Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Silný náraz, pláč, šok. Cestující popisují tragickou srážku vlaků

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Následky tragické nehody v Pardubicích.

Ve vlaku, který narazil do nákladní soupravy, bylo téměř 400 lidí. Čtyři lidé zemřeli, necelé tři desítky se zranily. Seznam Zprávy přinášejí svědectví cestujících, kteří se vzpamatovávají z prvotního šoku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už jsem se chystal pomalu usnout, zhasli jsme světlo v kupé, když jsem najednou ucítil, že se vlak chová trochu divně. Po silném brzdění nastal silný náraz,“ popisuje třiadvacetiletý Martin Bujňák čtvrteční tragédii.

Cestoval nečekaně kvůli pohřbu. Z Prahy, kde pracuje, se vydal za rodinou do slovenských Košic. Poklidnou noční cestu ale těsně před jedenáctou večer narušila ohlušující rána.

„V našem kupé začal pláč, z ostatních kupé vycházeli lidé s panikou a se zvědavostí, co se stalo. Pak jsme najednou pohledem z okna uviděli vykolejený vagon hned před námi,“ pokračuje Bujňák.

Když se dostal ven a uviděl na vlak zvenčí, bylo mu jasné, že škody jsou velké.

„Lidé se snažili z vagonu vyskočit a bojovali o život, po příchodu hasičů a policistů bylo slyšet, jak se rozbíjejí okna, křičelo se, aby si lidé zakryli oči. Následovalo zachraňování,“ vypráví.

+16

Nejhorší zranění utrpěli ti, kteří cestovali ve vagonu za lokomotivou. Martin Bujňák si koupil lístek do toho hned za ním. Lidem v jeho kupé se tak naštěstí vesměs nic nestalo. „Až na jednu dívku, která si silně bouchla hlavu během spánku. Měli jsme obrovské štěstí,“ podotýká muž.

Oceňuje především profesionální práci policistů i záchranářů. „Zásah byl na jedničku, skvělá práce. Jsem jim za to vděčný,“ zdůrazňuje. „Policisté nás usměrňovali, abychom šli z našeho vagonu do vagonů, které byly dál od toho, který byl vyvrácený, abychom předešli dalším nepříjemnostem a zraněním. Personál se o všechny staral, hlavně se ptali, kdo je zraněný, aby jim byla poskytnuta pomoc jako prvním.“

Poté, co ho zdravotníci zkontrolovali, vyhledal známého v Pardubicích. Na cestu se opět vydal ráno. „Jsem vděčný za to, že žiji a že štěstí bylo na mé straně,“ uzavírá.

Konfrontace se smrtí

Nečekaně kvůli pohřbu cestovala ve stejném vlaku i devětatřicetiletá Lucie. „Říkala jsem si, že je náhoda, když je člověk v posledních dnech tak často konfrontovaný se smrtí,“ přemítá.

Lucie cestovala z německého Düsseldorfu. V Praze přestoupila do RegioJetu, který mířil do Pardubic.

Rezervovala si místo v prvním vagonu. Ve skutečnosti byly ale vozy řazené opačně – s několika spolucestujícími seděla na úplném konci vlaku. Některým to pravděpodobně zachránilo život.

Vystoupila v Pardubicích, jen pár minut před osudnou nehodou. „Čekala jsem před nádražím, projížděly sanitky a hasiči, divila jsem se, co se stalo. Když jsem zjistila, že to byl RegioJet s číslem, kterým jsem jela já, byla jsem v šoku,“ popisuje.

Ačkoliv se srážce těsně vyhnula, nad cestováním po železnici prý ode dneška bude přemýšlet jinak. „Přemýšlela jsem, že když pojedu vlakem, nikdy nepojedu vepředu nebo vzadu, ale někde v polovině, protože když se něco stane, je lepší být uprostřed,“ myslí si.

Vyšetřování nehody

Osobní expres, jehož čtyři pasažéři posléze zahynuli a 27 utrpělo zranění, minul ve středu večer v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak.

Takové je podle ČTK zjištění Drážní inspekce o středeční tragické nehodě, která patří za poslední čtyři roky svou bilancí k nejhorším.

Zda se však jednalo o technickou závadu, lidskou chybu nebo kombinaci obou faktorů, inspekce stále vyšetřuje. „Drážní inspekce se totiž rovněž zabývá okolnostmi dané mimořádné události a přispívajícími faktory, proto si její šetření vyžádá několik měsíců,“uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.

Původní materiály Seznam Zpráv k železničnímu neštěstí v Pardubicích

Vše důležité o tragické nehodě z 5. června 2024 najdete zde.

Reportáž z místa nehody, kde probíhá vyšetřování.

Video zobrazující srážku vlaků a zásah záchranářů.

Svědectví cestujících z havarovaného vlaku.

Článek o pravděpodobném viníkovi nehody a postupu vyšetřování.

Galerie, jak viděli nehodu reportéři i profesionální fotograf v řadách zasahujících hasičů.

Vysvětlení hasiče, jak se postupuje při zásahu u nehody vlaku.

Přehled dopravních komplikací, které nehoda způsobila na klíčové trase mezi Čechami a Moravou.

Reportáž z pražského hlavního nádraží s informacemi o dopadech na železniční dopravu v celém Česku a pohled na dopravní komplikace z Brna.

Doporučované