Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Přísaha vyhořela, ale Šlachta míří do druhého kola. „Slabá útěcha,“ přiznává

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ve volebním štábu Přísahy při sčítání výsledků zavládla mrazivá atmosféra.

Hnutí Přísaha po úspěchu v eurovolbách v koalici s Motoristy musí skousnout porážku. Nezískalo ani jediného krajského zastupitele, šéf Róbert Šlachta míří do druhého kola. „Slabá útěcha,“ říká.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šok se mísil s otrávenými pohledy na průběžné výsledky. Kandidáti hnutí Přísaha patří k poraženým v krajských volbách. Po úspěchu v letošních eurovolbách chtěli celostátně přejít přes pětiprocentní hranici.

V 10 krajích, kde postavili kandidátku, však nedosáhli ani na jediného zastupitele. „Kromě Brna nemáme známé lídry,“ říká předseda hnutí Róbert Šlachta v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Krátce po konci hlasování jste říkal, že každý krajský zastupitel bude dobrý. Doma na jižní Moravě jste pomýšleli na krajskou radu. Jak to nyní vnímáte?

Zatím velmi negativně. Nevypadá to na jediného zastupitele. Takže uvidíme. Musíme se zamyslet, co dál.

Čím si vysvětlujete tak rozdílný výsledek oproti eurovolbám, kde jste v koalici s Motoristy dostali přes 300 tisíc hlasů a 10 procent?

V krajských volbách jsou naprosto jiná témata. V Evropě Filip Turek chytil Green Deal a migraci. Samozřejmě je to naprosto jiná kandidátka. Jsou to úplně jiné volby.

Vezmete si z porážky nějaké poučení, třeba větší propojení s Motoristy?

Motoristé teď měli Borise Šťastného v Praze v senátních volbách. Neuspěl, všechny tam přejel Pavel Fischer. Musíme si vyhodnotit výsledky. Řekli jsme si, že si po každých volbách sedneme. Je to samozřejmě o vyšších finančních prostředcích na kampaň. Je to o tom být vidět. A voliči jasně dali najevo hlas pro hnutí ANO, které převálcovalo naprosto celou republiku.

Měli jste tedy uchopit jiná témata?

Závěr kampaně byl jen o povodních. O ničem jiném. Česká televize nás vyoutovala ze závěrečné debaty. Kvůli jejich pravidlům jsme neměli koho poslat do debaty, proto tam šel pan Soukup. Je to samozřejmě o lídrech. My nemáme tak známé lídry kromě Petra Vokřála. Ale krajská témata jsou pořád stejná - zdravotnictví, sociální služby, doprava. A pak je to o tom, komu občané uvěří. A když pan Grolich dostal takový ranec, tak mu voliči vzkázali, aby fungoval dál.

Velmi pravděpodobně postoupíte do druhého kola senátních voleb. Je to pro vás útěcha?

Výsledek ještě není definitivní (rozhovor vznikal ještě před sečtením - pozn. red.), ale samozřejmě by to byla velmi slabá útěcha. Jsem předseda a je pro mě důležitější výsledek celého hnutí.

Doporučované