Hlavní obsah

Petříček a Buzková opouštějí SOCDEM, nesouhlasí se směřováním strany

Foto: Jan Mihaliček

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček odchází ze SOCDEM.

Někdejší ministři Tomáš Petříček a Petra Buzková odcházejí ze Sociální demokracie (SOCDEM). Nesouhlasí s dalším směřováním strany. Nová šéfka sociálních demokratů Jana Maláčová plánuje jít do voleb s levicovou koalicí.

Článek

Bývalý šéf diplomacie Tomáš Petříček na síti X napsal, že oznámili ukončení členství, protože nesouhlasí se směřováním nastoleným na sobotním sjezdu strany. Nástupkyní Michala Šmardy v čele SOCDEM se o víkendu stala bývalá ministryně práce Jana Maláčová, která plánuje jít do voleb s levicovou koalicí.

Petříček, který byl ministrem v menšinové vládě sociálních demokratů s ANO, uvedl, že jeho cesta s někdejší ČSSD se rozchází po více než 20 letech. „Společně s Petrou Buzkovou jsme dnes oznámili ukončení členství v Sociální demokracii, jejíž další směřování, nastolené na sobotním sjezdu strany, zásadně nesdílíme,“ uvedl. Buzková byla ministryní školství v letech 2002 až 2006. Maláčová na síti X uvedla, že Buzkové i Petříčkovi děkuje za jejich práci a přeje jim vše dobré.

Maláčovou zvolil sjezd v Hradci Králové zhruba 66 procenty hlasů. Její protikandidát, bývalý ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier, před sjezdem varoval před úmyslem Maláčové spolupracovat s antisystémovou levicí včetně komunistů.

Maláčová v kandidátském projevu uvedla, že jejím cílem je do sněmovních voleb vybudovat širokou levicovou koalici, „která bude bránit dalšímu ožebračování lidí“. Vzorem pro ni je francouzské levicové uskupení Nová lidová fronta (NFP). Delegátům řekla, že v případě vybudování levicové aliance sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM.

Sociální demokraté mají stále v platnosti takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje spolupráci s komunisty. Usnesení zapovídá spolupráci s extremistickými stranami, konkrétně jmenuje KSČM. Případnou revizi bohumínského usnesení Maláčová na dotaz ČTK označila za předčasnou otázku, která není na stole.

Doporučované