Hlavní obsah

Soud musí znovu otevřít případ nepřiměřené kritiky se symboly nacismu

Foto: Ústavní soud

V případu dnes rozhodl Ústavní soud.

aktualizováno •

Soud se musí znovu zabývat sporem o odškodnění mezi představiteli Železárny Annahütte a mužem z Přerovska, který na YouTube zveřejňoval videa s kritikou pracovních podmínek v továrně.

Článek

Muž ke kritice společnosti používal historické záběry z koncentračních táborů. Soudy mu nařídily zaplatit odškodnění muži a ženě z managementu podniku. Ústavní soud (ÚS) nyní rozhodl, že případ musí znovu otevřít Okresní soud v Přerově.

Muži z vedení továrny měl autor videí, který v podniku nepracoval, podle původního rozsudku zaplatit 180 000 korun. Podle ústavních soudců videa jednoznačně narušila důstojnost, osobní čest a dobrou pověst manažera, přiznaná částka je však nepřiměřeně vysoká, a to přesto, že připodobňovat někoho k nacistům a dozorcům v koncentračních táborech překračuje meze pravidel slušnosti i svobody projevu.

Foto: Ústavní soud

Z dnešního rozhodnutí Ústavního soud.

Přerovský soud se nyní k výši odškodnění vrátí, měl by zohlednit všechny okolnosti, včetně příjmů autora videí Hanuše Keclíka.

Původně soudy argumentovaly například tím, že si Keclík může vzít úvěr. Podle ústavních soudců je to nejen cynické, ale také argumentačně chybné. „Odkazem na možnost čerpat úvěr, ať již v jakékoli výši, by bylo možné odmítnout likvidační povahu náhrady nemajetkové újmy v každém soudem posuzovaném případě,“ uvedl předseda senátu ÚS Jiří Zemánek.

Ženě z managementu soudy původně přiznaly 35 tisíc korun. ÚS ale dospěl k závěru, že do jejích práv videa nezasáhla natolik intenzivně a náhrada nemajetkové újmy jí nenáleží. Její kolega ve videomontáži figuroval v uniformě s nápisem CAPO Lagerpolizei, označujícím „kápa“, tedy představitele vězeňské samosprávy a pomocníka dozorců v koncentračních táborech.

„Znevažování zločinů, kterých se nacismus dopustil, jejich bagatelizací formou označování názorových oponentů za nacisty je třeba vždy jasně odsoudit, ať se jí dopustí kdokoli, regionální aktivista typu stěžovatele či celostátní politik,“ stojí v nálezu.

Autor videí Keclík nález přivítal, stále si však není jistý, jak celý spor dopadne, novinářům řekl, že k Okresnímu soudu v Přerově nemá důvěru. Jeho prvotní motivací prý bylo upozornit na špatné pracovní podmínky ve výrobě. V prostějovských železárnách sice nepracuje, pohybuje se však v oboru na obdobných dělnických pozicích.

„Když se v jedné firmě podmínky zhoršují, je to konkurenční tlak, aby se to zhoršovalo i v ostatních, takže je otázkou času, kdy by se to stalo i u nás,“ řekl Keclík. Upozorňovat na špatné podmínky jiným způsobem podle něj nefunguje.

Právní zástupkyně podniku Soňa Bernardová se k dnešnímu nálezu vyjádřit nechtěla, dokud se neseznámí s odůvodněním.

Další žalobu podaly na Keclíka železárny jako právnická osoba, domáhají se omluvy a náhrady újmy 500 tisíc korun. Spor ještě neskončil. Představitelé podniku podali na autora videí také trestní oznámení, policie věc postoupila do přestupkového řízení, v němž dostal Keclík pokutu.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření soudce, žalovaného a výňatky z nálezu soud.

Doporučované