Článek
Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.
Zakrytá předzahrádka plná lidí, jež se veselé baví, a také tři plynové ohřívací lampy, ze kterých šlehají plameny. Takové video zveřejnila před týdnem na svém instagramu restaurace U Kojota v Mostě. Z těchto záběrů je podle expertů patrné, že se ohřívače v podniku nemusely používat správně. Při požáru v noci na neděli zemřelo v restauraci šest lidí a osm bylo vážně zraněno.
„Zahájili jsme úkony pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Zadali jsme si posudky z oboru zdravotnictví a požární ochrany. I nadále probíhá identifikace obětí z odebraných vzorků DNA,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí krajské ústecké kriminálky Kamil Marek. „Máme několik vyšetřovacích verzí, jsme na počátku. Budeme vycházet ze znaleckých posudků z oboru požární ochrany,“ dodal.
Podle experta a soudního znalce Radka Kislingera, který působil 25 let na generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru jako hlavní vyšetřovatel požárů, teď odborníci budou šetřit, jaké plynové lampy byly na místě použity a od jakého výrobce. „Možná tady do tohoto zařízení někdo strčil, ale to už je pak právě o umístění v tom prostoru,“ řekl Seznam Zprávám.
Co se dá vyčíst z těch fotografií a videí z předzahrádky restaurace?
Když se podíváte na tu fotku a na návod těchto zařízení, tak je jasné, že to je úplně celé špatně.
Co přesně?
V návodu je jasně napsané, že má být takové zařízení nejlépe venku, anebo co nejvíce odvětrávané. To je samozřejmě kvůli propanbutanu. A když takovou lampu máte v uzavřeném prostoru, tak jedna stěna by měla být úplně otevřená. Z těch fotografií je vidět, že restaurace byla zavřená a oplachtovaná. Ale tohle není problém jen této restaurace. Když se podíváte po Praze nebo jinde, tak vesměs skoro všichni nějakým způsobem porušují návod výrobce.
Je tohle to, co budou hasiči a policie nyní prověřovat?
Ano, samozřejmě. První je, že si zjistíte, o jakého šlo výrobce a podíváte se přesně do návodu. A v zákonu o požární ochraně máte přímo napsané povinnosti pro právnické osoby a že mají dodržovat návody výrobců těchto zařízení. Možná tady do tohoto zařízení někdo strčil, ale to už je pak právě o umístění v tom prostoru.
Majitel domu: Předzahrádka u vyhořelé restaurace v Mostě byla stavebně povolena
Předzahrádka u vyhořelé restaurace v Mostě byla stavebně povolena. ČTK to v pondělí na místě tragické události, při které zemřelo šest lidí, řekl majitel objektu Jan Bohuslav. Stavba podle něj zničená není, ale restaurace v ní už nejspíš nikdy nebude. Za tragédií je podle majitele budovy, v níž sídlí ještě IT firma, nešťastná náhoda. Před restaurací U Kojota přibývají svíčky, lidé pokládají na černou zem květiny.
Setkal jste se někdy s problémy, které vznikly právě kvůli těmto zahřívacím lampám?
Ano, to se stalo přímo na Staroměstském náměstí v jedné restauraci. Tehdy to tam zaměstnanci nějak zvládli, pokud se nepletu. Tam je důležité, aby tato zařízení byla pevně instalovaná, aby se právě nemohla zvrhnout a musí být v dostatečném rozestupu. Problémy většinou souvisí s tím, že jsou ty lampy ve špatném prostoru, mohou se převrhnout, nebo může být špatně utažený uzávěr a může docházet k úniku plynu.
To vypadá, že používání těchto lamp může být dost rizikové…
Já nechci jít proti výrobcům těchto lamp, protože oni na jednu stranu nevyrobili špatnou věc, funguje dobře. Ale je hrozně důležité číst a dodržovat návody. A to je zásadní problém v Česku, že nečteme a nedodržujeme návody a zlehčujeme rizika.
Existují podobné typy zařízení, které mohou být ve vnitřních prostorách?
V jakémkoli návodu výrobců takových zařízení bude vždycky napsané, že to musí být v řádně odvětrané místnosti, protože je to tlaková nádoba s hořlavým plynem. Ty návody jsou jednoduše a jasně psané, pochopitelné pro všechny.
Jak se vůbec dá zajistit to, aby se nádoba nepřevrhla třeba konkrétně v takových prostorách, jako jsou restaurace, kde lidé užívají alkohol a zkrátka nemusejí mít dobrou motoriku?
Na to musí právě majitele restaurací myslet a počítat s tím, že to musí nějak zabezpečit. Viděl jsem, že to třeba i měli zařetízkované, aby zabránili pádu. A to je pak zodpovědnost těch majitelů, ne výrobce.
Kontroluje stát restaurace, jestli tato zařízení používají podle předpisů?
V rámci státního požárního dozoru máte možnost dělat kontroly restauračních zařízení a děje se to. Ale není v silách asi tisícovky lidí v republice zkontrolovat každou restauraci. I když si myslím, že po tomto případu kontroly budou častější.
Jaké sankce hrozí za porušení požárních předpisů?
Co se týká fyzických osob, tam je to v řádu desítek tisíc. Bohužel tady může být potom problém s obecným ohrožením, kdy se bavíme o trestném činu a to už je úplně o něčem jiném. U právnických osob jsou pokuty vyšší podle závažnosti a o tom rozhodují orgány ve správním řízení, a může to jít i do milionů.
Máte dojem, že majitelé rozumí v Česku důležitosti protipožární ochrany takových objektů?
Ne. Lidé nerozumí ochraně svých domů, podniků a vůbec nechápou koncepty požární ochrany. Dostanou kulaté razítko a pak si začnou dělat, co se jim zachce, neohlížejí se na to, co mají v papírech schválené. Když se pak něco stane, tak se nám to všechno sečte najednou. To znamená, máte věc, kterou nemáte mít, nepoužíváte ji navíc správně, mimo návody. Nemluvím teď o tomto případu, ale je to pak domino efekt. A ty následky jsou strašné. Ti lidé mají zničené životy a je to hrůza.