Hlavní obsah

Potvrzeno. Dva spolupachatelé útoku v Nice půjdou na 18 let do vězení

Ilustrační fotografie.

Trest 18 let vězení pro dva spolupachatele útoku z Nice, tak rozhodl odvolací soud. Jedná se o druhý nejkrvavější teroristický útok ve Francii. Pachatel najel kamionem na pobřežní promenádu plnou lidí, 84 z nich zahynulo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský odvolací soud potvrdil tresty 18 let vězení dvěma spolupachatelům teroristického útoku v Nice, kde v roce 2016 zahynulo 84 lidí. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o druhý nejkrvavější teroristický útok spáchaný na území Francie. Soud nevyhověl žádosti obhajoby o zproštění viny ani návrhu žalobkyně, která požadovala dvacetileté tresty.

Dvojice mužů tuniského původu se podle soudu podílela na přípravě útoku, při němž během oslav francouzského státního svátku najel pachatel kamionem na pobřežní promenádu plnou lidí sledujících ohňostroj. Policie jej na místě zastřelila.

Jeho komplice předloni soud první instance potrestal za to, že mu opatřili zbraň a pomáhali sehnat auto. Prokuratura tehdy požadovala pro oba muže 15 let vězení, soud jim však udělil tresty o tři roky vyšší. Nyní žalobkyně Naïma Rudloffová soud požádala o zvýšení trestu na 20 let, neuspěla však. Soud konstatoval, že muži poskytli útočníkovi „logistickou a ideologickou podporu“, navrhovaný nejvyšší možný trest však odmítl.

Jeden z odsouzených, který před útokem pracoval jako recepční, podle AFP před soudem žádal o další šanci začlenit se do společnosti a tvrdil, že není terorista. Druhý, imigrant pobývající ve Francii nelegálně, nevypovídal. Obhajoba tvrdila, že se obvinění obou mužů opírá o „výmysly a hypotézy“, a žádala zproštění viny.

Doporučované