Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Poslední stupeň č. 3. Povodně doznívají na jihu Čech

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Řeka Lužnice během letošních povodní. Ilustrační fotografie.

Na nejvyšším povodňovém stupni zůstává pouze Nová řeka na Jindřichohradecku. Lužnice a Nežárka klesly na druhý stupeň povodňové aktivity. Na většině území České republiky hladiny vykazují normální stav.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na nejvyšším povodňovém stupni zůstává po intenzivních záplavách v minulém týdnu pouze jediná řeka na jihu Čech.

Na třetím stupni je Nová řeka na měřící stanici Mláka na Jindřichohradecku. Lužnice a Nežárka v sobotu v noci klesly na druhý povodňový stupeň, jak vyplývá z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Také na Nové řece, která je spojnicí mezi Lužnicí a Nežárkou nad rybníkem Rožmberk, ale hladina klesá. Lze předpokládat, že i v Mláce se během neděle dostane na druhý povodňový stupeň. Voda v řekách v povodí Lužnice opadá po povodních vždy pomaleji. Je to dáno tím, že řeky tečou rovinatou krajinou s mírným spádem. Také kvůli tomu se rozlitá Lužnice pod Rožmberkem na některých místech nevrátila do svého koryta.

Rožmberkem protéká Lužnice a kapacita největšího českého rybníku se v úterý po několikadenních deštích naplnila. Rybník začal odtékat bezpečnostním přelivem, což ještě zvýšilo hladinu na rozvodněné řece. Na začátku týdne po intenzivních deštích platil nejvyšší povodňový stupeň na řadě míst. Kromě Lužnice, Nežárky a Nové řeky šlo o Malši, Vltavu, Blanici, Černou nebo Otavu.

Reportér Seznam Zpráv tweetoval ze severu Moravy:

Podle ČHMÚ vykazuje většina řek v České republice normální stav, první povodňový stupeň vykazuje na čtyřech stanicích Labe, stejný stupeň povodňové aktivity pak vykazuje ještě Dyje na stanici Trávní Dvůr a Vltava v pražské Chuchli.

Doporučované