Hlavní obsah

Šéf předpovědí počasí: Následující hodiny budou horší na Opavsku

Foto: windy.com, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ilustrační grafika.

První odříznuté obce a evakuovaní lidé. Deště v Česku neustávají a hladiny řek dál stoupají. Výstraha na extrémní povodně platí skoro pro celou zemi. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se situace s deštěm bude vyvíjet dál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, co je to charakter srážek a co jeho změna znamená pro Českou republiku, hovořil pro Seznam Zprávy Radek Tomšů. V Českém hydrometeorologickém ústavu působí jako ředitel úseku předpovědní služby.

Co to znamená, že se mění charakter srážek?

Charakter srážek se změnil oproti včerejšku, kdy jsme měli, řekněme, takové klasické trvalé srážky. Úhrny sice byly vysoké, nicméně třeba ty hodinové srážky nebyly tak enormní. Ale dneska, vlastně už v noci na dnešek, na některých místech hodinové úhrny přesáhly deset milimetrů srážek, dokonce na některých místech dosáhly až 20 milimetrů. To je samozřejmě z pohledu vývoje negativní. Pokud se takováto srážka opakuje během tří až šesti hodin, tak může poměrně rychle napršet 100 milimetrů srážek na tom území.

Co způsobuje změnu charakteru srážek?

Je to dané tím, že k nám postupuje vlhčí a teplejší vzduchová hmota od severovýchodu. Ta právě přináší takzvanou vnořenou konvekci, kdy ty srážky jsou mnohem vydatnější a mnohem silnější.

Mohou mít změny charakteru srážek drastický vliv na situaci v České republice?

Určitě. Jak jsme předpokládali, že sobota bude z tohoto pohledu nejhorší, tak ty naše předpoklady se v tuto chvíli naplňují, dá se říct, takřka bezezbytku. Ano, jsou místa, kde je situace maličko lepší, naopak jsou místa, kde je situace horší, ať už se to týká třeba toho Frýdlantska, nebo situace na Sázavě, kde je to maličko lepší. Momentálně se nejsilnější srážky tomu závětří a Sázavě trošku vyhnuly. Naopak zase horší je to na tom Opavsku, kde předpokládám, že v následujících hodinách bude pršet také poměrně významně.

Může se charakter srážek nějak vydatně změnit za nějakou kratší dobu?

V podstatě asi ne. V tuto chvíli čekáme, že srážky budou postupovat od severovýchodu. V některých pásech budou velmi intenzivní. To se samozřejmě v průběhu dne a v noci na zítra měnit bude, nicméně nečekáme, že by se ten charakter nějak výrazně změnil. Dokonce se nedá vyloučit nějaká slabá bouřka na tom severovýchodě, protože skutečně z Polska momentálně přichází velmi intenzivní srážky a ty úhrny, které jsou tam dosahované, jsou velmi vysoké.

Doporučované