Hlavní obsah

Primátor Opavy požádal vládu o nouzový stav a posun voleb

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Vláda je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, včetně Opavy.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) odpoledne požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech. ČTK to řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

„Dopis byl odeslán. Adresován je celé vládě. Posílal se ale i dalším hejtmanům, primátorům a starostům, kteří se mohou připojit,“ uvedl Konečný. Navrátil opakovaně tvrdí, že připravit volby v situaci krátce po ničivých záplavách bude velmi náročné.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Kabinet je přesvědčený o tom, že je schopný zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi.

Premiér Petr Fiala (ODS) k úvahám o odkladu voleb řekl, že pro takový krok by musel být vyhlášen nouzový stav na celém území celé republiky.

„Pro což nebyly splněny podmínky ani nebyly vznášeny požadavky na něco takového,“ uvedl po dnešním jednání vlády. Nouzový stav byl podle něj předpokladem pro to, aby bylo možné začít v Poslanecké sněmovně a Senátu ve zrychlené proceduře schvalovat zákon o odkladu voleb. „Měli bychom na to dva a půl dne, něco takového je stěží představitelného,“ řekl premiér.

Doporučované