Hlavní obsah

Přehledně: Kam a za kolik se budou v Česku nově vracet PET lahve a plechovky

Foto: Breakingpic/Pexels.com

Vyhodit je se nevyplatí. Za každou dostaneme zpátky 4 koruny. Ale pozor, nově nesmí být zmačkané.

Stát chystá systém zálohování PET lahví a plechovek. Do konce léta má změnu projednat vláda. Projděte si v otázkách a odpovědích, jak budete muset nově nakládat s odpady, pokud novela zákona projde.

Článek

PET lahve a plechovky budou Češi muset vracet, už nemají končit v popelnicích na tříděný odpad. Týkat se to bude každého, pokud tedy neoželí zálohu, kterou za každý takový obal zaplatí v obchodě.

Systém zálohování má vzniknout novelou zákona o obalech, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí. Cílem je snížit množství odpadu, nejen v popelnicích, ale i na ulicích nebo v přírodě. Zároveň chce ministerstvo snížit dopad na životní prostředí.

Proti novele ale vystupuje velké množství odpůrců. Nelíbí se nabourání zavedeného systému třídění, část obcí varuje před dopady na rozpočty, obchody se obávají nových povinností.

Ministerstvo životního prostředí ale věří, že novela projde. Zde jsou odpovědi na základní otázky, jak se zálohování plastových lahví a plechovek dotkne vás.

Co se už nebude vyhazovat do koše?

Ke skleněným lahvím přibudou zálohované PET lahve a plechovky, a to prakticky všechny. Od stolních a minerálních vod přes plastové lahve a plechovky od piva nebo limonád až k energetickým nápojům.

Zcela konkrétně se budou zálohovat všechny plastové lahve a plechovky o objemu 0,1 litru až 3 litry od nealkoholických nápojů a alkoholických nápojů do 15 procent alkoholu.

Odkdy to bude platit?

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zmiňuje jako nejdřívější termín polovinu roku 2025. V důvodové zprávě k novele zákona se ale píše až o 1. lednu 2026.

Kolik si připlatíme za láhev a kolik za plechovku?

Záloha bude jednotná. Aktuálně se počítá se 4 korunami. Přesná cena ale zatím jasná není, stanoví ji teprve následná vyhláška k novele zákona o obalech.

Anketa

Jste pro zálohování PET lahví a plechovek?
Ano, zmizí nepořádek
36,7 %
Ne, lidé je stejně budou házet do popelnic
63,3 %
Celkem hlasovalo 58928 čtenářů.

Kam se budou lahve a plechovky vracet?

PETky i plechovky budeme nosit stejně jako zálohované sklo zpátky do prodejen. Vybírat je budou muset všechny prodejny a čerpací stanice nad 50 metrů čtverečních. Počítá se tedy s 11 tisíci odběrnými místy. Ty budou i v každé obci nad 300 obyvatel, i když v ní nefunguje žádná prodejna, nebo jen malý obchod, který se do odběru dobrovolně nezapojí.

Můžu lahve a plechovky mačkat?

To je jedna velká změna, na kterou si budou muset Češi zvyknout. Dosud se plastové lahve i plechovky měly zmačkat, aby nezabíraly místo v popelnici. Vratné PET lahve a plechovky se ale budou muset vracet nejen nezdeformované a nesešlápnuté, ale také s původní etiketou, aby šlo naskenovat unikátní kód.

Co se bude dál házet do popelnic na plasty a kovy?

Plastové obaly od mléka a mléčných nápojů, ty nebudou zálohované stejně jako PET lahve od nápojů nad 15 procent alkoholu. Do plastů budeme nadále vyhazovat také plastové tašky, sáčky, fólie, kelímky od jogurtů nebo obaly od čisticích a kosmetických přípravků. V šedé popelnici na kovy budou stále končit konzervy, kovové uzávěry nebo tuby od potravin a kosmetiky.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované