Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Pořad 168 hodin končí. Nečekala jsem to, napsala moderátorka Fridrichová

Foto: Česká televize

Moderátorka Nora Fridrichová.

aktualizováno •

Česká televize nebude od podzimu vysílat pořad, který vysílala každou neděli od září roku 2006. Novináře, kteří jej připravovali, chce zapojit do jiných projektů v rámci publicistiky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Konec pořadu 168 hodin oznámila Česká televize (ČT) ve čtvrtek ve své tiskové zprávě s tím, že na jeho ukončení se dohodl generální ředitel ČT Jan Souček s vedením zpravodajství a programu.

Dle tiskové zprávy bude moderátorka a dramaturgyně pořadu Nora Fridrichová spolu s reportéry redakce 168 hodin na Kavčích horách zůstávat. V nadcházejících dnech se má jednat o jejich zapojení do výroby publicistiky televize.

Sama Fridrichová se ke konci „svého“ pořadu vyjádřila s odstupem několika hodin na síti X: „Je mi moc líto, že 168 hodin končí, dozvěděla jsem se to včera a nečekala jsem to. Jsem vděčná, že jsem se na nich mohla celých 18 let podílet. Pořad se pravidelně držel v TOP 10, patřil k nejsledovanějším publicistickým pořadům v ČT a těšil se vaší trvalé přízni. Děkujeme vám!“

Česká televize ve své zprávě napsala, že se pořad již dříve „potýkal i s kritikou Rady ČT, která v posledním období opakovaně konstatovala porušení Kodexu ČT“.

„K finálnímu rozhodnutí ukončit výrobu pořadu 168 hodin přispělo i dění z posledních dnů, které se pořadu bohužel také týká a které nepoškozuje jen pořad samotný, ale nestaví do dobrého světla ani Českou televizi,“ uvedl generální ředitel ČT Jan Souček.

Dle tiskové zprávy se pořad odchýlil od původně zamýšleného formátu zpravodajsko-publicistického pořadu. Ten měl vždy mapovat dění uplynulého týdne. „Přípravu pořadu 168 hodin provázely i stále častější vnitroredakční spory o obsah a zpracování reportáží,“ uvedl Petr Mrzena, ředitel zpravodajství a publicistiky.

„Pořad 168 hodin si o zrušení koledoval už delší dobu, protože se příliš často strefoval do politiků, kterým to pochopitelně vadilo. To by ale asi nevadilo, i to je role veřejné služby, pokud je tedy kritika či ironie oprávněná. V posledních letech ale stále častěji vysílal tendenčně laděné reportáže a ty se opravdu nedají skrýt pod komentář či glosování událostí uplynulého týdne,“ řekl ČTK mediální expert Jan Potůček. „Když k tomu připočteme fakt, že nový generální ředitel ČT nechce mít problémy s Radou ČT, jaké měl jeho předchůdce, logicky muselo k tomuto kroku dojít. Otázkou zůstává, jaké pnutí to vyvolá v redakci zpravodajství a publicistiky. Nemyslím si, že to tvůrci 168 hodin přejdou mlčky,“ dodal.

Podle odborného novináře serveru Digizone Filipa Rožánka ke konci pořadu zřejmě přispělo nové bulvární propírání kauzy bývalého šéfredaktora publicistiky Marka Wollnera. „Řekl bych, že bulvární propírání kauzy Wollner, kterou znovu vytáhla na světlo @JulieMontek (Lucie Hrdá), reakce manželky Marka Wollnera na serveru Život v Česku a Marka Wollnera samotného na Expresu, a poté finále v podobě reakce Nory Fridrichové v Blesku,“ uvedl na síti X.

Fridrichová byla v minulosti obviněna ze šikany podřízených, což ale vyšetřovací komise ČT nepotvrdila. Moderátorka naopak před dvěma lety obvinila Wollnera ze sexuálního obtěžování kolegyň. V minulých dnech se na veřejnost dostal údajný protokol s výpověďmi svědků proti Wollnerovi, včetně Fridrichové. Obsahuje i záznam její konverzace s Wollnerem s vulgárními výrazy a narážkami.

Doporučované