Hlavní obsah

Příběh Wintonova dítěte ze Slezska. V Česku ho představí sám John Fieldsend

Foto: archiv Vladimíra Nevluda, Seznam Zprávy

John Fieldsend (druhý zprava dole) na archivním rodinném snímku.

Do Česka přijede poslední žijící Wintonovo dítě ze Slezska John Fieldsend. Vystoupí 12. 9. v ostravském Gongu. Vzpomínkovou akci k uctění památek obětí holocaustu tam pořádá spolek CEBENA –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cesta bezmoci a naděje s partnery.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

John Fieldsend, původním jménem Hans Feige, je jedním z židovských přeživších holocaustu, kterého s jeho bratrem Gerdem v roce 1939 zachránil sir Nicholas Winton. John se narodil do česko-německé židovské rodiny. Jeho otec byl německý obchodník s módou a matka fotografka z Vítkova u Opavy. Rané dětství prožil v Drážďanech, zpět do Vítkova se přestěhoval s rodinou až v době, kdy začala s nástupem Hitlera silná perzekuce židovského obyvatelstva.

Rodiče se roku 1939 rozhodli poslat Johna a jeho bratra do Anglie, aby je zachránili. Bylo to naposledy, kdy se s nimi bratři viděli. Jejich rodina byla postupně celá vyvražděna a jediná vzpomínka, která po nich zbyla, jsou dopisy s rodinnými fotografiemi, které se k Johnovi dostaly až po válce.

Foto: archiv Vladimíra Nevluda, Seznam Zprávy

Badatel Vladimír Nevlud na setkání s Johnem Fieldsendem.

Součástí byl i dopis od tehdy pro Johna neznámého Oty Bermana, o kterém dlouho nikdo nevěděl. Rozklíčovat a identifikovat Otu Bermana se podařilo badateli Vladimíru Nevludovi, který zjistil, že Berman roku 1949 emigroval se svojí rodinou do Izraele.

Právě předseda spolku CEBENA a badatel Vladimír Nevlud, který se věnuje historickému výzkumu pochodu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen, pro Seznam Zprávy popsal, jak se mu podařilo Johna Fieldsenda najít a jak bude naplánovaný program probíhat.

Co vás táhlo k tomu, začít pátrat po židovských přeživších holocaustu? Jak jste se dostal k Johnovi?

Dělal jsem obrovský výzkum pochodu smrti a hledal jsem jednoho z nejmladších zavražděných vězňů, který byl z Moravské Třebové. Tam se mi ale bohužel nepodařilo nic najít. Až jsem narazil na deportační listinu z Říšské župy Sudety –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Vládní obvod Opava z roku 1943, kde jsem našel rodiče vězně z pochodu smrti a zároveň jsem tam našel rodiče pana Johna. Viděl jsem, že jsou z Vítkova u Opavy, tak mě to samozřejmě oslovilo, protože sám z Opavy pocházím a řekl jsem si, že ten příběh rozmotám a zjistím víc.

Nakonec se vám podařilo se s Johnem spojit a osobně potkat. Jak vaše setkání probíhalo?

Spojil jsem se a oslovil jsem naše Ministerstvo zahraničí a naši ambasádu a ve spolupráci s nimi se mi podařilo Johna najít. Osobně jsme se Johnem potkali letos v únoru, kdy mě pozval na oběd v Londýně. Ukázal mi fotky a dopis od Oty Bermana, který jsem neznal a řekl mi, že o Otovi dříve nikdy neslyšel. Tak jsem začal pátrat i po rodině Bermanových.

John se svým bratrem byli jedinými, kteří se zachránili. Jeho bratr už ale nežije. Víte, jaký vztah mezi nimi panoval?

Johnovi bylo sedm let a jeho bratru 10, když se přesunuli do Anglie, takže byli opravdu malí. Každý vyrůstal v jiné rodině, byli od sebe odsunutí. Takže jejich vztah už přirozeně nebyl tak blízký. Z jeho bratra se později stal praktický lékař a John začal pracovat jako raketový inženýr. V Anglii se spolu přesto potkávali, protože od sebe nebydleli daleko.

Když se vrátím k plánované akci. Co vás vedlo k tomu, abyste ji zařídil?

V Londýně mi John předal spoustu materiálů a ukázal mi veškeré fotky, takže to byl pro mě další impuls, abych vystavěl jeho zapomenuté rodině nějakou památku a důstojnou vzpomínku. Začal jsem pracovat na tom, aby se v naší zemi podařilo opravdu něco takového zorganizovat. Vůbec to dneska není jednoduché, jak by se zdálo, spousta lidí tomu nepřála. Nicméně si myslím, že se mi to nakonec podařilo a ta památka, která se teď připravuje, bude velmi velkolepá.

Jak bude celá akce probíhat?

Připravujeme projekt „Nikdo by neměl být zapomenut aneb příběh Wintonova dítěte ze Slezska,“ který se skládá z několika akcí. Budeme vytvářet historický odkaz celé jeho zavražděné rodině. Osobně přiletí John s celou rodinou. Začneme odhalováním paměti v Novém Jičíně, kde žila rodina Bermanových. Pak se přesuneme do Vítkova u Opavy. Další den bude obrovská celodenní akce v ostravské multifunkční aule Gong pro studenty středních škol Moravskoslezského kraje. Bude se promítat film One life. Ale nejpodstatnější část nastane o přestávce, kdy bude vyprávět sám pan John. U toho rozsvítíme 1500 symbolických svíček za zavražděné členy Johnovy rodiny a další oběti holocaustu a nasvítíme celý ostravský Gong.

Na akci přiletí i rodina Oty Bermana. Je John s jeho příbuznými ve spojení?

Ota je už mrtvý, stejně tak jeho dcery, ale na akci přiletí jeho vnuci, se kterými je John už nějaké dva měsíce v kontaktu. Bude to hodně emotivní setkání, protože se spolu poprvé potkají až tady v Čechách. Ale obě rodiny tady budeme hostit několik dní, takže bude dostatek času všechno v klidu rozebrat, promluvit si a společně oslavit Johnovy 93. narozeniny.

Jak bude probíhat výstup Johna? Plánuje sdělit celý svůj životní příběh?

John má připravenou svoji prezentaci a my do toho nechceme vůbec zasahovat. Necháme to vyloženě na něm, ať sdělí, co potřebuje. Nejspíš je v České republice naposledy před takovým publikem. Cennější na tom je, že je to autentický člověk se silným životním příběhem, kterého si velice vážím. Chceme, aby se cítil příjemně a akce se nám povedla.

Jaký vliv si myslíte, že to na posluchače bude mít? A jaký význam má zachování jeho příběhu pro budoucí generace?

Jak na to budou lidé reagovat, teprve uvidíme. Já jsem výzkumu věnoval dva roky času, takže pevně věřím, že to má smysl. Přijde mi, že historické povědomí se z naší společnosti vytrácí. Cílem pořadatelů je podívat se na to z lidského hlediska a dát mladší generaci šanci vcítit se do Johnova myšlení. Vždyť John byl stejně starý jako naši studenti, když se dozvěděl o vyvraždění svých nejbližších. Jsem tedy přesvědčen, že to bude mít pozitivní vliv na přítomné studenty i další generace a že to vzbudí zájem o historii.

Doporučované