Hlavní obsah

Sbírku pro děti na infekčním vyřeší kompromis. Otec se dohodl s nemocnicí

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Část dětské nemocnice v Brně roky čeká na generální opravy.

Pacienti na neklimatizovaných pokojích infekčního oddělení brněnské dětské nemocnice se dočkají provizorního řešení. Iniciátor dobročinné sbírky Štěpán Neubauer se dohodl s vedením FN Brno na nákupu stropních ventilátorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bezmála 200 tisíc korun vynesla dobročinná sbírka, díky níž chce Štěpán Neubauer zlepšit podmínky malých pacientů v brněnské dětské nemocnici. S vedením FN Brno, pod niž zdravotnické zařízení v Černopolní ulici spadá, se v pátek domluvil na nákupu stropních ventilátorů.

Ty mají provizorně ochladit vzduch na Klinice dětských infekčních nemocí. Současné pokoje zůstávají léta bez moderní vzduchotechniky, ve vedrech teploty v místnostech přesahují 30 stupňů Celsia a dětem to často komplikuje léčbu.

„Ventilátory mají být na části pokojů nainstalované asi do dvou týdnů. Posuneme se k tomu, že podmínky pro děti budou přijatelnější, což byl záměr všech,“ sdělil pro Seznam Zprávy Neubauer.

Jak redakce na začátku týdne upozornila, Neubauer na sociální síti požádal lidi o peníze na pořízení mobilních klimatizací. Jeho patnáctiletý syn Jan trpí vzácným syndromem CIPA, kvůli němuž se jeho tělo neochlazuje pocením.

Dárci v řádu hodin poslali desítky tisíc korun. Vedení nemocnice však vyzvalo k ukončení sbírky. V písemném prohlášení namítlo, že mobilní klimatizace by byly „zmařenou investicí“. Kliniku infekčních nemocí mají totiž čekat generální opravy, včetně vzduchotechniky.

Provizorní řešení má podmínky zlepšit

V pátek Neubauer se zástupci nemocnice našli kompromisní řešení. „Větráky sice úplně nenahradí mobilní klimatizace, ale trochu zpříjemní prostředí na pokojích,“ řekl.

Jak mu zástupci vedení vysvětlili, mobilní klimatizace by mohly vést k výpadkům elektřiny na oddělení. „Řekli mi, že by v krajním případě mohly vyřadit z provozu životně důležité přístroje, což samozřejmě nikdo nechce. A druhý důvod je údržba klimatizací. Mezi jednotlivými pacienty by se musely složitě čistit, což je rozpočtově ještě větší problém,“ doplnil Neubauer.

Zástupci nemocnice reagovali stručně. „Jsme rádi, že jsme dospěli ke společnému řešení,“ sdělila mluvčí FN Brno Lenka Martinková.

Podle Neubauera dárci přispěli za pár dní na nadační fond Vita Nova, spadající pod FN Brno, necelých dvě stě tisíc korun. „Na pilotní projekt ventilátorů půjde 50 tisíc korun, které do sbírky poslal můj otec. Uvidíme, jak se stropní ventilátory osvědčí. Zbylé vybrané peníze půjdou na další konkrétní zlepšení podmínek dětských pacientů. Je podstatné, že se za to nekoupí kávovar někam do kanceláře,“ doplnil.

Všechny dosavadní dárce bude informovat o změně účelu sbírky. „Kdo s tím bude v pohodě, peníze ve sbírce nechá, ostatní je dostanou zpátky. Za mě jsme se domluvili na nejlepším možném řešení,“ doplnil.

Klinika se má dočkat oprav

Neubauerův syn se v uplynulých dnech na tamním dětském infekčním oddělení léčil s covidem. Rodina si na pokoj musela přivézt vlastní mobilní klimatizaci. Podobné zkušenosti už přitom měla z roku 2011 na stejném místě. „Za třináct let se nezměnilo vůbec nic a já už nebudu čekat ani minutu na ‚systémové řešení‘, napsal mimo jiné Neubauer.

Klinika dětských infekčních nemocí s budovami R a S sídlí naproti hlavnímu areálu dětské nemocnice. Zastaralé prostředí se má podle vedení nemocnice po letech dočkat rozsáhlých oprav.

„K 1. 3. 2024 byla předložena žádost o dotaci na energeticky úsporná opatření na tomto objektu ze Státního fondu životního prostředí, která je momentálně ve stavu hodnocení a pro kompletní rekonstrukci vnitřních prostor kliniky počítáme se zapojením programu IROP,“ uvedla nemocnice v oficiálním prohlášení.

Doplnila, že je nyní před dokončením projektová dokumentace, a na jaře chce vedení vybrat zhotovitele oprav.

Doporučované