Hlavní obsah

Závada na římse se nemusela odhalit, říká pojišťovna k neštěstí v Lazarské

Foto: Matěj Nejedlý, Seznam Zprávy

Podle majitele budovy bylo důvodem pádu římsy extrémní počasí.

aktualizováno •

Kvůli pádu střešní římsy na zastávku v pražské Lazarské ulici zemřel 46letý cizinec. Policie teď neštěstí prošetřuje pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Budova, ze které římsa odpadla, patří společnosti Pojišťovna VZP.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve čtvrtek došlo v pražské ulici Lazarská k tragické nehodě. Na tramvajovou zastávku spadl kus střešní římsy, který zasáhl 46letého muže. Ten na místě zraněním podlehl. Budova, ze které část římsy odpadla, patří společnosti Pojišťovna VZP, což je dceřiná firma Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Policie případ prošetřuje pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Na sociální síti X dnes potvrdila věk zesnulého cizince s tím, že už vyrozuměla jeho rodinu.

„Při posuzování odpovědnosti za smrtelný úraz bude nutné zjistit, čím bylo způsobeno oddělení římsy. Obecně v takovém případě hradí vzniklou škodu majitel budovy, a to za podmínky, že odloučení její části bylo v důsledku vady budovy nebo nedostatečného udržování budovy. Jelikož budova byla v nedávné době rekonstruována, nelze vyloučit i odpovědnost společnosti, která rekonstrukci realizovala. Je tedy nutné zjistit, zdali k této tragické události došlo nedostatečným udržováním budovy, chybnou rekonstrukcí, nebo vlivem mimořádného počasí,“ řekl Seznam Zprávám advokát Adam Valíček.

Budova prošla rekonstrukcí, závada se poznat nemusela

Předseda představenstva PVZP Robert Kareš Seznam Zprávám v pátek řekl, že společnost neštěstí prošetřuje. S rodinou zemřelého cizince se pokouší zkontaktovat. Dodal, že budova byla rekonstruována bývalým vlastníkem a pojišťovna ji po zakoupení nechala před čtyřmi lety znovu opravit.

„Původní vlastník dělal komplexní rekonstrukci fasády asi před osmi nebo deseti lety. Když jsme budovu koupili my, tak jsme udělali znovu všechny možné sondáže, opravovali jsme některé části. Plus jsme samozřejmě opravovali vnitřek budovy. Střecha je také prolezlá, takže se to řeší. Problém těchto starých budov jsou předsazené římsy, což je technologie 120 až 150 let stará. Teoreticky se může něco uvolnit a nemusí se to poznat,“ uvedl.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Část budovy, ze které ve čtvrtek spadla římsa.

Pojišťovna situaci a úhradu škody řeší i se stavební firmou, která budovu opravovala. „Když se podíváte na spadlý prvek, tak vypadá jako nový, ale tam se to vyloženě nepozná. Já osobně jsem se na to explicitně ptal a skutečně mi bylo řečeno, že veškeré prvky probíhaly technikou sondáže. Stavaři jsou přesvědčeni o tom, nebo to tvrdí, že když to rekonstruovali, tak to neneslo znaky toho, že by tam bylo něco špatně,“ dodává Kareš.

Část římsy spadla ve čtvrtek okolo poledne při prudkém přívalovém dešti a silném větru na zastávkový přístřešek. Stavební úřad Prahy 1 majiteli po neštěstí nařídil provést na domě zabezpečovací práce.

Aktualizovali jsme o nové vyjádření předsedy představenstva PVZP Roberta Kareše.

Doporučované