Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Tři piva musejí stát „balík“. To jsou návrhy, jak omezit pití

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

V Česku vzniká návrh opatření k omezení pití alkoholu.

Vyšší ceny za alkohol, reklamy jen po desáté hodině večer nebo přísnější tresty za prodej mladistvým patří mezi návrhy, které mají za cíl omezit pití v Česku.

Článek

Rozhovor si můžete také poslechnout v audioverzi.

Česko vyhlásilo boj závislostem. Loni v dubnu vláda přijala Akční plán politiky v oblasti závislostí. Teď proto vzniká soubor opatření, který má za cíl snížit spotřebu alkoholu.

Materiál připravuje tým expertů a politiků. Možné změny se dotýkají vyššího zdanění alkoholu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a tím jeho zdražení –, omezení reklamy nebo třeba přísnějších postihů obchodníků, kteří při prodeji nerespektují hranici 18 let.

Nepopulární kroky před volbami

Návrh by měl tým předložit k připomínkám na začátku podzimu. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se ale některé změny budou prosazovat těžko - nejsou totiž politicky populární. A blíží se volby.

„Teď už jsme v druhé půlce sněmovního běhu, takže všichni politici se trochu zdráhají. Zaznívají názory, jestli vůbec se dá ještě něco prosadit,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Platí, že je Česko zemí pijanů?

Dlouho jsme byli v počtu vypitého alkoholu na prvním místě, teď jsme na třetím mezi světovou „elitou“. Máme velký problém u náctiletých, naše číslo je nejhorší v Evropě. Spotřeba jde sice všude trošku dolů, protože mladí tráví víc času v digitálním světě, díky tomu se pije méně. Ale pořád zůstáváme na prvním místě.

Celkem máme 800 tisíc lidí, kteří pravidelně pijí nadměrné dávky alkoholu. Zdravotní a sociální dopady jsou samozřejmě významné. Uvádí se, že nás to stojí kolem 50 až 60 miliard ročně.

Anketa

Jste pro citelné zdražení alkoholu?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 41445 čtenářů.

Připravujete návrh opatření k omezení alkoholu. Dá se určit nějaká jedna oblast, kde máme momentálně největší problém?

Týká se těch náctiletých. Ukazuje se, že počty těch, kteří pravidelně užívají vyšší dávky alkoholu před šestnáctým rokem, korelují se vznikem závislostí na čemkoliv – i na nelegálních látkách. Uvádí se, že u takových lidí je až osmkrát vyšší riziko. Mluvíme přitom o přibližně 20 procentech dětí.

První alkohol? Od rodičů

Co se s tím dá dělat?

Jedna z věcí, kterou chce vytvořit akční plán, je trvalá, každoroční kampaň s cílem zlepšit informovanost rodičů dospívajících. 95 procent dětí má totiž první zkušenost s alkoholem už ve 13 letech, většinou ho dostanou od rodičů nebo příbuzných.

Je potřeba posunout věk první zkušenosti s alkoholem za šestnáctý rok. A pobavit se ve společnosti o tom, jaká jsou rizika, pokud nastane příliš brzy.

Na úterní konferenci o alkoholu a dětech jste zmiňoval také dostupnost alkoholu pro mladé lidi…

Trošku se to zlepšilo, ale pořád se nám nedaří dodržování pravidel vymáhat. Mohlo by pomoct, pokud by za porušení byla možnost místo pokuty vzít oprávnění k prodeji. Jenomže to by musel někdo mít odvahu to udělat.

Častá prostupnost není jenom v restauracích nebo malých večerkách, ale i v řetězcích, kde jsou prodavačky bonifikované za rychlost. Nikdo to nechce moc slyšet, ale je to opravdu významný problém. Několik tisíc dětí ročně kvůli tomu končí na JIPkách.

Což je mnohem víc než v případě drog, o kterých se v souvislosti s mladistvými často mluví.

Ano. Kvůli HCC na JIP skončilo necelých 100 dětí za rok, kvůli alkoholu přibližně 2000.

Máme ale taky 500 úmrtí za rok na pouhé předávkování, dalších 7000 lidí ročně umírá na následky dlouhodobého pití. Jsou to obrovská čísla, která s sebou nesou rakoviny a cirhózy jater, srdeční onemocnění, ale i třeba často ztráty zaměstnání v předdůchodovém věku.

Nás všechny to stojí spoustu peněz. Významnou roli hraje právě cena, tedy i výška spotřební daně.

Vyšší ceny za alkohol

Mohl byste být konkrétnější? Jak by se spotřební daň a ceny mohly změnit?

Nechci říkat konkrétní číslo, netroufnu si to říct „od pasu“. Ale alkohol by například neměl být dostupný dospívajícímu člověku s kapesným tak, aby se mohl několikrát za měsíc opít. Alkohol by měl být taky dražší než nealkoholické nápoje.

Máte o tom už nějakou trochu bližší představu?

Zatím ne. Chci návrh během léta zpracovat s ekonomy, musí odpovídat situaci v České republice. Vždycky totiž zároveň bojujete s černým trhem.

V restauraci je ale často pivo ve srovnatelném objemu levnější než voda. Jsou přitom země, které jsou sice bohaté, ale tři piva v nich stojí hodně peněz. Pokud ta opatření chceme dělat, tohle je cesta.

Například u cigaret tvoří dvě třetiny ceny spotřební daň. Alkoholické nápoje jsou ale velmi různorodé, je otázka, jestli se daň nemá odvíjet od procenta nebo gramáže alkoholu.

Bylo by funkční, kdyby pravidla pro alkohol fungovala podobně pro cigarety?

Zcela zásadně by to snížilo frekvenci užívání. To víme z dat.

„Všichni politici se trochu zdráhají“

Jakým způsobem návrhy chcete do legislativy dostat?

Teď už jsme v druhé půlce sněmovního běhu, takže všichni politici se trochu zdráhají. Zaznívají názory, jestli vůbec se dá ještě něco prosadit. Myslím si, že část návrhů půjde do Plánu legislativních prací.

Můj přesah není jedna „Sněmovna“. Ale to neznamená, že nemá vzniknout věcný záměr zákona a změny, které by prošly vládou. Část by taky mohla projít přímo poslaneckými návrhy.

O jaké zákony konkrétně jde?

Jde hlavně o Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Občas se mu nesprávně říká tabákový zákon, zabývá se ale všemi návykovými látkami vyjma hazardu. Teď je také otevřený zákon o reklamě, nabízí se pobavit o tom, jestli v něm neudělat nějaké změny.

Reklamy v TV jen v noci

V čem by měly spočívat?

Část poslanců říká, abychom udělali nějaké časové omezení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ aby reklamy na alkohol neběžely v době, kdy se na televizi koukají děti. Mluvilo se o tom už desítky let zpátky. Nevím, jestli je to reálné, ale někteří poslanci o tom mluví sami. Mohl by tak vzniknout poslanecký návrh. Piráti navrhovali varování na etiketách, ale to mi přijde jako hodně složitá debata.

Jiná debata je zase o tom, kde všude se prodává alkohol a do kdy. Nebo jestli se mají prodávat třeba volné panáky na benzínkách – něco jiného je prodat láhev a panáka.

„Propadá se rozpočet“

Už jste naznačoval, že omezení alkoholu je výbušné téma, do kterého se mnohým politikům nebude chtít. Nakolik je podle vás reálné zmiňované návrhy prosadit?

Nevím. Ale mně musí být jedno, co si politici myslí. Musím říkat, co považuji za dobré doporučení. Omezení alkoholu je navíc v akčním plánu, který schválila vláda loni v dubnu.

Tak jinak –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ máte představu o tom, co byste skutečně do voleb mohli stihnout?

Legislativní plány prací se samozřejmě dají zvládnout, jiná věc je prosadit konkrétní zákon. Poslanci říkají, že se dá stihnout to, co uděláme do začátku podzimu. Uvidíme, na čem najdeme shodu.

Myslím, že o reklamě se mluví, spotřební daň je složitější. Doufám, že přesvědčím politickou reprezentaci, že neudělat žádné opatření ohledně tabáku a tím pádem i alkoholu by byla velká chyba, kterou si nemůžeme dovolit. Když pominu to, že to považuji za správné, je faktem, že se nám kvůli černému trhu s tabákem propadá státní rozpočet. A jestli nechceme mít další propady v rozpočtu, nemůžeme to nechat bujet.

Regulace ale nejsou všechno. Vždycky musí být nějaká síť pomoci. Máme ji dobře nastavenou u drog, ale u alkoholu ne. Lidé si v průměru chodí říct o pomoc o 15 až 20 let později.

V čem je problém?

Síť pomoci je špatně nastavená, je malá a hlavně neobsahuje typy intervencí, které zachycují lidi včas. A to je naprosto zásadní, je to jeden z důvodů, proč máme takové množství pijanů.

Doporučované