Hlavní obsah

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli střelbě na fakultě

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poslanci ANO chtějí zřídit komisi kvůli loňské střelbě na filozofické fakultě. Návrh na zřízení komise je i na programech řádných schůzí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO požádalo o mimořádnou schůzi kvůli zřízení vyšetřovací komise k loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ji svolala na středeční odpoledne.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová zdůvodnila na sněmovním plénu podání podnětu argumentem, že i po čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru o postupu policie zejména před tragickou událostí zůstala řada nezodpovězených otázek. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odpoledne na tiskové konferenci řekl, že je právem opozice mimořádnou schůzi svolat. Uvedl, že se nebrání otevřené diskusi, nechce ale, aby se tragédie stala zpolitizovaným tématem.

Se Schillerovou nesouhlasil při jednání Sněmovny člen bezpečnostního výboru a poslanec vládního hnutí STAN Petr Letocha. Uvedl, že v současnosti vznik komise nepodporuje.

„Bílá místa zůstávají,“ řekla Schillerová. Jde podle ní zejména o operační řízení před střelbou. „Chceme, aby se odpovědi našly a aby se pojmenovalo, co se stalo, proč se to stalo a hlavně proč to tak dopadlo,“ uvedla předsedkyně klubu.

Návrh na zřízení komise je i na programech řádných schůzí. Opakované snahy poslanců ANO o jeho projednání na plénu dolní komora odmítla. Podle kuloárových informací ČTK teď není vyloučena ani možnost, že by poslanci návrh ohledně komise posoudili na řádné schůzi, která začne v úterý odpoledne, a to ještě před svolanou schůzí mimořádnou.

Letocha zdůraznil, že si není vědom toho, že by ve výboru zástupci policie některou z otázek nezodpověděli. „Nemyslím si, že bychom tady měli v tuto chvíli nějaká bílá místa,“ poznamenal. Bezpečnostní výbor se bude tématu podle Letochy dál věnovat a požadavek na zřízení vyšetřovací komise mu nyní, jak uvedl, smysl nedává. Nevyloučil vznik komise v případě, že by se objevily nové závažné skutečnosti.

Kvůli střelbě, jejímž strůjcem byl student fakulty, zemřelo před půl rokem 14 lidí a dalších 25 jich bylo zraněno. Policie případ před několika dny odložila. Pachatel, který předtím zavraždil muže a kojence v Klánovickém lese na okraji Prahy a svého otce v Hostouni na Kladensku, spáchal po útoku na fakultě sebevraždu. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství.

Doporučované