadavků odborného aparátu soudů i nadále podporuje jakékoliv formy protestu včetně stávky. Unie kritizovala i nedávné rozhodnutí vlády o růstu platů soudců, které podle ní popírá nález Ústavního soudu. Soudcovská unie to dnes uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK.

Zaměstnanci soudů jsou po nedávném třídenním protestu kvůli nízkým mzdám ve stávkové pohotovosti. Zástupci odborů pracovníků soudů, státních zastupitelství či Probační a mediační služby budou o platebních podmínkách jednat s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) ve čtvrtek.

„Shromáždění delegátů požaduje okamžité navýšení celkového objemu mzdových prostředků pro zaměstnance soudů a současně vytvoření samostatné platové tabulky pro všechny zaměstnance soudů, která by zohledňovala specifika jejich odborné práce. Zároveň připomíná vládě závazek k jejich úplnému platovému zrovnoprávnění s ostatními zaměstnanci ve veřejné správě do roku 2025,“ uvedla Soudcovská unie.

Dodala, že maximální navýšení počtu odborného personálu soudů, tedy vyšších soudních úředníků a asistentů soudců, je podle ní nejlepší cestou k zefektivnění české justice.

Na sněmu Soudcovské unie také zazněla kritika středečního rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce, které je podle zástupců unie vědomým porušením nálezu Ústavního soudu. Původní návrh počítal s růstem platů o 13,7 procenta, což vyvolalo kritiku veřejnosti, opozice i části vládních politiků. Hnutí ANO navrhlo zmražení pro příštích pět let. To by ale poté znamenalo skokové navýšení. Podle zástupců vlády by bylo nejlepší ponechat nastavený platový automat.

Platy politiků, soudců a státních zástupců se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců za předloňský rok. V minulých letech se kvůli krizovým situacím zmrazily. Soudci se kvůli tomu obrátili na Ústavní soud, který konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku. Koeficient pro ně od příštího roku zrušil.

Ministerstvo práce následně připravilo novelu, která upravuje pravidla pro všechny ústavní činitele. Ústavní soud v tiskové zprávě ale upozornil na to, že se ústavností snížení platů politiků nezabýval. Návrh na růst platů musí ještě schválit zákonodárci.

Vláda ve středu také rozhodla, že se další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici. Bude to až 700 milionů korun.

Doporučované