Hlavní obsah

„Slyším o dešti a vibruje mi žaludek.“ Vesnice se bojí třetí letošní povodně

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Všudypřítomné pytle s pískem symbolizují obavy místních z další katastrofy.

Kromě pytlů s pískem už nemáme, jak víc se připravit, líčí seniorky z obce, kde jen letos zažily dvě bleskové povodně. Seznam Zprávy vyrazily zmapovat přípravy do Blížejova na Domažlicku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přede dveřmi jednotlivých bytů v přízemí domu pro seniory v Blížejově na Domažlicku jsou vyskládané pytle s pískem několik desítek centimetrů do výšky. Za dveřmi jsou lahve s vodami. Tady se varování o hrozících povodních nepodcenila.

Zpoza těchto narychlo vyskládaných barikád vykukují seniorky, které popisují, že mají s velkou vodou jen v letošním roce své zkušenosti. Přestože jsou nad obcí a daleko od řeky Zubřiny, na konci května a června je vytopily přívalové deště.

„Člověk neví, hlásí Vysočinu a Moravu, ale čert ví. Měly jsme už strach. Tak nám sem přivezli pytle a my se o ně podělily,“ popisuje Anna. Vysvětluje, že voda se valila přes přilehlé pole a budova postavená do tvaru písmene U zafungovala jako hráz.

Sousedka Jana nám líčí, že se kromě pytlů s pískem nemá moc jak připravovat. Do teď prý svůj byt vysušuje a vypořádává se s červnovou vodou.

„Já mám ze skříní všechno vyndané a skříně odsunuté od zdí. Tentokrát bych asi dopadla hůř, věci ze skříní mám totiž na zemi,“ říká seniorka a líčí, že jestli přijde další voda, tak to budou už její šesté povodně – zažila povodně v dětství v Nýrsku, v roce 1997 pracovala na Moravě, v roce 2002 ji povodně zastihly v Křenovicích a dvoje povodně zažila letos v Blížejově.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Před vchodovými dveřmi u domovu pro seniory je ještě vytahaný nábytek po letních bleskových povodních.

„Co se má stát, to se stane, už to mám nastavené takhle. Už to asi fakt beru sportovně. Nejhorší je po vodě ten bordel, ten mi nejvíc vadí. Ale štve mě to, nejsem úplně v klidu,“ říká zpoza pytlů s pískem.

Anna přiznává, že je napjatá. „To víte, já jak slyším o přívalovém dešti, tak mi vibruje žaludek,“ říká.

Obě seniorky přitom popisují, že v předchozích letech povodně v lokalitě nezažily.

Trychtýř, kam to stéká ze všech stran

Před nedalekým obecním úřadem je také vidět pár pytlů s pískem, stejně tak i u obchodu s potravinami.

Místostarostka Michaela Němcová vysvětluje, že Blížejov s více jak 1600 obyvateli, doplácí na svoji polohu. Rychlé povodni tak nezabrání ani v minulosti instalovaný lokální výstražný systém.

„Jsme v takovém trychtýři, ze všech stran to k nám stéká. A ještě je tady železniční trať, která funguje jako hráz, kde se voda zarazí,“ říká místostarostka, proč se ve chvíli, kdy spadne velké množství srážek, mění obec v „rybník“.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jana se raději zabarikádovala pytli s pískem. Ještě se vzpamatovává z poslední bleskové povodně.

„Od posledních povodní se udělalo to, že se obnovil druhý propustek pod tratí. Hasiči jsou připravení a pomoc nám přislíbila policie,“ popisuje Michaela Němcová.

Zejména hasiče obě seniorky chválí. „Byli úžasní, nastoupili i s takovými vysavači a vodu vysáli,“ vyzdvihuje jejích technickou výbavu Jana.

Starosta Jiří Červenka pokračuje, že obec se věnovala i pročištění kanalizace, aby nic nebránilo odvádění případných srážek. „A napytlovali jsme asi 300 pytlů. Kolem stovky pytlů je už rozvezeno po lidech, kdyby bylo potřeba,“ zmiňuje.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Pytle s pískem jsou nachystané i před vchodem do místního obchodu.

Dalších zhruba dvě stě pytlů mají ve skladech, a jsou připravení je rozvážet, pokud o ně obyvatelé požádají. Ke skladu mají přístup i hasiči, kdyby bylo potřeba.

Vedení obce zároveň doufá, že tentokrát se jim povodně vyhnou. „Podle posledních předpovědí to vypadá, že by to mohlo jít mimo,“ říká místostarostka.

Starosta Červenka dodává, že je o tom přesvědčený.

Doporučované