Hlavní obsah

Plošné testy poslanců na drogy? Nemáme s tím problém, uvedla Schillerová

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Hnutí ANO by v eurovolbách získalo šest mandátů, stejně tak koalice Spolu, vyplývá z průzkumu STEM. Podle Aleny Schillerové bude nyní nutné přesvědčit voliče, že i volby do Evropského parlamentu jsou důležité.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Eurovolby by vyhrálo hnutí ANO s 23,1 % hlasů. Druhé místo by obsadila koalice Spolu se ziskem 21,5 %, třetí by skončilo hnutí STAN s 10,3 % hlasů. Ukazuje to květnový volební model agentury STEM/MARK pro CNN Prima News.

Mezi dalšími subjekty, které by získaly mandát v Evropském parlamentu, se na čtvrtém místě umístila koalice SPD a Trikolora (9,5 %), páté místo obsadili Piráti (9,4 %) a šestá koalice Stačilo! s KSČM (8,1 %).

Koalice Přísaha a Motoristé by se do europarlamentu těsně nedostala (4,7 %). Ředitel agentury STEM/MARK, Martin Buchtík zároveň v komentáři k předvolebnímu výzkumu upozornil na to, že začátek kampaně o něco opozdilo probíhající mistrovství světa v hokeji. Určující pro konečné rozložení hlasů podle něj bude také to, s jakým ziskem skončí tzv.„recesistické strany“.

„Teď se láme chleba“

Při přepočtu na mandáty by ANO obsadilo v Evropském parlamentu šest z celkových 21 křesel. Stejný počet mandátů by získala i koalice Spolu. Po třech křeslech by následně obsadili Starostové a po dva mandáty by získalo SPD s Trikolorou, Piráti i Stačilo!.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová dnes v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové uvedla, že hnutí bude muset nyní přesvědčit co nejvíce svých voličů o tom, že jsou evropské volby důležité, což si podle ní řada z nich nemyslí.

„Je to o tom, jestli se nám podaří teď v  posledním týdnu zmobilizovat naše voliče, protože dlouhodobý trend je takový, že naši voliči trošku podceňují evropské volby. Mají pocit, že ten Brusel je 1100 km daleko, takže se jich to netýká,“ uvedla v reakci na volební výsledky.

„Ale teď se láme chleba, teď se láme chleba o tom, jestli budou jezdit v autě na benzin, jestli si budou muset zateplovat domy, jestli budou muset mít povinně kotle, které jim nadiktuje Brusel, jestli tady budeme mít uprchlíky,“ dodala s tím, že jednotliví kandidáti koalice Spolu se v mnoha důležitých otázkách rozcházejí.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) jsou ale strany schopné se mezi sebou navzájem domluvit.

„My nezastíráme, že na některé věci máme jiné názory, ale mnohem víc je toho, co nás spojuje. A to je to samé v koalici Spolu i tady v České republice. Já jsem byla na kandidátce s Markem Bendou tady v Praze. Asi byste nás nepodezírali z toho, že máme na všechno úplně stejný názor, ale přesto všechno právě voliči oceňují tu schopnost se domluvit, domluvit se už před volbami a najít ten společný jmenovatel,“ uvedla Adamová s odkazem, že tím je pro koalici bezpečná Evropa.

Schillerová nevěří, že policie o drogách ve Sněmovně neinformovala dříve

Jedním z témat byl i nález drog na toaletách Poslanecké sněmovny, na který Seznam Zprávy upozornily v minulém týdnu. Pekarová Adamová dnes během debaty uvedla, že ředitel její kanceláře Petr Pelc podstoupil v pátek test na drogy s negativním výsledkem, čímž považuje celou věc za uzavřenou.

„Myslím si, že u nás v klubu by s tím nikdo neměl problém, aby se nechal otestovat, nicméně tady v tom případě samozřejmě nejde jenom o poslance. Tou budovou procházejí asistenti, zaměstnanci i novináři a celá řada dalších osob, návštěv. Takže to, kdo to mohl užívat, to je teď už asi velmi těžko zjistitelné, když sama policie řekla, že toho nebyla schopna ani na základě kamerových záznamů,“ komentovala kauzu Pekarová Adamová.

To, že nebyla informována ze strany ochranné služby bezprostředně po nálezu, považuje za znepokojivé a závažné. „Beru to za selhání ochranné služby. Ostatně i ministr vnitra hovořil o tom, že došlo k chybě,“ doplnila předsedkyně dolní komory.

Podle Schillerové ale není možné, že by Pekarovou ochranka o incidentu neinformovala dříve. „Nevěřím tomu, že neinformovali. Já jsem byla jako chráněná osoba informována o mnohem méně závažných věcech,“ řekla Schillerová.

S plošným testováním by poslanecký klub ANO podle ní neměl problém. „Když taková dohoda bude, já říkám, že půjdu jako jedna z prvních, pokud taková dohoda bude napříč, tak já ji podpořím,“ dodala.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Letošní volby do Evropského parlamentu proběhnou v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči si zvolí 21 europoslanců na dalších pět let.

Doporučované