Hlavní obsah

Platy politiků i soudců vzrostou o 6,95 procenta, rozhodla vláda

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců porostou. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců se zvýší o 6,95 procenta. Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, se využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici.

Článek

Platy vrcholných politiků i soudců a státních zástupců se příští rok zvýší o 6,95 procenta. Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, se využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici, bude to až 700 milionů korun. Schválila to vláda, sdělilo ČTK Ministerstvo práce, které návrh předložilo.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání kabinetu informoval o růstu platů o 6,9 procenta. Podle něj zvýšení platů odpovídá vývoji mezd v celé společnosti. Neobává se toho, že soudci rozhodnutí vlády znovu napadnou u Ústavního soudu.

Podle deníku Blesk je součástí schváleného návrhu i zavedení finančních náhrad pro manželku prezidenta, které se budou vyplácet z prezidentových náhrad. Pro příští rok by náhrada pro první dámu měla být zhruba 100 000 korun měsíčně, uvedl deník s odvoláním na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo původně navrhovalo, aby se náhrada pro partnerku prezidenta vyplácela nad rámec těch pro hlavu státu. Prezident Petr Pavel minulý týden uvedl, že žádal ministerstvo o převedení části svých náhrad na manželku, ne o peníze navíc. Návrh na náhrady pro první dámu vyvolal kritické reakce opozice.

Návrh na růst platů musí ještě schválit zákonodárci. Kupka řekl, že vláda chce s opozicí jednat o podpoře pro svůj návrh. Za důležité považuje schválit zákon před koncem roku, aby bylo zřejmé, jak bude v příštím roce odměňování soudců i politiků nastaveno. Opoziční hnutí ANO nicméně už oznámilo, že chce navrhnout zmrazení platů politiků na pět let. Ve středu kvůli tomu poslanci hnutí požádali o svolání mimořádné schůze Sněmovny.

Předseda ANO Andrej Babiš návrh označil za neskutečný a neomluvitelný. „Jestli chce vláda skutečně dýchat se společností, podpoří můj návrh na zmrazení platů politiků na příštích pět let,“ napsal na sociální síti X v narážce na Kupkův komentář k plánu na zvýšení platů, že politici musí dýchat se společností.

„Je pochopitelné, aby politici, soudci i státní zástupci sledovali vývoj průměrných mezd ve veřejném sektoru i v celé ekonomice,“ řekl také Kupka. Vláda podle něj rozhodla o tom, že by všem třem těmto skupinám měly platy vzrůst o stejné procento. Původní návrh počítal s růstem platů o 13,7 procenta, kritizovali ho opoziční i vládní politici.

Kupka se neobává toho, že soudci vládní rozhodnutí znovu napadnou. Za silný argument považuje to, že návrh počítá se solidaritou uvnitř justice, kdy část peněz vyčleněných na růst platů soudců a státních zástupců dostanou administrativní pracovníci, kteří jsou podle ministra nedostatečně ohodnoceni.

Související témata:

Doporučované