Hlavní obsah

Školy v Česku druhý den po sobě čelí výhrůžným zprávám

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Výhrůžka je tentokrát směřována na všechny typy škol (ilustrační snímek).

aktualizováno •

České školy opět obdržely výhrůžný e-mail. Autor pohrozil, že jsou zaminované. Případem se zabývá Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Některé školy v Česku opět dostaly výhrůžný e-mail, podobně jako v úterý. O tom, že výhrůžné maily přijdou i dnes, kolovala nejdříve informace na sociální síti Telegram. „Na telegramu se objevilo, že přijdou do mailů další výhrůžky. A to se stalo,“ komentuje situaci mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Oznámení se týká asi 450 škol. „Nedá se říct, jestli jsou to převážně školy základní, mateřské nebo střední, protože často jsou školy sloučené. Proto mluvíme obecně o školách,“ doplňuje Moravčík.

Policie situaci monitoruje a postupuje stejně jako včera. „Za chodu školy provádíme kontroly, prohlídky budov, nechceme zasahovat do výuky,“ popisuje mluvčí policie.

Foto: Seznam Zprávy

Výhrůžný e-mail obdržela například ZŠ a MŠ Praha – Slivenec.

V úterý dostaly stovky škol v celém Česku také elektronickou poštou oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Některé školy v Praze kvůli tomu ukončily vyučování dříve, jiné přesunuly aktivity mimo školní budovu.

Policie uvedla, že na sociálních sítích koluje podobné prohlášení i dnes. „Školy nám začínají tuto skutečnost potvrzovat a stejně jako včera (v úterý) i dnes přijmeme opatření, která budou co nejméně zasahovat do běžného výukového režimu,“ uvedli dnes ráno policisté.

Situaci sleduje i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. „Tu informaci máme a jsme v kontaktu s policií. Už včera jsme dostali avízo, že se očekává, že podobný mail bude následovat i dnes. Policie informace monitoruje, v tomto ohledu to má pod kontrolou,“ ujišťuje mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Podle Fojtové zatím ministerstvo nebude na základě dosavadních informací od policie přistupovat k plošným opatřením.

Doporučení pro školy resort také neplánuje rozšiřovat. „Máme pro školy doporučení týkající se bezpečnosti, která jsou dlouhodobě platná, nepřipravují se ad hoc. Teď sice probíhá aktualizace, ta ale nesouvisí přímo s tímto konkrétním případem,“ dodala Fojtová.

Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Čeští kriminalisté spolupracují rovněž se svými slovenskými kolegy, kteří v úterý řešili podobnou výhrůžku školám.

Na jakékoli závěry vyšetřování je ale brzy. „Zatím se snažíme získat informace ze sociální sítě, kde to bylo zprvu zveřejněné, což je Telegram. Spolupráce je obtížná,“ vysvětluje Moravčík za Policii ČR.

Kvůli úternímu výhrůžnému e-mailu informovaly například některé školy v Praze rodiče, že ukončily vyučování či družinu dříve. Jiné přesunuly aktivity mimo školní budovu či jinak upravily standardní režim.

Související témata:

Doporučované