Hlavní obsah

Počasí zavřelo 40 železničních tratí i D1 na Karvinsku

Foto: Filip Žídek

Povodně 2024.

V Česku jsou kvůli počasí komplikace na silnicích i na železnici. Je uzavřeno asi 40 železničních tratí, řada na Jesenicku. Problémy jsou na silnicích na řadě míst, podle dopravních informací policie i kvůli popadaným stromům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku je kvůli počasí uzavřeno asi 40 úseků železničních tratí, mnohé na Jesenicku. Největší problémy jsou v železniční stanici Studénka, kde voda zaplavila páteřní železniční koridor Praha–Ostrava. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. V průběhu soboty podle něho hasiči na železnici zasahovali asi u 130 událostí.

Některé tratě uzavřeli hasiči preventivně, jiné jsou zaplavené nebo jsou na nich popadané stromy. Třeba na Jesenicku dnes dopoledne pracovníci všechny uzavřené úseky projdou a postupně je budou zprovozňovat.

Ve Studénce zaplavila trať voda. Mezi Studénkou a stanicí Jistebník na koridoru mezi Olomoucí a Ostravou provoz stojí. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně.

Pokud to není nezbytně nutné, hasiči podle Kavky doporučují lidem nikam necestovat.

Kvůli spadaným stromům byl přerušený provoz vlaků v úsecích tratí mezi Jihlavou a Brnem, Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí a Táborem a Horní Cerekví. Jsou to části tratí mezi Studencem a Rapoticemi na Třebíčsku, Jihlavou a Batelovem na Jihlavsku a Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem. České dráhy na těchto tratích zatím předpokládají obnovení vlakových jízd po 8:00.

V Olomouckém kraji zůstává kvůli záplavám uzavřeno několik silnic včetně silnice první třídy od Jeseníku do Mikulovic, u obce Lipová-lázně či Vápenná voda podemlela silnici. Problémy jsou na silnicích podle dopravních informací policie i kvůli popadaným stromům. Kvůli záplavám jsou uzavřeny některé železniční úseky, jako například z Šumperka do Kout nad Desnou, z Bludova na Krnov či z Žulové do Javorníku.

V Bohumíně na Karvinsku je kvůli zaplavení uzavřena dálnice D1. Podle policie už je uzávěra v obou směrech. Jak dlouho omezení potrvá, není jasné.

Dále voda zaplavuje silnici z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Autobusy brněnského dopravního podniku od soboty nezajíždí do středu Bílovic nad Svitavou. U kostela se utrhl svah pod silnicí, zůstane zatím neprůjezdná. Autobusy neprojedou ani Žebětínskou ulicí v Brně-Kohoutovicích. Důvodem je větší množství popadaných stromů.

Uzavřena je část silnice v Nitranské ulici poblíž sběrného dvora, kde se vylévá potok Zacharka. Od soboty je neprůjezdná silnice mezi částmi Kotojedy a Vážany.

Voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Česká Ves se zhruba 2500 obyvateli je odříznutá od světa.

Doporučované