Hlavní obsah
Online

Takový byl 17. listopad 2022: Za svobodu, Ukrajinu i proti systému

Sledujte přímý přenos Koncertu pro budoucnost, který probíhá na Václavském náměstí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česko si připomnělo 33 let od počátku pádu komunistického režimu. Události 17. listopadu se slavily nejen v hlavním městě, kde byl připravený bohatý program. Sváteční dění jsme sledovali v online reportáži.

Článek

To nejdůležitější z dnešního dne:

  • Na Národní třídu i letos přišly desítky politiků, včetně premiéra a ministrů. Položit květiny dorazili i mnozí prezidentští kandidáti. Průběh oslav si můžete prohlédnout ve fotogalerii.
  • Konala se i protivládní demonstrace, která na čas omezila dopravu v centru Prahy. Tisíce lidí mířily k budově České televize a žádaly ji, aby pustila jejich nahrávku. ČT to odmítla. Fotogalerii z protestu najdete zde.
  • Do nočních hodin probíhal na Václavském náměstí v Praze Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupila mimo jiné i ruská kapela Pussy Riot. Přenos z koncertu najdete v úvodním videu.
  • Přečtěte si komentář k 17. listopadu od Jana Lipolda: Havel řekl, jaké bude Česko 2029. Nemýlil se, chyba je jinde.
  • Redakci Seznam Zpráv dala k výročí sametové revoluce rozhovor slovenská prezidenta Zuzana Čaputová, zveřejnili jsme též interview s čínským disidentem Samuelem Chu.
  • Koncert pro budoucnost skončil, děkujeme za pozornost

    Pětihodinový program, který připravili pořadatelé v rámci Koncertu pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, právě skončil.

    Redakce Seznam Zprávy děkuje za pozornost, rovněž končí dnešní on-line přenos.

  • Cenu Paměti národa získala podporovatelka partyzánů i ukrajinský disident

    Cenu Paměti národa dnes v Národním divadle v Praze získalo pět osobností z Česka, Slovenska a Ukrajiny, které vzdorovaly komunismu nebo nacismu. Ocenění dostala například žena, která podporovala za druhé světové války partyzány, nebo ukrajinský disident, který strávil sedm let v pracovním táboře a pět let ve vyhnanství v Kazachstánu. Ocenění každoročně uděluje společnost Post Bellum pamětníkům zlomových momentů minulého století (více zde).

    Cenu obdržela například Marie Susedková, která za pomoc svému bratranci strávila dva a půl roku v komunistických pracovních táborech. Jak vzpomíná na výslechy, kterým ji vyšetřovatelé podrobovali? A jak se se zážitky z 50. let vyrovnala? Pusťte si náš podcast 5:59.

  • Na Václavském náměstí koncertují Pussy Riot

    Mikrofonu se chopily členky ruské punkové kapela Pussy Riot.

    Její členky vykřičely do plného Václavského náměstí kritiku Putina, která odkazovala i k jejich vystoupení v Moskvě před deseti lety, za něž si vysloužily tvrdé tresty. Připomínaly i to, že v Rusku stále žijí lidé, kteří vědí o protestu osmi statečných, kteří vyšli v srpnu 1968 na Rudé náměstí protestovat proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

    Členka Pussy Riot Olga Borisovna nedávno poskytla rozhovor Seznam Zprávám, nabízíme ho v přiloženém odkaze.

  • K Čechům promluvil čínský disident

    Co znamená bojovat za svobodu, ví Samuel Chu od dětství. Jeho otec po masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu řídil podzemní převaděčskou operaci Žlutý pták, o desítky let později organizoval deštníkovou revoluci v Hongkongu. Trestu čínské komunistické strany ale neunikl. Samuel jde v otcových stopách. Dnes už americký občan je prvním cizincem, proti kterému cílí kontroverzní hongkongský zákon o národní bezpečnosti.

    Na Václavském náměstí popsal, jakým způsobem přicházel Hongkong o svou svobodu. „Ještě před dvěma lety měl Hongkong aktivní občanskou společnost, nezávislá média, opozici. Dnes jsou všichni uvězněni, nebo v exilu. Dnes jsou protesty v Hongkongu zakázány. Obrázky pochodujících Hongkonžanů už dost možná neuvidíte,“ popisoval.

    Redakce Seznam Zprávy se Samuelem Chu pořídila rozsáhlé interview, přečíst si je můžete v přiloženém odkaze.

  • Zdravice od dalajlamy

    Moderátorka Světlana Witovská a herečka Jenovéfa Boková přečetly zdravici tibetského duchovního vůdce, 14. dalajlamy, jehož poselství k výročí 17. listopadu již má tradici.

    „Mé vřelé pozdravy účastníkům letošního Koncertu pro budoucnost. Téma tohoto ročníku – mír – je zvláště trefné, neboť dnešní svět čelí obrovským výzvám míru a stabilitě. Stále uchovávám milé vzpomínky ze svých návštěv České republiky. Po pádu komunismu pod vedením prezidenta Václava Havla stála vaše země za principy demokracie a základními právy. Stojíte-li za svými hodnotami, jste přirozeně upřímní a pravdomluvní, což jsou vlastnosti důležité pro celkový rozvoj lidstva. Vzhledem k vašim dějinám jsou čeští lidé dobře povolání ukazovat světu význam nenásilí, svobody a demokracie,“ vzkázal například.

  • Koncertu pro budoucnost se účastní tisíce lidí

    Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze se účastní tisíce lidí. Zaplnili celou horní polovinu náměstí, v hloučcích pak postávají až k tramvajové trati.

    Několikahodinový koncert střídaný výstupy řečníků již několik let patří k oslavám výročí událostí 17. listopadu. Program, který je také připomínkou důležitosti demokratických hodnot a občanské sounáležitosti, nabízí desítky hudebních čísel.

    Převážně domácí muzikanty letos doplní ruská punková kapela Pussy Riot, která patří k významným kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Před vystoupením ruské feministické kapely vystoupili třeba Lenka Dusilová Band, zpěváci David Koller a Ben Cristovao, kapela Čhave Romane, pražské rapové duo PAST. Studentský sbor z DAMU zazpíval českou hymnu a Ondřej Ruml Modlitbu pro Martu, která před 33 lety na Václavském náměstí po dlouhých letech útisku zazněla poprvé znovu veřejně z úst Marty Kubišové.

  • Rozsvícené večerní Brno

    Jedna fotomomentka od naší reportérky z Brna.

    Foto: Seznam Zprávy

    Pietní místo v centru Brna.

  • Plný sál!

    O natáčení speciálního dílu podcastu 5:59 byl obrovský zájem. Diváci zaplnili celý sál Nové scény. „Tohle byla taková radost. Inspirativní hosté a skvělé publikum. Díky, že můžem. Pěkný svátek všem!“ vzkázala moderátorka Lenka Kabrhelová.

  • Karnevalový průvod v Praze připomíná válku na Ukrajině

    Desítky lidí v maskách se v Praze účastní 11. ročníku Sametového posvícení, které má tentokrát kvůli válce na Ukrajině odlišnou podobu. V předchozích deseti letech byla akce spíše satirickým karnevalem, letos se ale pořadatelé chtěli obejít bez satiry. Motto akce zní Výlet ještě neskončil. Odkazuje na to, že řada ukrajinských rodin je téměř devět měsíců na nuceném útěku ze své země. Do práce na maskách se zapojilo mnoho z nich, včetně ukrajinských výtvarnic.

    Podle jedné z organizátorek Kateřiny Lánské jsou v současné situaci humor a satira spíše nemístné. „Hledali jsme proto jiné téma. Nejdřív jsme se bavili o pohádkách a postavách z nich. Pak jsme ale došli k tomu, že bychom do průvodu chtěli zpracovat emoci, kterou Ukrajinci prožívali, když se museli sbalit a narychlo odjet do bezpečí, ale vlastně do neznáma,“ řekla ČTK Lánská.

  • Brnem jde lampionový průvod

    Lampionový průvod v Brně zahájil rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Ve svém proslovu mimo jiné citoval historika Timothyho Snydera, který přirovnal sovětskou okupaci Československa k aktuální situaci na Ukrajině. „Je nutné si tyto okolnosti připomínat, aby se nemusely opakovat,“ uvedl Bareš.

    Foto: Seznam Zprávy

    Lampionový průvod v Brně.

  • Studenti rozsvítili srdce

    Studenti České zemědělské univerzity rozsvítili letos místo budovy svíčky v barvách trikolory.

  • V Jihlavě se lidé sešli u památníku Klíčů u řeky

    V Jihlavě si dnes stovka lidí připomněla výročí sametové revoluce u památníku Klíčů u řeky, přinesli květiny a zapalovali svíčky.

    Dnešní setkání v areálu Český mlýn začalo tři hodiny po poledni, drobně pršelo. Mezi zástupci kraje a města byli hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) a jihlavský primátor Petr Ryška (ODS). Na totalitu zavzpomínal František Tichý, farář československé husitské církve. „Ti stateční seděli v base nebo někde v kotelně nebo v lepším případě někde zašití na chalupě. A my, ta šedivá vrstva, ke které jsem patřil, tak jsme poslušně drželi hubu,“ řekl ČTK.

    Michaela Dubová s rodinou si přijela do Jihlavy připomenout události listopadu 1989 až od Jindřichova Hradce. „My jsme přijeli s dcerami. Chtěla jsem jim přiblížit, co se tehdy stalo, takže po cestě sem, která nám trvá tři čtvrtě hodiny, jsem jim o tom vyprávěla,“ řekla ČTK.

  • Modlitba pro Martu potřetí

    A ještě jedna verze Modlitby pro Martu. V symbolických 17:11 zazněla také z balkonu Paláce Metro. Píseň pro skoro zaplněnou Národní třídu zazpívala Berenika Kohoutová.

    Modlitba pro Martu v podání Bereniky Kohoutové.Video: Albert Málek, Seznam Zprávy

  • Hlas Kubišové zněl Václavským náměstím

    Nebylo to sice naživo, ale i tak byla Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové mrazivým zážitkem.

    Modlitba pro Martu zní Václavským náměstím.Video: Seznam Zprávy

  • „Nebuďte slušnej! Řekněte jméno!“

    ...anebo ne. Nikoho jmenovat nemusíte. Ale svůj názor přijít říct můžete. V stánku Seznam Zpráv je vám k dispozici a tam i kamera. Co vám 33 let od událostí na Národní třídě přineslo? Jak hodnotíte stav svobody? Přijďte nám i čtenářům SZ říct, co si myslíte.

  • Demonstrace u konce

    U České televize skončila demonstrace. Řečníci kritizovali obsah zpravodajství ČT. Podle nich není nestranné, protože v době pandemie covidu-19 příliš kladlo důraz na informace o očkování proti nemoci a v době války na Ukrajině dává málo prostoru ruským názorům.

    Demonstranti také kritizovali vládu, která podle nich žene Česko do války. Za největší zlo současnosti řečníci označili členství Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Takto vypadal průvod během cesty na Kavčí Hory, kde sídlí Česká televize.

  • V Brně zazněla Modlitba pro Martu

    Před 33 lety zazněla na Václavském náměstí po dlouhých letech útisku znovu veřejně z úst Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Skladba od té doby nemůže na 17. listopadu chybět. V Brně na náměstí Svobody ji letos zazpívala Petra Benediktyová.

    Modlitba pro Martu v podání Petry BenediktyovéVideo: Seznam Zprávy

  • Komentář: Havel řekl, jaké bude Česko 2029. Nemýlil se, chyba je jinde

    „Chceme hrát hru, ale bojíme se jí dát pravidla. Slušnosti ubývá, krade se, a když někdo řekne, že se krást nemá, sklidí posměch.“ Jsme dnes už dál? Odpověď v komentáři Jana Lipolda.

  • 17. listopad? Úplně se mi změnil život

    „Jsem tady a připomínám si to, protože se mi úplně změnil život. Najednou přišla svoboda, podnikání, cestování, demokracie. Najednou tady byla šance normálně žít,“ říká Milan Božovský, který se účastní festivalu Brněnský sedmnáctý.

    Revoluci prožil v Brně. „Přesně tady,“ ukazuje na náměstí Svobody. „Měli jsme klíče, cinkali, křičeli, mávali. Bylo to úžasné. Každý chtěl pracovat, každý chtěl něco dělat, každý se snažil na maximum využít té příležitosti, která nastala,“ vzpomíná.

    Krátce po revoluci začal podnikat. „To byl naprostý zlom v mém životě. Podnikání jsem ukončil až letos – je mi sedmdesát a jsem happy.“

    Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

    Milan Božovský

Reklama

Hlavní zprávy