Hlavní obsah

Proti útočníkům jako v USA. Chytrý systém ve škole v Brně rozpozná i zbraně

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nové brněnské gymnázium má před nepovolanými návštěvníky chránit moderní bezpečnostní systém.

Do budovy pustí jen povolané osoby. Zachytí podezřelé chování nebo zbraně. V nově otevřeném přírodovědném gymnáziu v Brně vylaďují speciální bezpečnostní systém. Tvoří jej chytré kamery i turnikety.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodové zdi jsou oseté chytrými kamerami. Za vstupními skleněnými dveřmi a turnikety se nachází školní recepce, v níž moderní technologie zaznamenají pohyb a chování všech příchozích. V brněnské Pionýrské ulici se v pondělí otevřelo studentům přírodovědné gymnázium s chemickým zaměřením.

Kromě špičkového zázemí má také patřit k nejmoderněji chráněným školám v Česku. Nově na gymnázium chodí asi devadesát studentů, postupně se jejich počet vyšplhá až na 700. „Měli jsme eminentní snahu, abychom i v oblasti zabezpečení školy získali tu nejmodernější technologii a byla maximálně účinná,“ vysvětluje ředitel školy Vilém Koutník. Gymnázium je součástí Střední průmyslové školy chemické, zřizuje ji kraj.

Objeví se nůž, rozezní se alarm

Debaty o bezpečnosti na školách znovu rozproudil úterní útok třináctileté dívky, která v Domažlicích nožem pobodala dva spolužáky.

V Brně chtějí podobné incidenty eliminovat i s pomocí chytrých zařízení. Pracovníci odborné firmy tam v těchto dnech na gymnáziu instalují systém, včetně padesátky chytrých kamer, které mimo jiných vychytávek kontrolují přístup do areálu školy.

+2

„Systém lze nadále rozšiřovat. Pomocí umělé inteligence a analýzy dat z kamer rozpozná psychologicko-patologický jev typu vytáhnutí nože. V takovém případě umí vyvolat alarm,“ vysvětluje Ivan Žlůva, majitel firmy Z-System, která technologii na škole instaluje. Podle vlastníka stojí zařízení od desítek tisíc po jednotky milionů. Záleží na rozsahu objednávky.

Kamery také rozpoznají doutnající odpadkový koš, nebo otevřený oheň. Mají vysoké rozlišení, při spuštění alarmu obraz z kamery zvětší. Když je nebezpečí reálné, obsluha školní recepce zavolá další personál školy nebo policii.

Návštěvník se do budovy dostane jen přes hlavní vstup. „Po kamerové kontrole, průchodem turnikety se na recepci musí zapsat od knihy návštěv. Nepovolaný člověk by se sem absolutně neměl dostat,“ dodává ředitel školy.

Vedení gymnázia chce přitom uchovat komfort učitelů i studentů. Do budovy se dostanou pomocí „nosiče“ s vlastní nastavenou identitou. Nosičem může být karta s čipem nebo mobil. „Zahrnuje přístup do budovy, docházkový systém, přístup do šatníkových skříněk, které jsou na elektronické zámky, a také výdej obědů,“ doplňuje ředitel.

Přístupový systém funguje i na základě předem stanovených časových plánů. Laicky řečeno mají do školy, případně do jednotlivých učeben, konkrétní lidé časově vymezený vstup.

Systém sám zajistí bezpečné zóny

„Po začátku vyučování se celá budova uzavírá a pro otevření si příchozí musí fyzicky zazvonit, anebo otevřít dveře autoritativním čipem s potřebným oprávněním,“ říká Žlůva.

Systém zároveň umí centrálně reagovat na nestandardní situace. „V případě nečekané události, jako je například bezpečnostní incident, umožňuje vzdáleně omezit přístup nepovolaným osobám a zároveň zajistí bezpečné zóny pro evakuaci. Zatímco v zahraničí jsou takové technologie standardní, u nás se jedná o inovativní přístup, který podstatně zvyšuje úroveň zabezpečení školy,“ říká generální ředitel dodavatelské firmy Michal Kratochvíl. Česká společnost 2N Telekomunikace čerpá zkušenosti i se zabezpečením škol ve Spojených státech.

Kamery s termovizí také rozpoznají žár. Pokud začne v areálu hořet, turnikety se automaticky sklopí a nebudou při evakuaci překážet.

Na gymnáziu si uvědomují, že ani nejmodernější technologie nemůže zabránit neočekávanému násilí. „Událost v Domažlicích je velmi smutná. Na druhou stanu školy mají v kontrole omezené možnosti. Jiné právní předpisy by možná umožnily účinnější kontrolní systém. Ale je otázka, jestli bychom na to měli lidi, jak by reagovali rodiče. Je to celospolečenské téma,“ říká Koutník.

Současné předpisy zamezují rozpoznání obličejů ve škole nebo použití kamer v učebnách nebo šatnách. „V předešlých letech se řešily hlavně útoky z vnějšku. Primární snaha i od Ministerstva školství se soustředila na to, aby se cizí osoba nedostala do budovy,“ zdůrazňuje Žlůva.

A dodává, že potenciální pachatel může vždy předem vyhodnotit slabiny jakéhokoli systému a zaútočit na větší shromážděný dav.

„Možná bychom se měli ptát, proč je taková společnost, proč dochází k útokům a jestli není čas na větší prevenci. Abychom eliminovali, že vůbec někdo uvažuje nad použitím zbraně ve škole.“

Zavádění bezpečnostního systému chtějí na škole doladit v příštím týdnu. „Musíme nachystat modelová cvičení a vše si detailně ozkoušet,“ dodává ředitel školy.

Doporučované