Hlavní obsah

Šéf špitálu, který přirovnal lékaře k prostitutkám, končí. Rezignoval

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V Úrazové nemocnici Brno řeší nedostatek lékařů v klíčovém chirurgickém týmu. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Ředitel brněnské úrazové nemocnice Pavel Piler končí v čele městské organizace po sporech se zaměstnanci ohledně přesčasů i podstavu na chirurgickém oddělení. Dohodl se na tom ve středu s brněnskými radními.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úrazovou nemocnici, která patří ke klíčovým součástem akutní péče v Brně i Jihomoravském kraji, čekají personální změny. Městské zdravotnické zařízení povede od prvního září nový dočasný ředitel Ján Kočiš, který tam už nyní pracuje. Je to zástupce přednosty traumatologického oddělení.

Brněnští radní se ve středu na svém jednání dohodli na okamžitém konci dosavadního ředitele Pavla Pilera. Rezignoval k 30. srpnu. Nemocnici vedl od roku 2020. Podle vedení města to pomůže ke zklidnění situace ve špitále.  „Je to vyústění dlouhodobě neřešené situace na chirurgickém oddělení. Bylo to o intenzivním jednání od minulého týdne. Pan Kočiš souhlasil s dočasnou nominací,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Zároveň Pilerovi poděkovala, jak se popral s covidovou situací i potřebami po uprchlické krizi v souvislostí s válkou na Ukrajině.

Radní také schválili vypsání výběrového řízení na nového ředitele. Termín podání přihlášek je k 15. říjnu.

Zdravotnickým zařízením, kde zvládnou 6500 operací a zákroků ročně, v posledních měsících otřásají personální i manažerské problémy.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, v nemocnici hrozí, že od října zkolabuje chirurgická pohotovost. Na chirurgickém oddělení je nyní 14 lékařů, v předešlých měsících jich několik odešlo, včetně dřívějšího primáře. „Plný (původní) stav, schopný zajistit kvalitní fungování a rozpis služeb bez přetěžování sloužících lékařů, je dvacet,“ postěžovali si lékaři na začátku srpna otevřeným dopisem radním. Také proto nekývli na nový rozpis služeb. Šest lékařů od října vypovědělo přesčasové hodiny.

Špičkový chirurgický tým je přitom klíčový pro akutní operace. „Omezili jsme plánovaný provoz na minimum, odkládáme plánované operace. Situace je vážná, ale provoz zajišťující ošetření akutních pacientů stále běží,“ popsal minulý týden jeden z lékařů Roman Pěček.

Zlepšit personální situaci už podle primátorky bude věcí nového ředitele. „Bude jednat s lékaři o tom, jak nelehkou situaci řešit. Chceme ujistit občany, že péče bude poskytována v potřebném rozsahu,“ řekla primátorka.

„Ředitel předává nemocnici v dobré ekonomické kondici,“ doplnil náměstek primátorky René Černý (ANO). Loni bylo městské zařízení v účetním zisku téměř 30 milionů korun, nicméně i díky desítkám milionů dotací města.

Část lékařů si stěžovala na neprofesionální přístup ředitele Pilera. Na jednom z vypjatých jednání ohledně přesčasů řekl doktorům, že lékař, který neslouží, je jako prostitutka, která nešlape.

Piler dostal v první půli srpna od radních prostor pro návrh řešení. Minulý týden při společném jednání představil sedm konkrétních bodů, nicméně to nestačilo. Podle politiků nese díl odpovědnosti za neutěšenou situaci v nemocnici.

Končící ředitel nicméně pokračuje v čele Nemocnice Milosrdných bratří, kterou vedl zároveň s úrazovkou. „Má tam smlouvu na dobu neurčitou. Radní se vždy po pěti letech rozhodují, zda vypíší nové výběrové řízení nebo nechají pokračovat stávajícího ředitele. Pětileté období mu končí k 1. lednu 2025, ale neznamená to, že bychom museli dělat jakýkoli krok,“ doplnila primátorka. Podle ní zatím nejsou změny na pořadu dne.

Příspěvková organizace města patří vedle dvou tamních fakultních nemocnic ke klíčové součásti akutní péče, na operační sály míří sanitky s pacienty ve vážných stavech. Pětipatrová budova ve středu města otevřela v květnu 1933. Ročně tam hospitalizují asi 8 tisíc pacientů a ambulantně ošetří asi 70 tisíc lidí.

Doporučované