Hlavní obsah

RegioJet zřídil po nehodě speciální linku. Je připravený odškodnit cestující

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snímek z místa nehody.

Právě spoj soukromého dopravce se v Pardubicích čelně střetl s nákladním vlakem.

Článek

Železniční dopravce RegioJet je připravený odškodnit cestující i další lidi, kterých se nehoda dotkla. Pro dotazy zřídil krizovou telefonní linku 539 000 955. Firma to oznámila ČTK. Příčiny srážky zatím nejsou známé. V rychlíku podle posledních informací cestovalo kolem 380 lidí, přes 20 jich záchranáři převezli do nemocnic, čtyři lidé zemřeli.

Vlak RegioJetu jel na trase z Prahy do slovenských Košic a ukrajinského Čopu. „Velmi nás to mrzí. Hluboce se omlouváme zraněným a všem, koho se nehoda jakkoli dotkla. Jsme připraveni poskytnout jim maximální podporu a odškodnění. Uděláme vše pro řádné vyšetření události a v návaznosti na to přijmeme odpovídající opatření,“ uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Na krizovou telefonní linku 539 000 955 se mohou obracet lidé s dotazy v češtině, slovenštině a ukrajinštině. Své dotazy mohou směřovat také e-mailem na adresu pomoc@regiojet.cz.

„Souhrnné informace budou také na speciální internetové stránce, kterou dopravce v průběhu dne zřídí,“ doplnil RegioJet.

České dráhy: Nemusíme, ale odškodnění vyplácíme

Mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský pro Seznam Zprávy popsal, že podle nařízení EU o právech a povinnostech cestujících jsou dopravci v podobných situacích osvobozeni od vyplácení odškodného za zpoždění vlaků.

„ČD přesto i v tomto případě odškodnění za zpoždění vlaků vyplácejí, dále zajišťují náhradní dopravu. Dále jsme přijali opatření k vrácení jízdenek, které pro spoje v daném směru provádíme bez jakýchkoliv poplatků a navíc umožňujeme cestujícím využít i případnou cestu odklonem a v případě jízdenek vázaných na konkrétní spoj i jinými vlaky,“ říká Petr Šťáhlavský.

Expresní vlak RegioJetu se v Pardubicích čelně srazil s nákladním vlakem ve středu před 23:00. Čtyři lidé při nehodě zemřeli a více než 20 dalších je zraněných.

Do nemocnic v Pardubicích, Chrudimi a Hradci Králové záchranáři odvezli 22 lidí, uvedli na webu hasiči z Pardubického kraje. V rychlíku podle nich cestovalo kolem 380 lidí. Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce a policie, provoz na koridorové železniční trati přes Pardubice na Moravu se zastavil.

Původní materiály Seznam Zpráv k železničnímu neštěstí v Pardubicích

Vše důležité o tragické nehodě z 5. června 2024 najdete zde.

Reportáž z místa nehody, kde probíhá vyšetřování.

Video zobrazující srážku vlaků a zásah záchranářů.

Svědectví cestujících z havarovaného vlaku.

Článek o pravděpodobném viníkovi nehody a postupu vyšetřování.

Galerie, jak viděli nehodu reportéři i profesionální fotograf v řadách zasahujících hasičů.

Vysvětlení hasiče, jak se postupuje při zásahu u nehody vlaku.

Přehled dopravních komplikací, které nehoda způsobila na klíčové trase mezi Čechami a Moravou.

Reportáž z pražského hlavního nádraží s informacemi o dopadech na železniční dopravu v celém Česku a pohled na dopravní komplikace z Brna.

Aktualizace: RegioJet během čtvrtečního dopoledne změnil číslo krizové linky na 539 000 955.

Doporučované