Hlavní obsah

Lovci lákají sexuální predátory na falešné účty a pak je zbijí

Foto: Eakachai Leesin/Shutterstock.com

Na českém internetu se rozjíždí vlna „lovců predátorů“.

Policie řeší případy „lovců predátorů“. Vytvoří si na sociální síti falešný účet nezletilé dívky, vylákají predátora na schůzku, kde ho konfrontují a v přesile zmlátí. Hrozí jim za to několik let ve vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Parta minimálně čtyř mladíků se zakrytými obličeji vleče muže lesem. Mlátí ho pěstí, strkají do něj a poté, co spadne na zem, do něj kopou. „Vy**r se na to, je knockoutovanej,“ říká na videu jeden z lovců. Poté, co se údajný sexuální predátor probere, donutí ho skupina odemknout mobilní telefon, ve kterém okamžitě naleznou několik konverzací s nezletilými dívkami.

„Kdo je Nikča?“ ptá se lovec muže, který odevzdaně sedí na zemi a není schopen slova. Video z poloviny července se šíří na profilu Pedo Hunting Europe na platformě X, kde sdílí své zážitky z akcí predátoři z různých koutů Evropy. Kopírují zde videa převážně z uzavřených telegramových skupin, kde se lovci na akcích často domlouvají.

Problém má mít i policista

O pár dní dříve se na stejném profilu objevilo jiné video z Česka, údajným predátorem zde měl být dokonce policista. Lovci ho opět vzali do lesa. „Tak ty jsi chtěl mít sex se čtrnáctiletou holčičkou,“ konfrontuje lovec staršího muže, zatímco v ruce drží jeho mobil. Muž se ze začátku snaží bránit, poté co mu lovci vezmou doklady včetně policejní průkazky už se jen odevzdaně nechává bít.

Ukázka z konverzace lovce s údajným predátorem

Lovec: Těšíš se?

Predátor: Mega moc. Chci tě moc naplnit.

Lovec: Neboooj, naplníš.

Predátor: Oooooo.

Policejní mluvčí Jakub Vinčálek potvrdil, že policie video s jedním ze svých kolegů zaznamenala, další informace však poskytnout nemohl. Případ policisty už řeší také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Ano, případem se zabýváme. Více informací nelze sdělit,“ napsala Seznam Zprávám Ivana Nguenová, mluvčí GIBS.

Na některé další případy z akcí lovců upozornil také týdeník Reflex. Zvyšujícímu se počtu „akcí“ nahrávají podle policie i prázdniny, kdy mladí lidé tráví více času na sociálních sítích.

Lovcům hrozí až osm let

Policie eviduje několik takových případů v rámci celého Česka. Konkrétní případy vyšetřují jednotlivá krajská ředitelství.

„Potenciálně je věc trestná pro obě strany. Jak jednání pedofilů, tak z druhé strany,“ vysvětluje David Schön, mluvčí policejního prezidia. Jednání lovců může být podle policie kvalifikováno jako omezování osobní svobody v organizované skupině, za které hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Pokud lovci údajného predátora zraní, hrozí jim navíc další trest, třeba za ublížení na zdraví, za který jim soudce může přičíst další roky ve vězení. Predátorům teoreticky hrozí tříletý trest za šíření dětské pornografie.

„Jediný správný postup při zjištění podobných aktivit je informovat policisty, kteří mohou věc řešit v souladu se zákonem,“ apeluje Schön.

Fenoménu si všimlo také Městské státní zastupitelství v Praze, které upozorňuje na to, že některým lovcům často nebývá ani osmnáct let. „I v tomto ohledu již orgány činné v trestním řízení zahájily trestní stíhání několika osob včetně mladistvých,“ píše úřad ve vyjádření a doplňuje, že ani zdánlivá anonymita sociálních sítí nevylučuje identifikaci lovců a následné trestní stíhání.

Podle policejního mluvčího je fakt, že lovci údajné predátory po konfrontaci zmlátí, novinka. Dříve také prosévali sociální sítě, po dopadení agresora ho však mnohem častěji předali policii.

Možná se jen potřebují vybít, míní sexuolog

Zájem o téma predátorů na internetu v Česku nastartoval dokument V síti režiséra Víta Klusáka z roku 2020. Už dříve se mu věnovaly například dokumenty Seznam se bezpečně nebo Černota. V jednom z nich si aktéři založili profil patnáctiletého chlapce a patnáctileté dívky. Během několika hodin na ně přišlo zhruba 1200 nabídek na sex za peníze od dospělých mužů.

„Pozvali jsme si na schůzku deset z nich a všichni opravdu přišli. Takže velká část útočníků opravdu postupuje poměrně přímočaře,“ popsal pro Deník Martin Kožíšek, odborník na internetovou bezpečnost, který se na dokumentech podílel.

Tři herečky z dokumentu V Síti přes různé sociální sítě oslovilo za 10 dní 2458 potenciálních predátorů. Devět z nich prověřovala policie, někteří z nich dostali podmínky, jeden dostal dvouletý trest vězení.

I kvůli zdánlivě malému množství potrestaných případů tak nyní počet lovců narůstá. Motivací lovců však může být podle expertů nejen „braní spravedlnosti do vlastních rukou“, ale také frustrace z minulosti. „Pravděpodobně v některých případech může jít o jedince, kteří byli sami v dětství sexuálně zneužiti, nebo dokonce o pedofily, kteří tuto aktivitu vykonávají z pocitu viny za svou vlastní orientaci,“ míní sexuolog Petr Weiss.

Je podle něj také možné, že se lovci v některých případech chtějí jen vybít a hledají záminku, případně je láká popularita na sociálních sítích, kam videa vkládají. Jedno video na zmiňovaném profilu na síti X má v průměru několik desítek tisíc zhlédnutí.

Související témata:
Sexuální predátoři
Městské státní zastupitelství v Praze

Doporučované