Hlavní obsah

Policie: Při odpalu pumy na Mostecku se asi nepodaří vyhnout škodám na majetku

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Práce na likvidaci munice začnou v úterý po uplynutí doby, kdy by mohla samovolně vybuchnout. Zastavenou výrobu Unipetrolu, sídlícího blízko nalezené pumy, by měly nahradit nouzové zásoby hmotných rezerv půjčené státem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při řízeném odpalu letecké pumy v chemickém areálu v Záluží u Litvínova se zřejmě nepodaří vyhnout škodám na majetku, 20 metrů od munice se nacházejí nadzemní produktovody. Na webu to v pondělí uvedla Irena Pilařová z Policejního prezidia.

„I přesto, že se snažíme utlumit veškeré účinky výbuchu této velké letecké pumy a podstupujeme velká rizika tím, že se pyrotechnici budou pohybovat v její těsné blízkosti, nevyhneme se zřejmě materiálním škodám. Například již ve vzdálenosti 20 metrů od pumy se nacházejí nadzemní produktovody (trubkové vedení chemičky),“ informovala.

S municí se nesmí kvůli speciálnímu časovači hýbat do úterních 13:00, pokud nenastane samovolný výbuch, mohli by pyrotechnici k řízenému odpalu podle Pilařové přistoupit ve čtvrtek, nebo v pátek.

„Z důvodu bezpečnosti je nutné, aby u pumy pracoval co nejmenší počet pyrotechniků, a to dva až tři. Kvůli vysokému ohrožení budou také sami obsluhovat hasičskou techniku,“ popsala mluvčí. Aby se likvidace nemusela přerušovat, bude se podle ní na místě střídat celá pyrotechnická komise, tedy deset nejzkušenějších pyrotechniků.

Okolí pumy pyrotechnici obloží do výše pěti metrů velkoobjemovými pytli s pískem. Přímo k pumě naloží asi 400 vaků, val by měl mít tloušťku mezi pěti a šesti metry. O něco dál pak pyrotechnici vystaví další barikádu.

Pilařová ale upozornila, že pokud se utlumí tlakový účinek utěsněnou barikádou, zvýší se naopak seizmický, tedy zemětřesný účinek, který se v tomto konkrétním případě ještě znásobuje vysokou hladinou spodní vody. „Z uvedeného důvodu ochrannou schránku hermeticky neutěsníme a tlakovou vlnu částečně budeme směřovat mimo areál do bezpečného prostoru,“ doplnila mluvčí.

Pyrotechnická služba podle Pilařové postup konzultovala jak v rámci pyrotechnické komise, tak i se zahraničními kolegy z Německa a Polska, kteří mají s podobnou municí více zkušeností. Radila se i s historiky z Národního technického muzea a s odborníky z přilehlé chemičky.

Areál chemických výrob Chempark Záluží je největším v Česku a patří společnosti Orlen Unipetrol. Sídlí v něm několik desítek významných chemických i servisních firem, denně se v něm pohybuje kolem 6500 zaměstnanců ze 180 firem.

Doporučované