Hlavní obsah

Řidičský průkaz už získalo 14 tisíc sedmnáctiletých

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Vážné nehody nezletilých řidičů stát zatím neregistruje, uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny ministr dopravy Martin Kupka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřady v Česku zatím vydaly na 14 tisíc řidičských průkazů sedmnáctiletým, kteří tuto možnost mají od začátku letošního roku. Do dovršení dospělosti musejí jezdit pod dohledem zkušených řidičů – registrovaných mentorů, kterých je zhruba 17 tisíc. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) to řekl v rozhovoru pro páteční Lidové noviny. Vážné nehody nezletilých řidičů stát podle něj zatím neregistruje.

„V takzvaném režimu L17 máme k dnešnímu dni vydaných 14 tisíc řidičských průkazů. To je číslo, které mě příjemně překvapilo. K tomu máme 17 tisíc mentorů, rovnoměrně rozdělených mezi muže a ženy,“ uvedl ministr.

Mentory se stávají nejčastěji rodiče. Musí mít sami řidičský průkaz aspoň deset let a jezdit přinejmenším pět let bez trestného bodu. „Zaznívaly obavy, že mentory budou prarodiče, kteří už 30 let neřídí, to ale naše statistiky nepotvrzují. Nejčastěji jde o rodiče, aktivní řidiče,“ poznamenal Kupka.

Obavy z toho, že by sedmnáctiletí řidiči mohli způsobit vážné kolize, se podle něj nenaplnily. „Žádné vážné nehody neregistrujeme, byly to většinou typově odřené plechy. To se začínajícím řidičům běžně stává,“ míní ministr dopravy.

Nesetkal se s tím, že by autoškoly byly kvůli zvýšenému zájmu mladých uchazečů o řidičský průkaz přetížené. „Naopak velká část autoškol vnímala tuto příležitost pozitivně, navíc mohly rozjet kurzy pro mentory,“ dodal Kupka.

Novela zákona o provozu na silničních komunikacích platná od ledna zavedla možnost zahájit kurz autoškoly k řízení osobního auta už v 15 letech a šesti měsících. Po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky je možné v Česku řízení už od 17 let. Do 18 let může mladistvý řidič řídit jen pod dohledem registrovaného mentora.

Začínající řidič může mít až čtyři mentory, jeden mentor ale může dohlížet na více začínajících řidičů. Mentor musí v osobním autě sedět vedle řidiče a sledovat provoz a chování řidiče.

Doporučované