Hlavní obsah

Pavel: Návrh rozpočtu na příští rok jde správným směrem, obsahuje priority vlády

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Vláda má příští týden schválit základní parametry rozpočtu. Ilustrační snímek.

Podle prezidenta Petra Pavla návrh rozpočtu na příští rok zohledňuje základní priority a dodržuje sliby vlády. Může se změnit struktura některých rozpočtových kapitol kvůli povodním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Návrh rozpočtu na příští rok jde správným směrem, zachovává základní priority vlády a požadavek na transparentnost. Na síti X to uvedl prezident Petr Pavel, který se sešel s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Uvítal, že kabinet nepodlehl pokušení a chová se zodpovědně ve volebním roce.

„Rozpočet zohledňuje priority staveb silnic, dálnic a železnic a výrazně posiluje investice. Vláda v rozpočtu také plní slib výdajů na obranu a priority ve vědě, výzkumu a vzdělávání,“ uvedl prezident.

Pavel zároveň šéfa statní kasy požádal, aby využil rok před sněmovními volbami k práci na opatřeních pro konsolidaci veřejných financí, která budou připravená pro příští vládu. „Aby nový kabinet mohl ihned navázat prvními kroky v cestě ke zlepšování veřejných financí,“ dodala hlava státu.

Stanjura po jednání řekl, že očekává, že vláda příští týden schválí základní parametry rozpočtu v navržené podobě, takže schodek bude navržených 230 miliard korun. Podle ministra se ale může měnit struktura některých rozpočtových kapitol, když peníze budou třeba víc na opravy po povodních než na nové investice.

Proti aktuálnímu návrhu vystoupili například koaliční Piráti, kterým v rozpočtu chyběly peníze na dostupné bydlení. Minulý týden ale šéf strany Ivan Bartoš uvedl, že poslední jednání o rozpočtu bylo úspěšné.

Prezident už dříve avizoval, že se zúčastní jednání kabinetu, na kterém bude rozhodovat o návrhu rozpočtu. Uvedl ale, že rozhodně není v roli, aby vládě kontroloval, jak zpracovává nebo navrhuje rozpočet.

V rozhovoru s ČTK Pavel na konci července řekl, že důvodem pro veto rozpočtu na příští rok by bylo, kdyby v něm vláda ignorovala své stanovené priority. Za zásadní považuje také transparentnost, aby jednotlivé složky rozpočtu na příjmové či výdajové straně byly naprosto jasné a srozumitelné.

Doporučované