Hlavní obsah

Ruka na zadku, pusa na pohovoru, nabídky sexu. Učitelky o chování ředitele

Jan Novák
reportér
Foto: Seznam Zprávy

Jana Novosadová, Jana Kroková a Šárka Funioková otevřeně o diskriminaci ze strany ředitele karvinské základní školy.

Ředitel základní a mateřské školy v Karviné se podle ombudsmana dopustil diskriminace kvůli věku a pohlaví učitelek. Ženy hovoří o sexuálním obtěžování a o oplzlém prostředí. „Všechno si vymyslely,“ brání se pedagog.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Začalo to nevinně. Ředitel se mě ptal, co já a můj manžel, jak nám to funguje v posteli, jestli mu zahýbám nebo on mně,“ popisuje učitelka prvního stupně Základní a mateřské školy Družby v Karviné Jana Novosadová nevhodné chování tehdy nového ředitele Andrzeje Szyji.

„Jednou jsme jeli jeho autem z jednání na městě. Zeptal se, jestli si může zakouřit. Zajel do zadní části parku v Karviné a začal mluvit o tom, jak nám to funguje, že je vidět, že mě ta práce baví a že jsme dobrá dvojka. No a pak mě objal a začal mě líbat,“ vzpomíná Jana Novosadová na událost z jara 2017.

„Já jsem ho odtáhla, bylo mi to nepříjemné, protože je ve věku mého syna a byla mi za to hanba,“ dodává.

Polibek u přijímacího pohovoru

Učitelka druhého stupně Šárka Funioková nastoupila do ZŠ Družby v září 2019.

„Už přijímací pohovor neproběhl úplně standardně. Pozval mě do restaurace u jeho bydliště. Přišel jak playboy, rozepnutou košili a kraťasy, že kdybych byla trochu zvědavá, tak bych viděla úplně všechno,“ popisuje zase ona svou zkušenost s ředitelem Andrzejem Szyjou.

„Nabídl mi cigaretu, pak tykání a přes ten stůl mě žádal o polibek na tykání. To byl docela šok. Pak náš pohovor stále směřoval do nepracovní roviny. Ptal se mě, jak to mám v manželství, to si ještě nic nedovolil.“

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Najednou jsem cítila, jak mi jeho ruka jezdí po zádech a po zadku,“ vypráví Šárka Funioková.

Dovolil si prý až v říjnu. Šárka Funioková se dozvěděla, že jí otec umírá na rakovinu slinivky, a v kabinetu se slavily narozeniny.

„Byla tam válenda, přišel pan ředitel a sedl si jakoby za mě. Já jsem tam bulila, on mě litoval, jakoby mě objímal a líbal mě přitom na krk, a najednou jsem cítila, jak mi jeho ruka jezdí po zádech a po zadku. Když odešel, tak jsem se ptala, holky, viděly jste to? Co se to děje,“ uvádí, že u toho byla řada svědků. Další pokus prý přišel za dva měsíce později po odchodu z vánočního večírku.

Pojďme se spolu vyspat

„Zase debata o tom, jak to mám v manželství, a pak mi navrhl, že bychom se spolu mohli vyspat a nikomu to nemuseli říct. Já stála jak opařená. Říkám: Nezlob se, to vůbec nemohu udělat, vždyť znám tvoji manželku a už o tom nechci mluvit,“ odmítla opět ředitelův návrh. Nic to však nebylo platné. Jeho chování bylo prý i nadále velmi obtěžující.

„Kdykoliv jsem byla v ředitelně, on nevynechal jedinou příležitost, aby neotevřel otázku mé ‚loajality‘ vůči němu. Například při diskuzi o prodloužení pracovní smlouvy. Vždy měl oplzlé řeči. Šel třeba s otevřenými pažemi, očekával obejmutí a říkal: Ty máš ty plíce a zadek,“ uvádí konkrétní příklady.

Sex nabízel i další podřízené

A další svědectví svěřila Seznam Zprávám asistentka pedagoga Jana Kroková. V ZŠ Družby pracuje šestnáct let.

„On se od začátku vůbec nechoval jako nadřízený a profesionál. Chvíli poté, co nastoupil, zašel za vrátnou, která je také romského původu, a nechal se naučit větu v romštině: Jsi pěkná, chtěl bych se s tebou vyspat. A navrhl mi to,“ popisuje zase ona svůj zážitek s tehdy nově příchozím ředitelem.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Snažil se líbat a osahávat hlavně nové a mladé kolegyně,“ popisuje Jana Kroková.

„Já jsem byla úplně paf. Přišlo mi to úplně nemístné. On je mladší než já, jsem vdaná, nejsem žádná puberťačka. Já mu říkám, co prosím? To si děláte srandu,“ popisuje svou reakci. A sexuální návrh prý nedostala zdaleka sama.

„Několikrát jsem viděla, kdy zneužíval situace na večírcích, kdy se choval nekorektně. Snažil se líbat a osahávat hlavně nové a mladé kolegyně. Těch starších se chce zbavit, hází jim klacky pod nohy. Neustále proti nim něco hledá a i mě osobně požádal, abych mu donášela na jednu kolegyni v předdůchodovém věku,“ popisuje atmosféru ve škole Jana Kroková.

Nechutné, oplzlé, toxické

Všechny tři pedagožky, aby zvýšily důvěryhodnost svých svědectví, souhlasily se zveřejněním jména i fotografie. Popsaly také, jaké následky mělo jejich odmítnutí ředitele. Nejčastěji hovoří o přesunech v rámci školy a zmiňují nízké odměny, což dokazuje i Přehled výše odměn v jednotlivých letech, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Šárka Funioková minulý rok v květnu odešla. „Už to prostě nešlo vydržet. Atmosféra na škole byla až toxická. Praktiky, které se tam děly, byly nechutné, oplzlé a na pedagogické půdě nemají co dělat. O to méně jsou očekávány od ředitele, který hovoří o tom, že je věřící a je zastupitelem v Karviné za KDU-ČSL,“ přemýšlí učitelka, která pracuje v jiné škole v Karviné.

Janě Novosadové prý ředitel krátce po odmítnutí navrhl, že by měla ze školy odejít, což odmítla, protože k tomu neviděla důvod. Zažívala a stále prý zažívá řadu pomst a naschválů.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Janě Novosadové už došla s chováním nadřízeného trpělivost a začala kontaktovat úřady.

„Mně – vystudované logopedce, sebral kroužek logopedie a mladé nezkušené kolegyni zaplatil několikaměsíční logopedický kurz. Nebo: Já mám vystudovanou aprobaci na první stupeň, já ty děti miluju, mám desítky let praxe a za trest jsem musela odejít učit na druhý stupeň,“ uvádí jako příklad.

Ombudsman: obtěžování a pronásledování

Právě Janě Novosadové poté, co zřizovatel školy město Karviná, kde mimochodem Andrzej Szyja působí jako zastupitel za KDU-ČSL, prodloužil šéfovi školy ředitelství bez výběrového řízení o dalších šest let, došla trpělivost. Začala se obracet na úřady a najala si právního zástupce. O dění ve škole informovala Státní úřad inspekce práce, Českou školní inspekci, poslankyni za KDU-ČSL, vedení města a veřejného ochránce práv. Ombudsman po půlročním šetření dospěl k závěru.

„Ředitel školy Andrzej Szyja se vůči vám dopustil diskriminace ve formě obtěžování z důvodu věku a pronásledování z důvodu pohlaví,“ píše ombudsman Stanislav Křeček Janě Novosadové. Seznam Zprávy mají text k dispozici.

„Z mých zjištění vyplývá, že ze strany ředitele dochází k méně příznivému jednání vůči starším učitelkám včetně stěžovatelky. To spočívá ve způsobu komunikace s nimi, včetně používání vulgárních výrazů, zesměšňování a snižování jejich důstojnosti,“ píše ombudsman ve své zprávě.

„Souhrn popsaných okolností považuji za dostatečný k tomu, abych dovodil, že ředitel školy se vůči stěžovatelce dopouští odvetných opatření, přestože původní sexuální obtěžování nelze s jistotou prokázat,“ uvádí s dodatkem, že existenci diskriminace může s konečnou platností prokázat nebo vyvrátit pouze nezávislý soud.

„Nevím, proč to ty ženy dělají“

Ředitel školy Andrzej Szyja toto všechno odmítá, byť se k závěru ombudsmana neodvolal.

„To jsou lži. Já taková tvrzení odmítám. Odmítám, že bych jim nabízel sex. Nerozumím tomu, proč to ty ženy dělají,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Popřel, že by políbil Janu Novosadovou v autě, nebyl si vědom toho, že by hladil Šárku Funiokovou po zádech a zadku a neví o nabídce k souloži v romštině Janě Krokové.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Podle ředitele Andrzeje Szyji jsou to všechno lži.

„Nikdy jsem se nechoval nevhodně vůči učitelům. Řeší to můj právník. Není možné takto beztrestně lhát a urážet a vymýšlet si. Já to nařčení odmítám. Tyto věci řeší inspektorát práce, Česká školní inspekce, zřizovatel tu zadal audit a ty věci běží. Dané instituce přijdou s nějakým závěrem,“ sdělil Seznam Zprávám.

Seznam Zprávy přinesou rozhovor s ředitelem ZŠ Družba Andrzejem Szyjou, v dalších dnech článek o tom, jak se k diskriminaci staví zřizovatel, město Karviná .

Doporučované