Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Silný náraz, pláč, šok. Cestující popisují tragickou srážku vlaků

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Následky tragické nehody v Pardubicích.

Ve vlaku, který narazil do nákladní soupravy, bylo téměř 400 lidí. Čtyři lidé zemřeli, necelé tři desítky se zranily. Seznam Zprávy přinášejí svědectví cestujících, kteří se vzpamatovávají z prvotního šoku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už jsem se chystal pomalu usnout, zhasli jsme světlo v kupé, když jsem najednou ucítil, že se vlak chová trochu divně. Po silném brzdění nastal silný náraz,“ popisuje třiadvacetiletý Martin Bujňák čtvrteční tragédii.

Cestoval nečekaně kvůli pohřbu. Z Prahy, kde pracuje, se vydal za rodinou do slovenských Košic. Poklidnou noční cestu ale těsně před jedenáctou večer narušila ohlušující rána.

„V našem kupé začal pláč, z ostatních kupé vycházeli lidé s panikou a se zvědavostí, co se stalo. Pak jsme najednou pohledem z okna uviděli vykolejený vagon hned před námi,“ pokračuje Bujňák.

Když se dostal ven a uviděl na vlak zvenčí, bylo mu jasné, že škody jsou velké.

„Lidé se snažili z vagonu vyskočit a bojovali o život, po příchodu hasičů a policistů bylo slyšet, jak se rozbíjejí okna, křičelo se, aby si lidé zakryli oči. Následovalo zachraňování,“ vypráví.

Nejhorší zranění utrpěli ti, kteří cestovali ve vagonu za lokomotivou. Martin Bujňák si koupil lístek do toho hned za ním. Lidem v jeho kupé se tak naštěstí vesměs nic nestalo. „Až na jednu dívku, která si silně bouchla hlavu během spánku. Měli jsme obrovské štěstí,“ podotýká muž.

Oceňuje především profesionální práci policistů i záchranářů. „Zásah byl na jedničku, skvělá práce. Jsem jim za to vděčný,“ zdůrazňuje. „Policisté nás usměrňovali, abychom šli z našeho vagonu do vagonů, které byly dál od toho, který byl vyvrácený, abychom předešli dalším nepříjemnostem a zraněním. Personál se o všechny staral, hlavně se ptali, kdo je zraněný, aby jim byla poskytnuta pomoc jako prvním.“

Poté, co ho zdravotníci zkontrolovali, vyhledal známého v Pardubicích. Na cestu se opět vydal ráno. „Jsem vděčný za to, že žiji a že štěstí bylo na mé straně,“ uzavírá.

Konfrontace se smrtí

Nečekaně kvůli pohřbu cestovala ve stejném vlaku i devětatřicetiletá Lucie. „Říkala jsem si, že je náhoda, když je člověk v posledních dnech tak často konfrontovaný se smrtí,“ přemítá.

Lucie cestovala z německého Düsseldorfu. V Praze přestoupila do RegioJetu, který mířil do Pardubic.

Rezervovala si místo v prvním vagonu. Ve skutečnosti byly ale vozy řazené opačně – s několika spolucestujícími seděla na úplném konci vlaku. Některým to pravděpodobně zachránilo život.

Vystoupila v Pardubicích, jen pár minut před osudnou nehodou. „Čekala jsem před nádražím, projížděly sanitky a hasiči, divila jsem se, co se stalo. Když jsem zjistila, že to byl RegioJet s číslem, kterým jsem jela já, byla jsem v šoku,“ popisuje.

Ačkoliv se srážce těsně vyhnula, nad cestováním po železnici prý ode dneška bude přemýšlet jinak. „Přemýšlela jsem, že když pojedu vlakem, nikdy nepojedu vepředu nebo vzadu, ale někde v polovině, protože když se něco stane, je lepší být uprostřed,“ myslí si.

Vyšetřování nehody

Osobní expres, jehož čtyři pasažéři posléze zahynuli a 27 utrpělo zranění, minul ve středu večer v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak.

Takové je podle ČTK zjištění Drážní inspekce o středeční tragické nehodě, která patří za poslední čtyři roky svou bilancí k nejhorším.

Zda se však jednalo o technickou závadu, lidskou chybu nebo kombinaci obou faktorů, inspekce stále vyšetřuje. „Drážní inspekce se totiž rovněž zabývá okolnostmi dané mimořádné události a přispívajícími faktory, proto si její šetření vyžádá několik měsíců,“uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.

Původní materiály Seznam Zpráv k železničnímu neštěstí v Pardubicích

Vše důležité o tragické nehodě z 5. června 2024 najdete zde.

Reportáž z místa nehody, kde probíhá vyšetřování.

Video zobrazující srážku vlaků a zásah záchranářů.

Svědectví cestujících z havarovaného vlaku.

Článek o pravděpodobném viníkovi nehody a postupu vyšetřování.

Galerie, jak viděli nehodu reportéři i profesionální fotograf v řadách zasahujících hasičů.

Vysvětlení hasiče, jak se postupuje při zásahu u nehody vlaku.

Přehled dopravních komplikací, které nehoda způsobila na klíčové trase mezi Čechami a Moravou.

Reportáž z pražského hlavního nádraží s informacemi o dopadech na železniční dopravu v celém Česku a pohled na dopravní komplikace z Brna.

Doporučované