Hlavní obsah

Školy dostaly další výhrůžné zprávy. Rakušan mluví o působení z Ruska

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kvůli výhrůžkám vznikla ve středu pracovní skupina, která v pátek měla rozeslat školám manuál, jak se v situaci zachovat. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Pachateli jde podle policie jen o veřejný a mediální zájem. Vyšetřovatelé vyzývají, aby proto lidé výhrůžky nesdíleli. Podle ministra vnitra by se mohlo jednat i o hybridní působení z Ruska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednou z vyšetřovacích verzí v souvislosti s výhrůžkami školám z tohoto týdne je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) i varianta, že je útok součástí hybridního působení z Ruska, nebo jiné země. Ministr to v pátek řekl ČTK. Od úterý v Česku každý den obdrželo výhrůžný e-mail několik stovek škol, policie závažnost hrozby považuje za velmi nízkou. S podobným problémem se potýkají i školy na Slovensku.

„Intenzita toho útoku, koordinovanost, to, že je to mezinárodní útok, to, že se týká určitého spektra zemí, tak na mě to určitě ten dojem vysoce koordinované akce dělá,“ řekl ministr vnitra.

Rozdíl je podle něj také v tom, že když takto vyhrožuje například nějaký student školy, je obvykle velmi rychle dohledán. „Tady se ukazuje, že i ten proces přesného dohledání je o poznání těžší, takže to svědčí na poměrně promyšlený, sofistikovaný, koordinovaný přístup,“ dodal.

Kvůli výhrůžkám vznikla ve středu pracovní skupina, ve které mají zástupci Ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků. Skupina se podle Rakušana poprvé sešla ve středu, ve čtvrtek vytvářela manuál pro školy, jak se v situaci zachovat. Rozeslán měl být v pátek.

V manuálu je podle Rakušana popsáno, jak komunikovat s policií, ale také návod, jak o výhrůžkách mluvit s dětmi. „Snažíme se pomoci i pedagogické veřejnosti, jak se s dětmi o tom bavit, aby v nich strach nezakořenil,“ řekl.

Pracovní skupina funguje online, v případě potřeby by se podle Rakušana sešla na Ministerstvu vnitra. „Online funguje v reálném čase, sdílí informace. Vyhodnocují se nové hrozby,“ řekl. Pokud by se zjistilo, že relevance hrozby stoupá, bude podle něj skupina vymýšlet nové postupy.

Výhrůžné emaily čtyři dny po sobě

Dříve jsme informovali, že v pátek dorazil do několika stovek škol po celém Česku výhrůžný e-mail, podobný těm z minulých dní. Informovala o tom policie na síti X, kde také vyzvala, aby lidé veřejně výhrůžky nesdíleli a nešířili je dále.

„Výhrůžky pachatele nepovažujeme za relevantní a vidíme, že jeho hlavní motivací je veřejný/mediální zájem a rozsévání chaosu. Pojďme společně zkusit nehrát dnes tuto hru a veřejně výhrůžky nesdílet a nešířit je dále. Minimální veřejný zájem je přesně to, co si pisatel nepřeje,“ napsala policie.

Policie podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pracuje v souvislosti s výhrůžkami školám v posledních dnech s větším počtem vyšetřovacích verzí. Vyměňuje si také poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem.

Úterní vlna e-mailů obsahovala výhrůžky, že školy byly zaminovány, což vedlo k okamžitým reakcím ze strany bezpečnostních složek. Některé školy v Praze kvůli tomu ukončily vyučování dříve, jiné přesunuly aktivity mimo školní budovu.

Ve středu pak některé školy obdržely další e-mail, tentokrát s hrozbou výbuchu. Navzdory tomu, že policie výhrůžky nebere jako relevantní, tvrdí, že situaci, která je bezprecedentní, nepodceňuje.

Rakušan dění posledních dní označil za evidentně cílený útok a médiím řekl, že ho považuje za o to zákeřnější, že cílí na školy a současně je načasovaný na citlivé období začátku školního roku.

Související témata:

Doporučované