Hlavní obsah

První tropická noc roku: Pod 20 stupňů teplota neklesla na 12 stanicích

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

I po první tropické noci roku 2024 čekají zejména východ České republiky vysoké teploty. Na řadě míst na Moravě a ve Slezsku by měly přesáhnout 30 stupňů.

Článek

Noc na středu byla v Česku tropická, letos poprvé. Pod 20 stupňů Celsia teplota neklesla na 12 měřicích stanicích, nejvýše zůstala na 23 stupních v Mořkově na Novojičínsku. Vyplývá to z oznámení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. Přes dnešní den meteorologové očekávají tropické teploty nad 30 stupňů Celsia na Moravě a ve Slezsku.

Teplotní minima se v noci na dnešek podle meteorologů nejčastěji pohybovala mezi 14 až 19 stupni Celsia. Z grafů vývoje teplot na automatických měřicích stanicích zveřejňovaných na webu ČHMÚ vyplývá, že pod 20 stupňů Celsia teplota v noci neklesla také například na pražském Karlově nebo v brněnských Tuřanech.

Tropické počasí má dnes podle výstrahy ČHMÚ panovat na většině území Moravy a Slezska, teploty se tam mohou vyšplhat až na 33 stupňů Celsia. „Ve čtvrtek se maximální teploty budou pohybovat kolem letních 25 stupňů, ale v pátek znovu zesílí příliv teplého vzduchu od jihu a maxima se znovu dostanou i nad 30 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové. O víkendu se ochladí.

Doporučované