Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nelegální hospodské zahrádky na Staroměstském náměstí šly k zemi. Na pokyn Prahy

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Demontáž konstrukce ilegální předzahrádky v historickém centru Prahy.

Výzvu k vyklizení nelegálních předzahrádek restaurací na Staroměstském náměstí zaslal magistrát provozovateli letos v květnu. Ten na výzvu nereagoval, k vyklizení proto přistoupilo samo město.

Článek

Restaurační předzahrádky, které na místě stály bez povolení, začali ve středu na Staroměstském náměstí Praze demontovat zaměstnanci Technické správy komunikací.

Společnost K. V. P. Gastro, která zahrádky provozuje, dostala už v červnu 2022 od magistrátu výpověď nájemní smlouvy. Kromě toho nemá patřičný zábor od Prahy 1. A dluží miliony na pokutách.

„Před třemi lety Praha vypověděla smlouvy s magistrátem, které ale společnost K. V. P. Gastro napadla. Letos na jaře měla Praha všechny soudy vyhrané, smlouvy byly tedy definitivně neplatné,“ popsala opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě).

Společnost K. V. P. Gastro za předzahrádky měla každý den platit pokutu 10 tisíc korun, celková částka nyní dosahuje asi osmi milionů. Drápalová bude trvat na tom, aby podniky tuto částku uhradily dříve, než si zažádají o nové smlouvy.

Na jak dlouho konstrukce mizí?

Hlavním problémem předzahrádek společnosti K. V. P. Gastro byly markýzy pevně spojené se zemí. „Ty jsou vlastně stavbou, na kterou nemá společnost povolení,“ podotkla Drápalová. Povolenou variantou jsou stolky a slunečníky, které zabírají méně prostoru než mohutné konstrukce.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Likvidace předzahrádek.

Majitelé podniků, kterým rozmontované předzahrádky patří, na dotazy Seznam Zpráv odmítali odpovědět.

„Jsme rádi, že konkurence mizí, otázka je, na jak dlouho. Myslím, že zahrádky budou brzy zpět,“ komentovala situaci barmanka restaurace White Horse, které se likvidace zahrádek netýká. Za důvod likvidace považuje kovové konstrukce stříšek zasažených podniků.

„Jsem rád, že jsou pryč“

Praha podle ČTK dlouhodobě bojuje s takzvaným vizuálním smogem, součástí je rovněž kultivace restauračních zahrádek. Magistrátní pravidla určují, kde a v jakém rozsahu mohou být, nebo nesmí markýzami zakrývat domy. Drápalová upozornila na manuál, který podnikům ukazuje, jaké typy předzahrádek jsou vhodné.

Anketa

Vadí vám velké zahrádky v historickém centru Prahy?
Ano
89,9 %
Ne
10,1 %
Celkem hlasovalo 3160 čtenářů.

O odstranění zahrádek první informoval Deník N.

„Jsem rád, že to jde pryč. Už rok nebo dva zpátky říkali, že to tady nebude, že budou mít povinnost to sundat a je to tady pořád, všude po Praze. Hlavně tady na Staromáku, zabírá to třetinu jeho rozlohy,“ řekl Seznam Zprávám fotograf Josef, který likvidaci přihlížel. „Teď to tady bude úplně jiné, krásné, průchozí. Lidé budou moct na orloj koukat z větší dálky,“ dodává.

Co je vizuální smog

Vizuální smog je „zamoření“ veřejného prostoru agresivní, charakteru svého okolí nepřizpůsobenou reklamou. Expresivněji je možné pojem definovat také jako umělé, křiklavé panoptikum zastírající opravdovou tvář města, ničící jeho jedinečnost. 

Fotograf Josef také popsal negativní zkušenost, kterou měl s číšníkem na zahrádce jako chodec. „Jednou jsem tudy šel a vrazil do mě číšník a ještě mi vynadal. To mi přijde absurdní.“ Rozhovor uzavřel s tím, že se těší, až z Prahy zmizí všechny velké předzahrádky.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Na pokutách dluží provozovatel miliony.

Někteří obyvatelé Prahy jsou však jiného názoru. „Zahrádky budou hned zpátky, podle mě jde jen o souboj konkurenčních firem proti sobě,“ komentoval situaci jeden z přihlížejících. „Osobně mi nikdy nevadily, jejich návrat je jen otázkou času.“

„Nedává mi smysl, že tady zahrádka být nesmí a o 30 metrů dál nevadí,“ přidal se muž sedící opodál. Podle něj by měly v tomto případě být logicky zlikvidovány všechny zahrádky na Staroměstském náměstí.

Precedens do budoucna

Vedení Prahy 1 uvedlo, že výše zmíněný postup povede k odstranění nepovolených záborů na Staroměstském náměstí a zároveň poslouží jako precedens pro další obdobné případy, které bude radnice řešit.

Městská část podle tiskové zprávy, kterou vydala, nadále bedlivě sleduje průběh řešení a podniká kroky k tomu, aby podobné případy byly v budoucnu řešeny rychleji a efektivněji. Nepovolené restaurační předzahrádky byly objeveny na základě mapování užívání veřejného prostranství, které proběhlo v minulém roce.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Na Staroměstském náměstí bude víc místa.

Magistrát provozovateli letos v květnu zaslal výzvu k vyklizení pozemku, po které následovala série kontrolních opatření, která udělalo několik odborů městské části Praha 1. Provozovatel na to však nereagoval. Nakonec proto k vyklizení přistoupila Technická správa komunikací.

S přispěním Kláry Poddané.

Doporučované