Hlavní obsah

Praktičtí lékaři budou protestovat proti úhradové vyhlášce zavřením ordinací

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Praktičtí lékaři budou protestovat proti úhradové vyhlášce zavřením ordinací (ilustrační foto).

Praktičtí lékaři počítali s meziročním růstem úhrad zdravotní péče o 3,3 procenta, úhrady se ale mají zvýšit o 2,83 procenta.

Článek

Praktičtí lékaři vyhlásí v reakci na návrh úhradové vyhlášky na příští rok protest, naplánovali ho od úterý 29. října do středy 30. října. V tyto dny by měly být ordinace zavřené, na jejich dveřích by měly být uvedené kontakty pro případ akutní nouze. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka předpokládá, že se zapojí většina ordinací. Uvedla to dnes večer Česká televize (ČT).

Praktičtí lékaři počítali s meziročním růstem úhrad zdravotní péče o 3,3 procenta, podle aktuálního znění vyhlášky se ale mají úhrady zvýšit o 2,83 procenta. Peníze dostávají z veřejného pojištění. Dopis s vysvětlením, proč se pro protest rozhodli, poslali podle ČT zástupci praktických lékařů premiérovi Petru Fialovi (ODS).

Sdružení praktických lékařů několikrát jednalo s představiteli ministerstva zdravotnictví a předkládalo návrh změn ve vyhlášce. Měla by podle sdružení počítat s větším zapojením primární péče, tedy praktických lékařů pro dospělé i pro děti. V tuto chvíli vyhláška podle sdružení reflektuje spíše nemocniční péči.

„Nezohledňuje to, že tady máme jeden milion lidí bez praktického lékaře, že na polovině území České republiky je špatná dostupnost pediatrů a na jedné třetině území je špatná dostupnost praktických lékařů pro dospělé,“ uvedl Šonka. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob oponoval, že nemocnice situaci vidí zase naopak. „Úhradová vyhláška je nyní už ve finále, ještě není účinná a může dojít k drobným změnám, ale nejsem si jist, jestli takového typu, protože nárůst (úhrad) tam je,“ doplnil.

S podobou vyhlášky rozdělující peníze do zdravotnictví na rok 2025 nesouhlasí ani Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje menší regionální nemocnice. Pokud vyhláška zůstane v parametrech současného návrhu, chce ji asociace poslat k Ústavnímu soudu, informovala v tiskové zprávě. Podle Jakoba se ministerstvo s argumenty AČMN neztotožňuje, návrh vyhlášky zatím navíc není definitivní. Ministerstvo zdravotnictví ji musí předložit do konce října.

Doporučované