Hlavní obsah

Přehledně: Finále debaty o reformě důchodů je tu. Které změny vadí opozici?

Foto: Profimedia.cz

Důchodová reforma se dostala do Sněmovny, kde se ji opoziční poslanci pokusí upravit dle svých představ.

Důchodová reforma doputovala do Sněmovny. Opoziční poslanci mají výhrady ke dvěma nejdůležitějším změnám, ale i ke dříve schválené úpravě předčasných důchodů a změně valorizace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úterý začnou poslanci na mimořádné schůzi projednávat snad nejostřeji sledovaný zákon kabinetu Petra Fialy (ODS): takzvanou velkou důchodovou reformu.

Celkově má vláda v plánu provést 15 změn, z toho tři už legislativním procesem prošly – zpřísnily se podmínky pro odchod do předčasného důchodu, senioři dostali dočasný příspěvek místo mimořádné valorizace a upravila se valorizace penzí.

Do Sněmovny tak míří dalších 12 změn. Mezi nimi mimo jiné navázání důchodového věku na naději dožití, postupné zpomalování růstu nových důchodů nebo určení náročných profesí, které umožní dřívější odchod do důchodu.

Všechny plánované změny najdete zde:

Z celkových 15 změn ovšem opozičním hnutím ANO a SPD vadí přinejmenším šest.

Které to jsou?

Navázání důchodového věku na naději dožití

Komu vadí: ANO i SPD

Aktuálně pevně daný postupný věk odchodu do důchodu se má s důchodovou reformou proměnit. Nově má být důchodový věk navázaný na naději dožití 50letých osob tak, aby průměrná doba strávená v důchodu byla 21,5 roku.

Jednotlivé ročníky by se tak v budoucnu měly vždy dozvědět svůj důchodový věk v předstihu alespoň 15 let.

Debaty o změně důchodového věku ovšem kategoricky odmítá hnutí ANO. „Pro hnutí ANO je naprosto zásadní a nepřekročitelné, aby věkový strop zůstal na 65 letech a dál se nezvyšoval,“ uvedlo hnutí například v dopise, které adresovalo prezidentovi republiky Petru Pavlovi.

Stabilizovat důchodový systém by hnutí chtělo skrze nové příjmy a větší podporu rodin, a tedy i porodnosti.

Podobně i hnutí SPD mluví o tom, že zvyšování důchodového věku je „absolutně neakceptovatelné“.

Experti popisují, co by se muselo udělat, pokud se nebude zvedat důchodový věk:

Martin Holub, odborník na důchodový systém, který působil jako místopředseda dřívější Komise pro spravedlivé důchody, už pro Seznam Zprávy vysvětlil, že pokud by se nezvyšoval důchodový věk, musel by se změnit jiný parametr.

„Důchodový systém, tak jak ho máme nastavený my, je ve finále trojčlenka. Máme dobu, po kterou přispíváme. Sazbu, kterou přispíváme. A pak dobu, po kterou pobíráme důchod. Je to jednoduché, když jedno zvýšíme, tak druhé musíme snížit. Nebo obráceně,“ vysvětloval s tím, že doba, po kterou důchody pobíráme, roste.

Omezení výchovného

Komu vadí: ANO i SPD

Pět set korun měsíčně k důchodu jako přilepšení pro pečující osoby za každé vychované dítě, tedy v naprosté většině případů pro matky, platí od roku 2023.

V plánu je ale postupný útlum tohoto bonusu. Výchovné by se mělo nově vztahovat pouze na třetí a další dítě. První dvě vychované děti budou v rámci důchodového systému oceněny fiktivním vyměřovacím základem, tedy že doba péče o dítě se bude do důchodového pojištění započítávat, jako by člověk odváděl na pojistném průměrnou mzdu.

Aktuálně se péče řadí do náhradní doby, která se počítá do doby pojistného, ovšem nenavyšuje průměrný celoživotní příjem, který se používá k výpočtu důchodu. Současně se má částka výchovného přestat valorizovat, tedy příplatek pět set korun za odchované dítě by nerostl v čase o inflaci a v poměru ke mzdám.

Změny se mají týkat jen nových důchodců, kteří výchovné zatím nezačali pobírat.

Obě hnutí ovšem rozporují, že by se mělo výchovné omezovat.

Náročné profese

Komu vadí: ANO i SPD

Pracovníci v provozech s vysokými rizikovými faktory by měli mít možnost odcházet beztrestně do důchodu dříve. Obecně půjde o všechny ve čtvrté kategorii rizik a vybraná rizika třetí kategorie: zátěž chladem a horkem, celková fyzická zátěž a vibrace. Celkově má jít o bezmála 120 tisíc pracovníků.

Logika dřívějšího odchodu by měla vycházet z odpracovaných směn: Za 2200 odpracovaných směn budou moci odejít do důchodu o 15 měsíců dříve, za 4400 směn o 30 měsíců a za každých dalších 74 směn o jeden další měsíc.

Maximálně ovšem budou moci odejít o 60 měsíců dříve. Podle ministra práce Mariana Jurečky budou moci pracovníci v náročných profesích odchod zkombinovat i s předčasným důchodem.

Hnutí SPD má ovšem námitky. „Vyžádali jsme si analýzy a studie na poslední schůzce s ministrem Jurečkou,“ uvedla pro Seznam Zprávy poslankyně Lucie Šafránková.

Hnutí ANO pak v dopise, které adresovalo prezidentu Pavlovi, mluví rovnou o „podstatném rozšíření seznamu náročných profesí“.

Náročné pozice

Přestože na tiskové konferenci Marian Jurečka uvedl, že u každé pozice se bude individuálně posuzovat, jestli spadá do kategorie náročných, zaznělo hned několik profesí, u kterých je to pravděpodobné:

Zdravotní sestry se specializací, osoby pracující v osobní péči ve zdravotní či sociální oblasti. Příslušníci záchranného hasičského sboru i hasiči ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo obsluha důlních zařízení.

Zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů.

Změna valorizace důchodů

Komu vadí: ANO

Hnutí ANO prezidenta upozornilo, že je podle nich změna valorizačního mechanismu v neprospěch seniorů.

Rozporují tak už prosazenou změnu, ke které došlo s účinností k říjnu 2023. Nově se během každoroční řádné valorizace v lednu důchody zvyšují o jednu třetinu růstu reálné mzdy. Loni to přitom bylo o jednu polovinu růstu.

Stejně tak došlo ke změně ukazatele inflace. Dříve byl výpočet komplikovanější, pracovalo se s obecným indexem spotřebitelských cen a zároveň se sledoval i růst cen pro specifické seniorské domácnosti. Důchody rostly na základě toho ukazatele, který byl vyšší. Nově se valorizace řídí pouze podle seniorské inflace.

Zpomalení růstu nových důchodů

Komu vadí: SPD

Hnutí SPD rozporuje i druhou zásadní změnu v důchodové reformě, která má potenciál přinést státu stejnou úsporu, jako je postupný růst důchodového věku: postupný útlum růstu nově přiznaných důchodů.

Reforma počítá s tím, že od roku 2026 se postupně bude upravovat vzoreček výpočtu nových důchodů, a to až do roku 2035, aby nedošlo u jednoho ročníku ke skokovému znevýhodnění.

Podle ministra Jurečky bude u každého ročníku změna znamenat snížení zhruba o 180 korun. Zároveň ministr zdůrazňuje, že i nadále budou důchody růst, za následujících deset let zhruba o deset tisíc korun.

Změna předčasných důchodů

Komu vadí: ANO

Hnutí ANO rozporuje i další už prosazenou změnu – zpřísnění předčasných odchodů do důchodu. V roce 2022 přitom došlo k paradoxní situaci, kdy odejít do předčasného důchodu bylo výhodnější než si počkat na řádný termín. Vláda proto přednostně prosadila úpravy.

Nově lze jít do důchodu maximálně tři roky předem, dříve to šlo po dosažení 60 let. Současně se zvyšuje penalizace za dřívější odchod. Za každých 90 dní předčasnosti se krátí vyměřovací základ důchodu o 1,5 procenta. Dříve bylo procento v prvních dvou letech nižší. Do řádného důchodového věku je navíc omezena valorizace penzí – valorizuje se jen základní výměra.

„Zároveň požadujeme, aby se podmínky pro odchod do předčasného důchodu změnily zpět do podoby, v jaké byly před asociálním zásahem vlády Petr Fialy,“ psalo hnutí ANO prezidentovi.

Doporučované