Hlavní obsah

Seznam nepohodlných na webu? Neonacisti teď komunikují jinak, říká odborník

Foto: Shutterstock.com

Extremistický web White Media fungoval deset let, než jej provozovatel vypnul. Ilustrační foto.

„Byl nebezpečný kvůli seznamům lidí vedených v kategorii nepřátel,“ říká k českému rasistickému webu White Media odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Téměř deset let prezentoval český rasistický web White Media seznam více než stovky „nepohodlných“ antifašistů. Zveřejnil také soukromou korespondenci politiků, včetně expremiéra Bohuslava Sobotky.

Jak v úterý informovaly Seznam Zprávy, Městské státní zastupitelství v Brně kvůli tomu po letech prošetřování před pár dny obžalovalo tvůrce stránek Igora Mižáka, který podle expertů patří k nejznámějším slovenským neonacistům na mezinárodní scéně.

Muž podle kriminalistů žije v Austrálii. Nyní čelí obžalobě z přečinu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí.

Web White Media nefunguje od roku 2019 poté, co americký provozovatel domény vyhověl žádosti českých úřadů a servery vypnul. „Z propagandistického hlediska byl web na svoji dobu velmi dobře udělaný,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity.

V čem konkrétně se tedy obsah „bílých médií“ vymykal?

Web pracoval s memy využívajícími dezinformace a působivě zpracovanými videi, zvláště známým videem Evropa 2029 v několika jazykových mutacích. Nebezpečný byl zvláště seznam lidí vedených v různých kategoriích nepřátel, protože se mohli stát obětí zmanipulovaných individuálních pachatelů. Byl propojený i s tzv. Nacionálními hackery, kteří dokázali získat i komunikaci tehdejšího předsedy vlády Sobotky. A otevřeně podpořil čin teroristy Anderse Breivika. (norský terorista v roce 2011 zavraždil 77 lidí - pozn. red.).

Zmínil jste asi nejviditelnější čin webu, když v roce 2016 v několika vlnách zveřejnil soukromou korespondenci expremiéra Sobotky. Jak velký průšvih to tehdy byl pro vládu?

Jeden problém to byl z hlediska ochrany osobních údajů a druhý problém spočívá v tom, že předseda vlády neměl zabezpečené soukromé maily. Bezpečnostním složkám se nepodařilo zajistit ochranu takového typu komunikace. Pokud se extremistům podaří takto dostat na jednoho z nejvyšších činitelů státu, je to samozřejmě problém.

Lze odhadnout, jakou měl web oporu nebo podporu mezi běžnými lidmi, případně v  neonacistické scéně?

Těžko hodnotit, pokud před sebou nemáme přesné údaje o čtenosti. Řekl bych, že dopady měl právě do pravicově extremistické scény, ale nejenom do té neonacistické. Web pracoval spíše s myšlenkami v uvozovkách moderního celobělošského rasismu, který značně dával do popředí. Nebyl prvoplánově neonacistický - třeba nějakým umisťováním hákových křížů jako řada jiných dobových webů spojených s touto scénou. Ten web působil sofistikovaně. Nebyl prvoplánově primitivní a navázaný na otázky historie druhé světové války.

Nechci ho chválit, ale z propagandistického hlediska už pracoval s takovým modernějším přístupem k hlásání nenávisti a rasismu. Říkám to proto, že neovlivňoval jen tvrdou neonacistickou scénu, ale měl širší dosah i k lidem celkově nespokojeným s vývojem situace v Evropě. Sociální sítě a tyto platformy tehdy ještě nebyly tak striktní v mazání příspěvků, a tak dokázal získat poměrně širokou popularitu. Třeba zmíněným videem Evropa 2029.

Obžalobě čelí slovenský neonacista Igor Mižák, který byl mimo jiné aktivní také v extremistickém uskupení Blood and Honour. Co je o něm dále známé?

Sice jsem říkal, že web neměl prvoplánové neonacistické zaměření, ale Igor Mižák naopak prošel tvrdou neonacistickou scénou. Už v 90. letech minulého století v Košicích vydával subkulturní rasistický časopis, který se jmenoval Edelweiss (v překladu je to květina protěž alpská - pozn. red.), ale bylo to vázané na slovenskou kolaboraci za druhé světové války s nacisty. Tam prezentoval tvrdé nacistické ideje, případně články oslavující Kukluxklan.

Pak přešel do transnacionální sítě Blood and Honour, která byla založena v roce 1987 tvrdými neonacisty. Názvem odkazuje na Hitlerjugend a další nacistické koncepty z doby třetí říše. Mižák vedl pobočku v Košicích. Na Slovensku byl taky odsouzen a pak utekl do Irska, kde jak známo využíval i své schopnosti v IT.

Rasistický web White Media už je pět let vypnutý. Změnily se za tu dobu způsoby, jak se neonacisté sdružují a komunikují?

Výrazně se proměnily. Stabilní webová stránka už není dominantní komunikační platforma, ani informační zdroj pro pravicové extremisty. Třeba na Telegramu se vytvořila síť propojených kanálů, která se nazývala Terorgramem a mobilizovala neonacisty k některým útokům, jako se to stalo v Bratislavě v roce 2022. Zároveň se objevují nové chatovací platformy, kde se vytváří globální komunity neonacistů, a není to tak vázané na jedinou webovou stránku.

Doporučované