Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Případ Feri. Obětí sexuálního násilí může být víc, uznal Ústavní soud

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Politik Dominik Feri si ve vězení odpykává tříletý trest za znásilnění a jeden pokus.

aktualizováno •

Bylo znásilnění víc, nebo ne? Ústavní soud ve středu řešil stížnost pěti žen v kauze Dominika Feriho. Vadí jim, že v jejich případě policie a žalobci nevyhodnotili chování exposlance jako trestný čin. Justice jim zčásti vyhověla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když policie a státní zastupitelství řešily sexuální násilí Dominika Feriho (ex TOP 09), posuzovaly také výpovědi pěti žen a nakonec konstatovaly, že na rozdíl od tří jiných dívek o znásilnění nešlo.

Pětice žen se obrátila až na Ústavní soud, ten ve středu jedné z nich vyhověl. Policie a státní zástupci se tak případem budou zabývat znovu. Zbylou část stížnosti ústavní soudci zamítli. Exposlanec si nyní ve vězení odpykává tříletý trest za dvě znásilnění a jeden pokus, týkající se jiných žen.

Nové prověřování

Ústavní soud vyhověl jedné z pěti žen, které se na něj obrátily se stížností, a zrušil usnesení státního zastupitelství. Policie musí okolnosti případu znovu prověřit, ale neznamená to nutně, že bude z dalšího znásilnění obžalován. Ostatním stěžovatelkám soud nevyhověl, odložení je tak definitivní.

Podnět žen směřoval k tomu, že se chování exposlance TOP 09 také v jejich případech mělo kvalifikovat jako znásilnění. Ústavní soudci konstatovali, že v jednom případě byla porušena ústavní práva stěžovatelek, když si Feri podle justice vynutil pohlavní styk bez kondomu. Žena, jejímž případem se budou orgány činné v trestním řízení znovu zabývat, konkrétně tvrdila, že měla s Ferim v 17 letech souhlasný sexuální styk, při kterém si Feri sundal kondom, s tím však už partnerka nesouhlasila.

„Z protokolu si nelze učinit o situaci jasnou představu, tomu také odpovídá zcela neurčitý popis pohlavního styku v usnesení o odložení věci. Takové nedostatky svědčí o porušení práva stěžovatelky na účinné vyšetřování,“ sdělil v odůvodnění soudce Jan Svatoň.

Ústavní soud vyhověl stěžovatelce ze dvou klíčových důvodů. „Vznesla hájitelné tvrzení, což aktivuje povinnost státu provést účinné vyšetřování. V tom policie a státní zastupitelství selhaly, dále se jí nedoptávaly, neprovedly výslech svědků, ani nezajistily elektronickou komunikaci s podezřelým. A za druhé podle nich vůbec nebylo myslitelné, aby to nekonsenzuální sejmutí kondomu představovalo znásilnění,“ vysvětlila mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Podle justice lze stíhat podezřelého za rizikový sexuální styk, přestože partnerka před sundáním ochrany se souloží souhlasila. „Chráněným sexuálním stykem se člověk brání před nechtěným otěhotněním, nebo přenosnými sexuálními chorobami. Proto podle Ústavního soudu zmíněné jednání může představovat znásilnění,“ dodala.

Na základě středečního nálezu se policie a státní zastupitelství musí případem zabývat znovu. Pokud k souloži došlo tak, jak ji žena popsala, podle Ústavního soudu mohlo jít o znásilnění.

Advokát pěti žen Pavel Uhl ocenil, že justice jednu z dívek vyslyšela. „Se závěrem ohledně čtyř stěžovatelek nesouhlasíme. Domníváme se, že se Ústavní soud vydal cestou budování mýtu ideální oběti. Vychází z předpokladu, že ochranu si zaslouží jen ti, kdo se chovali vždy dokonali a nedali si třeba dvě deci vína. Taková cesta je sice možná, ale osobně se domnívám, že tato cesta k posilování spravedlnosti nevede,“ řekl. Dodal, že se u každého znásilnění vyskytnou nějaké pochybnosti a je otázka, jestli jsou to důvody pro další prověřování problematického jednání.

Podle něj si policie z nahlášených případů vybrala jen „tři nejjednodušší“ a ostatní podřadila pod pojem důkazní nouze. „Z našeho hlediska nedůvodný postoj se rozšířil do dalších rozhodnutí,“ doplnil Uhl.

V aktuálně řešené stížnosti pětice dívek zpochybnila postup policie a státního zastupitelství. Podle nich špatně vyhodnotily, že ve zmíněných případech nešlo o znásilnění. „Není spor o tom, že skutky se staly, jak ženy vypověděly. Státní zastupitelství označilo chování agresora jako predátorské, pojmenovalo věrohodnost žen, ale podle vylíčení těch skutků nespadaly do definice znásilnění,“ sdělila zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší.

Podle policie a státního zastupitelství nedostatečně vyjádřily nesouhlas s pohlavním stykem. Advokáti žen s takovou interpretací nesouhlasí.

Stížnost ležela na stole ústavního soudce Jana Svatoně od 25. února loňského roku, tedy více než rok a čtvrt. Jak letos v zimě upozornil server iRozhlas.cz, Svatoň vydal do té doby jediný nález, násobně méně než jeho kolegové z pléna. Část odborníků se nad jeho postupem pozastavila.

Abbasi ve čtvrtek řekla, že posuzování ústavních stížnosti trvá v průměru čtyři měsíce. „Do délky řízení se samozřejmě promítá i složitost kauzy. V tomto případě se na soud obrátilo pět stěžovatelek a ústavní soud každým jednotlivým tvrzením zabýval samostatně, což se promítlo i do délky odvodnění,“ doplnila mluvčí.

Feri nastoupil do vězení ke konci května. Kvůli trestnímu stíhání už dříve rezignoval na poslanecký mandát a opustil TOP 09 i celou politiku. Proti pravomocnému rozsudku se chce dovolat k Nejvyššímu soudu. Obvinění ze sexuálního násilí odmítá a zpochybňuje věrohodnost dívek. Na pravomocný rozsudek nemá středeční nález žádný vliv.

Doporučované